زمان نامناسب نمایشگاه کتاب/ حق کتاب آنگونه  که باید ادا نمی شود

خبرگزاری شبستان: فرهنگ کتابخوانی، ورود کتاب به سبد خانوار، کتاب و کتابخوانی عنصر مهم فرهنگ، ترویج فرهنگ کتابخوانی وغیره، از برچسب هایی است که در عالم کتاب و کتابخوانی همیشه مطرح شده وگاهأ حقش آن گونه که باید...

به گزارش خبرگزاری شبستان از استان گلستان، فرهنگ کتابخوانی، ورود کتاب به سبد خانوار، کتاب و کتابخوانی عنصر مهم فرهنگ، ترویج فرهنگ کتابخوانی وغیره، از برچسب هایی است که در عالم کتاب و کتابخوانی همیشه مطرح شده و گاهأ حقش آنگونه که باید ادا نمی شود.

 

در هیچ مقطعی از تاریخ نه تنها کسی نبوده که منکر لزوم وجود کتاب در رشد و تعالی فرد باشد، بلکه امروزه آن را ضرورتی برای بقا و تضمین جامعه به سمت تعالی می دانند.


در گذشته انسان برای درک مطلبی مجبور به آزمایش و خطاهای بسیاری بود، تا بتواند خوب را از بد، خیر را از شر و حضور را از عدم تشخیص دهد، اما امروزه دیگر با فراوانی و کثرت موضوعات بسیار در قالب کتاب، دیگر در بسیاری از موارد نیازی به تجربه کردن و صرف وقت و هزینه نیست، بلکه با مراجعه به مطالب و کتاب های متنوع در زمینه های مختلف، می توانیم با بهره مندی از تجربیات دیگران، به علم خود افزوده و به معنای واقعی رشد کنیم.


به هر جهت نمایشگاه کتاب امسال گلستان هرچند با تأخیر، اما با تلاش مسئولان استانی، در (24 دی) برای مدت یک هفته دایرشد. این نمایشگاه که با حضور 500 ناشر و 50 هزار جلد کتاب در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی استان برگزار شد، با توزیع 350 میلیون بن خرید کتاب، کار خود را آغاز کرد.
 

زمان نامناسب برگزاری نمایشگاه
با توجه به اینکه نمایشگاه کتاب امسال با تأخیر برگزار شد، اما دوستداران و برخی اهالی کتاب که فرصت حضور در نمایشگاه را نداشتند و از قول بسیاری از افراد می شنیدیم که « زمان برگزاری نمایشگاه اصلأ مناسب نبود!».مصادف شدن برپایی نمایشگاه با امتحانات دانش آموزان و دانشجویان، از مواردی بود که مردم از آن گلایه فراوان داشتند.


حسین کاظمی، دانشجوی کارشناسی ارشد می گوید: بنده از علاقه مندان کتاب هستم و همیشه مایلم در زمینه های مختلف، مطالعه داشته باشم و با توجه به اینکه از مدت ها قبل منتظر برپایی نمایشگاه کتاب در استان بودم، اما حال که محقق شده نمی توانم در آن حضور داشته باشم.


کاظمی با بیان اینکه مگر چند بار در سال نمایشگاه بین المللی کتاب در استان برگزار می شود، افزود: با توجه به اینکه شاغل هستم و دانشجو، طی چند روز قبل که امتحان ها شروع شدند و تا چند روز آینده هم ادامه دارند، وقتی ندارم که بتوانم به نمایشگاه اختصاص دهم.


سارا کیانی دانش آموز است و در این باره می گوید: سال های قبل، از طرف مدرسه برای بازدید به نمایشگاه می آمدیم ولی امسال به دلیل همزمانی با امتحانات ترم اول، دیگر نه می شود مدرسه هماهنگ کند و دانش آموزان را به نمایشگاه بیاورد و نه فرصت می شود خودمان بیاییم.


