بحران ترکیه چه کسانی را تهدید می کند

خبرگزاری شبستان:فراتر از باتلاق داخلی،در شرایط کنونی مفهوم ترکیه به عنوان سرزمین ثبات ومدل دموکراتیک در منطقه غیر قابل پیش بینی خاورمیانه در حال زدوده شدن از اذهان است.

 خبرگزاری شبستان : 2014 سالی سخت برای ترکیه خواهد بود.شواهد حاکی از آن است که بحران کنونی تا آینده ای نامعلوم ادامه پیدا خواهد کرد و حتی بدتر از این هم خواهد.
در سال جدید،رجب طیب اردغان با سخت ترین چالش ها سیاسی اش تا کنون مواجه خواهد شد.
به گفته تحلیلگران،دمکراسی در ترکیه در حال تضعیف است؛به ویژه از زمانی که رسوایی و فساد مالی آشکار شده،ترکیه وارد دوره جدید و نسبتا تاریکی شده است.
اردوغان روز و شب کار می کند تا بر روی دیگر ادعاهای مربوط به فساد در کشور سرپوش بگذارد و همه راه ها را در این زمینه امتحان کرده است تا آنجا که حتی سعی دارد تغییرات اساسی در سیستم قضایی به وجود بیاورد.
تازه ترین اقدام او در این زمینه،دور جدیدی از برکناری نیروهای پلیس بود که در ساعات اولیه روز سه شنبه،7 ژانویه 2014 انجام شد.
برکناری این افراد به اتهام «توطئه کثیف» علیه دولت نتیجه آشکار دشمنی و خصومت در حال افزایش میان اردوغان،گروهی از متحدانش و «فتح الله گولن» است.
اما ترک ها غافل از این هستند که این نبرد برای ترکیه هزینه سنگینی در بر دارد و بر روی اقتصاد و وجهه جهانی این کشور به شدت تاثیر گذار است.
جنگ میان حزب عدالت و توسعه و جنبش گولن کماکان ادامه دارد اما معلوم نیست به کدام سو پیش می رود.
حکومت قانون و سیستم قضایی ترکیه در میانه این جنگ قرار دارند و به شیوه ای کاملا غیردموکراتیک در حال تغییر هستند.
 

باتلاق

در حالی که جنبش گولن،کماکان به پرده برداشتن از اطلاعات بیشتر در مورد فساد دولتی و مجرمان حزب عدالت و توسعه ادامه می دهد،اردوغان اعضای این جنبش را مانند یک ارتش جدید تصور می کند که باید سرکوب شوند.
بنابراین نخست وزیر ترکیه تلاش کرد تا با محاکمه صدها افسر پلیس به اتهام توطئه برای سرنگونی دولت و مرتبط کردن آنها به جنبش گولن،این جنبش را از اعتبار ساقط کند.
در عین حال،حزب عدالت و توسعه باید در آستانه انتخابات محلی ماه مارس،اعتماد رای دهندگان را به خود جلب کند که در شرایط کنونی این کار بسیار سخت است.
کشمکش با جنبش گولن قطعا بر روی نتایج انتخابات تاثیر می گذارد و در نتیجه حضور کاندیداهای خوبی از حزب اپوزیسیون «جمهوری خلق» به ویژه در استانبول و آنکارا امکان شکست برای حزب عدالت و توسعه که اکنون محبوبیت خود را تا حدی نزد ترک ها از دست داده ،وجود دارد.
با این وجود با توجه به عدم حضور یک اپوزیسیون قوی به نظر می رسد که حزب عدالت و توسعه هنوز هم می تواند بازیگر سیاسی در عرصه جدید باقی بماند اگرچه ممکن است به طور جدی تضعیف و کوچک شده باشد.
از سوی دیگر اگر آنها نتوانند حداقل 40 درصد رای کسب کنند،شاهد یک دگرگونی واقعی در این حزب خواهیم بود.
در هر حال،نتیجه هر چه که باشد،استراتژِی تازه ای را به وجود خواهد آورد و مستقیما بر نتیجه انتخابات تاثیر خواهد گذاشت.
فراتر از باتلاق داخلی،در این شرایط مفهوم ترکیه به عنوان سرزمین ثبات ومدل دموکراتیک در منطقه غیر قابل پیش بینی خاورمیانه از اذهان زدوده خواهد شد.
ترکیه در حال از دست دادن روز افزون وجهه منطقه یا خود است و اردوغان از یک چهره اصلاح طلب و دموکرات در حال تبدیل شدن به فردی است که به حکومت قانون احترام نمی گذارد و آزادی رسانه ها را نقض می کند.
 

اتحادیه اروپا هم به دنبال ثبات در ترکیه است
اما در این میان نمی توان نقش اتحادیه اروپا را نادیده گرفت و اینکه گفتگوها برای عضویت ترکیه می توانست از بحران کنونی جلوگیری کند اگر اتحادیه اروپا به جای مانع تراشی،خود را به طور کامل وقف این فرآیند می کرد.
اتحادیه اروپا تا کنون آنچه را در توان داشته برای حمایت از توسعه دموکراتیک در ترکیه انجام نداده است و با معلق نگه داشتن گفتگوها برای عضویت ترکیه در این اتحادیه ابزار لازم برای تقویت دموکراسی را از میان برداشته است.
روز 21 ژانویه قرار است اردوغان از بروکسل بازدید کند.او در سخنرانی سال نو قول داد تا اصلاحات اتحادیه اروپا را تقویت کند اما تحولات اخیر نشان می دهد که این تعهدات به سختی تحقق می یابد.
علاوه بر این،اردوغان و دولتش همواره به اتحادیه اروپا گوشزد می کنندکه به کار خود مشغول باشد و در امور داخلی ترکیه دخالت نکند.
اکنون هیچ کس در اتحادیه اروپا علاقه ای به نیرنگ بازی و تئوری های مزورانه اردغان ندارد.
آنچه اتحادیه اروپا در حال حاضر می خواهد بازگشت ترکیه به ثبات اقتصادی و سیاسی در اسرع وقت است.
 

کد خبر 332272

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha