حجت الاسلام حسن ملایی، مدیر گروه اخلاق و تربیت مرکز تخصصی مهدویت در گفتگو با خبرنگار حوزه مهدویت خبرگزاری شبستان گفت: اگر بخواهیم عملکرد رسانه را نسبت به مهدویت بررسی کنیم و به ضعف ها و قوت ها بپردازیم، به مشکل برداشت و تصور نسبت به مهدویت برمی خوریم مبنی بر اینکه گاهی چنین برداشت می شود که مهدویت یک پازل و قطعهای از دین است که فقط مربوط به آینده بشریت و موعود آخرالزمان است و قرار است که انسان ها را در آینده نجات دهد.
وی با تذکری به فعالان رسانه ای، افزود: در برداشت دوم و صحیح از آموزه های مهدویت باید بگوییم که مهدویت فقط به عنوان یک مجموعه معارف خاص و منحصر به علائم و شرایط ظهور و حکومت امام عصر(ع) مطرح نیست بلکه مهدویت به مثابه یک فرهنگ عینی اسلام ناب است و امام زمان(ع)، امام امروز ما هم هست. بنابراین نه تنها عمل بر طبق رضایت او وظیفه امروز ماست بلکه مهدویت، گرهگشای مشکلات فردی و اجتماعی امروز است. در همین راستا رسانه وظیفه دارد مفاهیم دینی را به روز و متناسب با زمان کند. بنابراین راهی ندارد جز همگونی و همراهی با امام زمان(عج).
مدیر علمی نشریه امان با بیان اینکه گاهی برداشت می شود که مفاهیم دینی به روز نیستند، اظهارداشت: باید توجه داشت که در نظر گرفتن رضایت امام عصر(ع) و اولویت سنجی مطالب با توجه به امام و زمینه سازی باعث می شود که مفاهیم در رسانه بازخوانی شده و نشاط و شادی بیشتری وارد مفاهیم دینی شوند.
وی بااشاره به تصور ناقص از مباحث مهدویت در رسانه، تصریح کرد: باید در این زمینه در گام نخست نوع تصور را نسبت به مهدویت را تغییر دهیم.
حجت الاسلام ملایی با بیان اینکه رئیس سازمان صداوسیما رسالت اصلی این سازمان را امیدبخشی اعلام می کند، گفت: این درحالی است که در مباحث مهدویت یکی از کارکردهای مهم انتظار امید بخشی است. بنابراین اگر رسالت رسانه امیدبخشی است. چرا از مهدویت و نماد بزرگ امیدبخشی که امام موعود(ع) است و شیعه را زنده نگه داشته، استفاده چندانی نمیشود.
مدیر گروه اخلاق و تربیت مرکز تخصصی مهدویت عدم وجود نمادهای مهدوی را در رسانه مشکل دیگری دانست و بیان داشت: گاهی برخی از نمادها آسیب زاست. به طور مثال نماد قیام حضرت مهدی(ع) اسب سواری شمشیر به دست است. این نماد ممکن است برای یک نوجوان تصوری از قیام امام زمان(ع) همراه با خشونت باشد. در این راستا لازم است تا نمادهای امیدبخش و رحمتمحوری تعریف کنیم و از متخصصین در حوزه نمادسازی بخواهیم تا نمادهای نشاط آفرین تولید کنند.
وی با اشاره به عدم احساس دغدغه در حوزه رسانه در خصوص مباحث مهدوی، اظهارداشت: اگر دغدغه رضایت امام را داشته باشیم در این راستا گام بر می داریم،با توجه به روایتی که می فرماید کسی که با معرفت امامش زندگی نکند زندگی او جاهلانه و مرگش نیز جاهلانه خواهد بود در می یابیم که اگر بخواهیم زندگی مومنانه توام با معرفت امام داشته باشیم باید جایگاه امام را بشناسیم، اطاعتش کنیم و در زندگی خود رضایت امام را در نظر بگیریم.
وی افزود: قرائت های مختلفی در جهان اسلام از سبک زندگی اسلامی وجود دارد، آیا سبک زندگی اسلامی مگر نه این است که باید با قرائت اهل بیت آن را به دست بیاوریم باید ببینیم ما در زمانه کدام امام هستیم و امام زمان ما چگونه خشنود می شود. بنابراین مهدویت در ارائه سبک زندگی اسلامی نیز کارآمد است.
مدیر علمی نشریه امان با بیان اینکه رعایت حد و مرز مخاطب مداری در رسانه گاهی مشکل ساز می شود، خاطرنشان کرد: گاهی ممکن است مشتری جاهل باشد پس ضروری است که سطح ذائقه مخاطب را بالا ببریم و معیار را حق مداری بدانیم. این یکی از ضعف های رسانه است که بیش از حد این معیار را رعایت می کند.
وی با بیان اینکه اگر چه در مباحث مهدوی در رسانه ادعا می شود که ما آمادگی داریم اما عملا در کوچه پس کوچه های قوانین برخی از تصمیم گیری ها حذف می شود، اظهار داشت: گاهی از کسانی در مباحث مهدوی در رسانه استفاده می شود که آگاهی حداقلی دارند اما به خاطر اینکه این شخص در جایگاه اجتماهی برخوردار بوده و شناخته شده است از آن فرد استفاده می شود.
حجت الاسلام ملایی ادامه داد: گاهی این کارشناسان مطالب تخصصی را به گونه ای مطرح می کنند که کمتر به آن آگاهی دارند این مساله باعث آسیب هایی در این حوزه می شود که جبران ناپذیر است.
مدیر علمی نشریه امان با بیان اینکه اگر رسانه ها بتوانند عواطف را که بسیار پررنگ است با معرفت عجین کنند و از قالب های هنری استفاده کنند موثر تر می شوند، تصریح کرد: اگر رسانه بتواند با استفاده از قالب های هنری زمینه سازی کند و تمام عوامل تهیه یک برنامه از تهیه کننده گرفته تا طراح صحنه بدانند که در قبال امام حی و حاضر خود وظیفه دارند یک برنامه موفق تر می شود.
وی ادامه داد: اگر اصحاب رسانه در تعامل با کارشناسان مهدویت باشند بسیاری از برنامه ها تاثیر بیشتری خواهند داشت چراکه رسانه می تواند در خصوص مساله ای موج ایجاد کند و اگر در مرحله اول ایجاد دغدغه کند تا به سهم خود زمینه سازی کند وظیفه اهل رسانه سنگین تر می شود.
حجت الاسلام ملایی با اشاره به اینکه یکی از شرایط مردمی ظهور آمادگی جهانی است، گفت: بنابراین رسانه ها در این راستا می توانند با ایجاد رغبت عمومی برای امام زمان به ترسیم حکومت حضرت بپردازند چراکه آنها ابزاری پر قدرت برای ایفای این نقش هستند.
مدیر گروه اخلاق و تربیت مرکز تخصصی مهدویت افزود: رسانه های متدین و مومن می توانند از فیلم ها، برنامه های مستند و تخصصی گرفته تا حوزه بازی های رایانه ای، فضایی را ایجاد کنند تا رغبت عمومی برای ظهور را فراهم کنند.
پایان پیام/
نظر شما