آخر ماه است و جیبمان خالی...
اگر نیم نگاهی هم به خودمان و اوضاع و احوال جیب هایمان در این روزهای پایانی ماه که مدت بیست و اندی روز از دریافت حقوق گذشته بیندازیم، به خوبی حال آنان که گلایه از زمان نامناسب برپایی نمایشگاه داشتند را درک می کنیم.


آقای تمسکنی که به قول خودش اگر دلم هم بخواهد اما جیبم همراهی ام نمی کند، می گوید: وقتی به این فکر می کنم که اکنون در شهرم نمایشگاه بین المللی کتاب است ولی بنده به دلیل مشکل مالی در آخر ماه، نمی توانم از آن بهره کافی را ببرم، فقط حسرت می خورم چون کاری از دستم بر نمی آید.


البته افرادی از جنس آقای زاهدی، بسیار بودند اما چه می شود کرد که کار از کار گذشته است.


در نمایشگاه که قدم می زنی، بسیاری از افراد فقط به دیدن و اطلاعات گرفتن بسنده می کنند، که البته این مهم، هم قابل مشاهده و درک است و هم از غرفه داران که با مردم سروکار دارند شنیده می شود.


طی صحبتی با چند غرفه دار، همه نظر بر این داشتند که قیمت های بالای کتاب ها و بخصوص قرار گرفتن در روزهای پایان ماه، باعث شده بسیاری از مراجعین، به بازدید کتاب ها بسنده کنند.


در نمایشگاه گم می شویم/ غرفه چینی بد نمایشگاه
غرفه داران در خصوص غرفه چینی نمایشگاه می گویند: مدل غرفه چینی مشکل دارد.


آن ها ادامه می دهند: بهتر این بود که بجای ایجاد مسیرهای فرعی در یک ستون، آن ستون را یکسره تا انتها ایجاد می کردند، چون همین امر باعث می شد مراجعین وقتی وارد یک بخش یا یک ستون از نمایشگاه می شوند، آن را تا انتها طی کرده و از همه غرفه ها استفاده کنند، اما با مدل کنونی بازدیدها به هم ریخته و نامنظم می شود.


یکی از غرفه داران می گوید: حتی پیش می آید زمانی که خود ما از غرفه مان بیرون می آییم و به بخش دیگر می رویم، در سالن گم می شویم.


صبح برای حضور کودکان مناسب تر است
ناشران کودک که نسبت به ساعت بازدید گلایه داشتند، چنین اظهار داشتند: زمان صبح برای حضور و بازدید کودکان در نمایشگاه، مناسب تر است.


ناشران کتاب کودک افزودند: هرچند زمان برگزاری این نمایشگاه همزمان با امتحانات دانش آموزان است و این مهم سبب می شود هم بازدیدکننده کودک و نوجوان خود را از دست بدهیم و هم اینکه با توجه به سپری کردن امتحانات، دیگر نیازی به کتاب های علمی و آموزشی نداشته باشند.


زمان پیشنهادی ما برای نمایشگاه آبان یا آذر بود که با توجه به تقویم کشوری دی برگزار شد
غلامرضا منتظری، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گلستان در خصوص زمان برگزاری نمایشگاه اظهار داشت: برپایی نمایشگاه های استانی در کل کشور تقویمی دارد که طبق آن زمان بندی، تاریخ حضور ناشران در استان های مختلف، مشخص می شود.


وی با بیان اینکه قطعأ هر استانی خواهان زمان مناسب برای برگزاری نمایشگاه است، افزود: به غیر از ماه های فروردین، اردیبهشت و خرداد که مصادف با برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب در تهران است، در 9 ماه باقیمانده، نهایتأ در هر ماه می توانند 2 الی 3 استان را پوشش دهند که این مهم، بسته به تقویم برگزاری در استان های مختلف اجرا می شود.
 

