به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، برنامه «شب آسمانی» به تهیهکنندگی علیرضا قطبی با موضوع «عرفانهای نوظهور» با حضور حجتالاسلام و المسلمین حمیدرضا مظاهری سیف، مدیر موسسه بهداشت معنوی روی آنتن شبکه قرآن و معارف سیما رفت.
بر پایه این گزارش، حجتالاسلام مظاهری سیف طی سخنانی با بیان اینکه مدلها و الگوهای مختلفی در حوزه عرفان ارائه شده و وجود دارد، گفت: عرفانهای نوظهور نه فقط در کشور ما بلکه در غرب نیز به علت خلاهای معنوی وجود دارد.
وی ادامه داد: قطعا حسب تحولات زندگی باید نیازها نیز به شیوهای نو بیان شود اما سوال آن است که آیا این شیوههای نو انسان را به مقصد میرساند یا خیر؟ چون بشر با وجود آنکه همواره در پی ایجاد خلاقیت است اما شالوده ثابتی دارد و تنها منش و رفتارهای اوست که تغییر میکند.
عضو هیات علمی موسسه بهداشت معنوی تصریح کرد: اساسا یک جریان معنوی حقیقی باید قابلیت پاسخ به نیاز ثابت روح بشر را داشته باشد در حالی که در غرب چنین اتفاقی نیفتاد و از قرن هجده و نوزده که مدرنیته در حال شکلگیری بود جریانات متعددی از معنویت بیان شد از جمله اینکه عدهای معتقد بودند که با عقل صرف میتوان به سعادت رسید، لذا جرقه بسیاری از جریانهای معنویتگرا از همانجا کلید خورد.
حجت الاسلام مظاهری سیف اظهار کرد: هیچ جامعهای نمیتواند بدون دین باشد و حتی سکولاترین نظریهپردازان نیز عنوان کردند که (دین) جدید مبتنی بر نیاز انسانها است و کسانی چون آگوست کنت نیز چنین نظریهای داشتند؛ اما در قرون بعد و تا دهههای 1960 تا 1970 میلادی بهویژه شاهد انفجار در این معنویتها بودیم به طوری که سال به سال به تعداد آنها افزوده میشد اما تنها یک جریان ایجاد نمیشد که بلکه بعد از تمام شدن یک موج موجی دیگر از راه میرسید چون بشر ناکام میماند و به دنبال تجربه جدید از معنویت برای ارضای نیاز معنوی خود بود.
وی تاکید کرد: این در حالی بود که جریانات بعدی که شکل میگرفتند هر کدام دستمایه خود را ادیان حریف شده قرار میدهند لذا نمی توانستند پاسخگوی نیاز بشری باشند لذا در طول دو قرن گذشته دهها هزار از این جریانهای معنوی شکل گرفت که تنها فرصتی را به عدهای داد که میخواستند در برههای به قدرت برسند یا حفظ قدرت کنند که در غرب نیز چنین شد بنابراین به ویژه در چند سال اخیر میبینیم که جریانهای معنویتگرای بنیادین در غرب ایجاد شدند که ویژگیهایی چون تکثرگرایی و موجی بودن را ندارند.
این پژوهشگر عنوان کرد: در واقع کانونهای تفکر در غرب به این نتیجه رسیدند که باید مدلی را طراحی کنند و اتفاقا به این نتیجه رسیدند و چند سال است که دارند آن مدل را بیان می کنند و در این راه از ظرفیتهای مختلف رسانهای بهره میبرند و بحث از آرامش جهانی میکنند در حالی که خود در حال از دست دادن دنیا هستند.
در ادامه این برنامه ویدئویی از مستند "راز" پخش شده و پس از پخش قسمتهایی از این مستند، حجتالاسلام مظاهری سیف بیان کرد: مشخص است که از این فیم حمایتهای عظیمی شده است در واقع در غرب برای بیان این معنویتهای نوظهور ظرفیتهای مختلفی را بکار میگیرند و هدف آنها دوام سایر قطعات پازل سرمایهداری است.
وی تصریح کرد: بعضا در رابطه با این جریانات و رویکردهای مختلفی وجود دارد، یی رویکرد توهم توطئه است که من با این رویکرد مخالفم، رویکرد دیگری نگرشی سادهلوحانه است مبتنی بر اینکه هر کسی میتواند به دنبال هر معنویتی که میخواهد برود، نگرش بعدی محققانه است که با شواهد و دلایل میگوید که این عرفانها حقیقتا به دنبال چه هستند.
در ادامه برنامه ویدئویی از فردی پخش شد که دچار بیماری سختی بوده و در بیمارستان بستری بود، طی ادعای این مستند فرد بیمار تنها از طریق تمرکز روی بیماریش نجات یافت که حجتالاسلام مظاهری سیف بعد از پخش این ویدئو یادآور شد: این رویکرد که صرفا با تمرکز فرد از بیماری نجات یافته است یک نکته را به ذهن متبادر میکند و حکایت از حمایتهایی دارد که از این جریانها میشود، در واقع بیان این رویکرد و گسترش آن نیاز به ابزار رسانهای دارد که از سوی استکبار و به ویژه آمریکا حمایت میشود.
*این بحث در هفتههای آتی با حضور حجتالاسلام و المسلمین مظاهری سیف ادامه می یابد.
پایان پیام/
نظر شما