به گزارش خبرگزاری شبستان ،مرضیه فعلهگری که با داستان کوتاه «بیا از حمید حرفی نزنیم» در پنجمین دوره جشنواره داستان انقلاب موفق به کسب عنوان اثر برتر شده بود، درباره تعریف داستان انقلاب گفت: داستان انقلاب مانند هر داستان دیگری باید در مرحله اول داستان باشد؛ یعنی ویژگی های تعریف شده برای یک داستان مانند شخصیت پردازی، فضا و مکان، طرح داستانی و... را دارا باشد. داستانی که این معیارها را رعایت کرده باشد و همچنین موضوع آن انقلاب باشد، داستان انقلاب نامیده می شود.
وی در ادامه افزود: رعایت این ویژگی ها بسیار مهم است، چون اگر نویسنده ای یک موضوع خوب داشته باشد که به درستی پرداخت نشده باشد، در جذب مخاطب موفق نخواهد بود و به همین خاطر رعایت اصول داستان نویسی بسیار مهم است.
فعلهگری یکی از آسیب های حوزه داستان انقلاب را موضوعات کلیشه ای آن عنوان کرد و گفت: متاسفانه وقتی کسی می خواهد داستانی درباره انقلاب بنویسد، معمولا اولین چیزی که به ذهنش می رسد، اعلامیه و رژیم شاه و ساواک و درگیری و تعقیب و گریز است. اما بنظر من داستان انقلاب به نوآوری و داستان های تازه نیاز دارد.
نویسنده داستان کوتاه «بیا از حمید حرفی نزنیم» ادامه داد: نویسنده خوب باید به خانواده های درگیر در جریان انقلاب بیشتر بپردازد و فضاهای مختلف شهری و روستایی و موضوعاتی که کمتر به آنها پرداخته شده را برجسته کند.
فعله گری با اشاره به بعضی برداشت های کلیشه ای از حوادث انقلاب خاطرنشان کرد: داستان انقلاب نباید تقلیدی از چیزهایی باشد که در تلویزیون نمایش داده می شود. خود من چون روزهای انقلاب را از نزدیک درک نکرده بودم، برای آشنایی با فضای آن روزها کتاب خوب «لحظه های انقلاب» مرحوم محمود گلابدره ای را چندبار مطالعه کردم که من را به آن فضاها برد و به من در شناخت انقلاب بسیار کمک کرد. من به جوانانی که می خواهند درباره انقلاب بنویسند، توصیه می کنم که این کتاب را حتما بخوانند.
این نویسنده جوان ابراز کرد: هیچ نوشته ای بدون تحقیق موفق نخواهد بود. نویسنده برای کشف فضای روزهای انقلاب باید تحقیق میدانی و یا تحقیق کتابخانه ای انجام دهد. بارها پیش آمده که من درباره مسائل و موضوعات مختلف ایده ای برای داستان نویسی داشته ام، اما چون منابع تحقیق موجود نبوده و یا کم بوده و من را راضی نکرده، جرائت نوشتن به خودم نداده ام.
وی ادامه داد: نویسنده داستان انقلاب باید برای نوشتن یک داستان خوب به سراغ آدم هایی برود که آن فضا را درک کرده اند. داستان خوب باید ملموس و صمیمی باشد و گرنه مصنوعی از کار درمی آید و با مخاطب ارتباط برقرار نمی کند.
فعله گری با اشاره به تجربه خودش در هنگام نوشتن داستان کوتاه «بیا از حمید حرفی نزنیم» گفت: من برای نوشتن این داستان به تحقیق درباره معماری خانه های قدیمی در کرمانشاه پرداختم و حتی درباره چیدمان وسایل خانه و نیز نوع اسباب و اثاثیه منزل در آن ایام نیز تحقیق و پرس و جو کردم.
وی همچنین میزان استقبال نسل جوان از داستان انقلاب را امیدوار کننده ارزیابی کرد و گفت: البته هنوز فاصله زیادی با داستان انقلاب مطلوب داریم و هنوز جای کار بسیاری وجود دارد. ولی چنانچه موضوعات جذاب و تازه ای در عرصه داستان انقلاب به رشته تحریر درآید، این داستان ها بیشتر خوشایند نسل جوان می شود.
وی با تمجید از اقدام حوزه هنری در برگزاری جشنواره داستان انقلاب گفت: نفس برگزاری جشنواره و ایجاد فضای رقابتی به بهتر شدن آثار منجر می شود. مطمئنا برگزار شدن این جشنواره باعث ایجاد انگیزه در میان جوانانی می شود که قصد دارند در زمینه داستان انقلاب قلم بزنند.
بنا بر گزارش روابط عمومی حوزه هنری ،وی در آخر تاکید کرد: کسانی که در این جشنواره شرکت می کنند نو پا هستند و نمی شود از آنها انتظار داشت آثارشان به پختگی آثار بزرگان ادبیات ما باشد. اما این جشنواره فرصتی برای طبع آزمایی و بهتر شدن کیفیت آثار این جوانان است و باعث می شود کسی که می خواهد در این جشنواره شرکت کند، به مطالعه آثار داستانی خوب بپردازد و داستانش را چندین بار بازنویسی کند.
ششمین جشنواره داستان انقلاب در دو بخش رمان (بزرگسال و کودک) و داستان کوتاه (بزرگسال و کودک) برپا می شود و مراسم اختتامیه و معرفی برگزیدگان این جشنواره، آخر بهمن ماه 1392 برگزار می شود.
پایان پیام/
نظر شما