منتظری ادامه داد: زمان پیشنهادی ما، نیمه اول آبان و یا آذر بود که به دلیل عدم موافقت از تهران متأسفانه این نمایشگاه را هرساله به ناچار در آذر ماه برگزار می کنیم.


مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان خاطرنشان کرد: زمانی قبل تر از این تاریخ به ما اعلام شد که به دلیل همزمانی با فارس و هرمزگان این تاریخ را قبول نکردیم.


منتظری اظهارداشت: اگر ما تاریخ اول را انتخاب می کردیم، به دلیل حضور ناشران در استان های بزرگ تر، قطعآ با کاهش حضور ناشر در نمایشگاه مواجه می شدیم که خوشایند نبود.
 

وی انتخاب این زمان را از مزیت های نمایشگاه دانست و افزود: با قرار گرفتن در این تاریخ، ناشران دیگر برای حضور در استان ها دست به انتخاب نمی زنند و ما اکثر ناشران را در کنار هم خواهیم داشت.


مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان با بیان اینکه امسال از رشد کمی و کیفی در برگزاری نمایشگاه نسبت به سال های گذشته برخوردار بودیم، تصریح کرد: بن در نظر گرفته شده برای نمایشگاه 350 میلیون تومان بود که اکنون 50 میلیون تومان بن دیگر به آن اضافه شده است.


منتظری در خصوص ساعت بازدید نمایشگاه گفت: انتخاب زمان بازدید امسال جهت ایجاد سهولت حضور مردم در نمایشگاه بود.


وی ادامه داد: اگر امسال زمان صبح را حذف کردیم به این دلیل بود که با قرار گرفتن در زمان امتحانات مدارس، دانش آموزان برای بازدید به نمایشگاه نمی آمدند و از طرفی با دو بخش کردن زمان در دو مرحله صبح و عصر، مشکلاتی برای حضور هم استانی های دیگرمان ایجاد می شد که با یکسره کردن آن، این مشکل مرتفع شد.


منتظری با اشاره به اینکه متولی اصلی این نمایشگاه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی است، اذعان داشت: در برپایی این نمایشگاه، استانداری، شهرداری، شورای شهر، نهاد کتابخانه های عمومی، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، و دیگر نهادها و ارگان هایی همچون راهنمایی و رانندگی، راه و ترابری و غیره به تناسب این کار، با ما همکاری کردند.


از نظر منابع نسبت به سال گذشته قوی تر بودیم
سید حسین علوی، مدیرکل نهاد کتابخانه های عمومی استان در خصوص نقاط ضعف و قوت نمایشگاه گفت: نمایشگاه کتاب امسال، نقاط قوت و مختصری ضعف داشت.


وی افزود: حضور ناشران در این نمایشگاه پر رنگ تر بوده و از نظر منابع نسبت به سال های گذشته قوی تر بودیم.


علوی با اشاره به اینکه از نظر اجرای برنامه های جانبی تنوع کمی و کیفی بیشتری نسبت به قبل داشتیم، خاطرنشان کرد: غرفه های دستگاه ها و متولیان کتاب، برنامه مشاوره کتاب، ایستگاه مطالعه، غرفه پیشگامان کتاب، غرفه فرقه های نوظهور، نشست های مختلف و غیره از برنامه های جانبی این نمایشگاه بود.


مدیرکل نهاد کتابخانه های عمومی استان زمان برگزاری نمایشگاه، گرانی کتاب، عدم حضور ناشران با کل استعداد و تازه های نشرشان را از ضعف های این نمایشگاه عنوان کرد.

 

امید آن است سال های آتی، همچون امسال و سال های گذشته برپایی نمایشگاه کتاب، فرصتی مغتنم برای دوستداران کتاب باشد تا با حضور در آن، روح تشنه خود را سیراب از علم، دانایی و فرهیختگی کنند، هر چند تا سالی دگر دلمان برایت تنگ می شود یار مهربان...


پایان پیام/

 

کد خبر 334114

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha