به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر عارف، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و کاندیدای یازدهمین دوره ریاستجمهوری امروز در مراسم اهدای جایزه علمی استاد علیمحمد کاردان و بزرگداشت دکتر داوری اردکانی ضمن تشکر از برگزارکنندگان این مراسم گفت: در دهه چهارم انقلاب در رابطه با آموزش عالی کشور در یک ارزیابی کلی میتوانیم از عملکرد ارزنده آن سخن گوییم بخصوص در بخش کمی که در تمام برنامهها از برنامه اصلی پیشی گرفتیم.
عارف ادامه داد: تعداد دانشجویان ما از 175 هزار در سال 57 به 4 میلیون و 500 نفر در حال حاضر رسیده است و علیرغم مشکلاتی که دانشگاهها در تأمین منابع مورد نیاز دارند این عملکرد، عملکرد قابل قبولی است.
وی با بیان اینکه جهتگیری آموزش عالی باید ارتقای کیفی داشته باشد، اظهار داشت: در تمام برنامهها و جهتگیریهای اصلی رشد و ارتقای کیفی سهم ما در گسترش مرزهای دانش و تبدیل علم به ثروت باید در دستور کار قرار گیرد.
به گفته عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، باید به طور جدی نظام ملی نوآوری در تمام سطوح و در همه دستگاهها به باور ملی تبدیل شود.
وی با بیان اینکه در بخش تولید علم دستاوردهای خوبی داشتیم، خاطرنشان کرد: همسویی تولید علم با بحث نیازهای جامعه و تبدیل علم به فناوری و تبدیل فناوری به ثروت بحث جدیای است و باید جهتگیریهای اصلی سیاستگذاران آموزش عالی در این ارتباط باشد و در این مسیر هیچ راهی جز مکانیسمهای تشویقی نداریم.
عارف با تاکید بر لزوم برگزاری نشستها و معرفی برترینها در هر حوزه اظهار داشت: دانشمندان جوان را باید تشویق به ارایه دستاوردهای علمی ارزنده به دنیا کرد.
وی خاطرنشان کرد: یکی از مسایلی که ما از آن غافل هستیم الگوسازی است. بخصوص الگوسازی در جوامع علمی. جوان علمی و دانشمند نیازمند راهنما، الگو و جهتگیری روشن است و معرفی الگوهای ارزشمند به او کاری موثر است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: برای من افتخار است که در این جلسه که به بهانه بزرگداشت دو تن از بزرگان علم و ادب و اساتید بزرگوار کشور تشکیل شده است، شرکت کنم. افتخار میکنم هر دو بزرگوار همشهری بنده هستند و از همان دوران دبیرستان این دو نفر الگوی من بودند و سعی میکردند جهتگیریهای ایشان را دنبال کنند.
وی تعهد، اخلاقمداری، مسئولیتپذیری، قدرت در جذب شیفتگان علم و تلاش علمی و پژوهشی را از ویژگیهای مشترک کاردان و داوری اردکانی برشمرد و افزود: مرحوم کاردان دانشمندی لایق، معلمی توانا و مترجمی برجسته بود. وی مدیری قانونمدار و ضابطهمند بود که عمرش را صرف تألیف، پژوهش و تدریس کرد و بیش از 5 دهه به فرزندان این کشور تعلیم و تربیت و روانشناسی اجتماعی آموخت.
عارف با اشاره به نظم و مدیریت استاد کاردان یادآور شد: ایشان علاوه بر تسلط بر تدریس و کلاسداری دارای نظم و مدیریت سازمانی بود و در امور اجرایی مسئولیتپذیر بود و مدیریت ایشان را در دانشگاه تهران بنده حس کردم. استاد کاردان سه سال رییس موسسه روانشناسی تهران و حدود 9 سال مدیر آموزشی دانشگاه تهران بود.
وی مسئولیتپذیری را یکی از ویژگیهای مهم و بارز استاد کاردان ذکر کرد و افزود: استاد کاردان به دانشگاه تهران تعصب ویژه داشت، اغلب اساتید تهران اینگونه هستند که این تعصب چیز ارزشمندی است. کاردان هیچگاه ریاستی خارج از دانشگاه تهران را نپذیرفت.
قانونمداری ویژگی مهم دیگر مرحوم کاردان بود که دکتر عارف به آن اشاره کرد و گفت: استاد کاردان دقیق و قانونمدار بود و سهم اصلی و محوری در سراسریکردن الگوی ورودی دانشگاهها داشت که این کار در ابتدا با اعتراض مواجه شد و معاون ایشان گفته بود اعتراضها را چه کنیم و استاد کاردان گفته بود بررسی کنید و معاون ایشان دوباره گفته بود توصیهها را چه کنیم و استاد گفته بودند آنها را در سطل آشغال بیندازیم.
وی تصریح کرد: استاد کاردان اعتقاد بالایی به خرد جمعی داشت و معتقد بود رییس خوب کسی است که از همه سوال میکند و بالا و پایین نمیشناسد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه استاد کاردان چهرهای عالم، دردآشنا، دردمند و همراه بود، افزود: هر جا نیاز به استاد کاردان داشتیم جواب منفی از ایشان نشنیدیم.
عارف یادآور شد: دکتر کاردان گفته بود در طول 45 سال کار سعی کردم محیطی که در آن زندگی میکنم را به محیطی علمی و انسانیتر تبدیل کنم و زندگی دانشگاهی بهتر که بر اصول انسانی و علمی مبتنی باشد را بنا کنم.
وی با اشاره به نقش موثر استاد کاردان در رفع تبعیض برای ورود به دانشگاهها یادآور شد: اولین آزمون سراسری در سال 49 به شیوه تستزنی برگزار شد که دکتر کاردان سهم بسزایی در سراسریکردن این آزمون داشت. قبلا سؤالات این آزمون از کتب خارج درسی بود اما با استانداردشدن آزمون سوالات از کتابها استخراج شد و این در حقیقت رفع تبعیضی بود برای متقاضیان شرکت در آزمون از تهران و شهرستانها.
عارف با بیان اینکه دکتر داوری اردکانی یکی از فیلسوفان و دانشمندان بزرگ کشور است، بیان کرد: افتخار میکنم از همان سالهای اول انقلاب از محضر این استاد تلمذ کردم و در آموزش عالی به طور رسمی و غیررسمی از رهنمودهای ایشان استفاده نمودم.
وی وارستگی، برخورد اخلاقی همراه با متانت، بردباری، آزاداندیشی، نگاه علمی به همه امور، مسئولیتپذیری، تواضع در برابر هجمه، دعوت همگان به نقد و گفتگو را از مهمترین خصوصیات دکتر رضا داوری اردکانی برشمرد.
عارف با اشاره به اینکه تاکنون 50 جلد کتاب از داوری اردکانی منتشر شده است، اظهار داشت: مهمترین این کتابها در مورد مسایل مربوط به فرهنگ، علم و فلسفه است. در اکثر این کتب و مقالات مهمترین دغدغهها و پرسشهای زمان مطرح شده است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی یادآور شد: در جایی تعبیر زیبایی از استاد داوری اردکانی کرده بودند و گفته بودند ایشان با درد زندگی میکند، با درد فلسفه، درد علم و درد فرهنگ.
وی با اشاره به نقش موثر دکتر داوری اردکانی در شوراهای سیاستگذاری در سه دهه گذشته تصریح کرد: ایشان حدود سه دهه عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بودند و عضویت در شورای یونسکو و عضویت در هیئت تحریریه نشریات از جمله فعالیتهای ایشان است.
عارف همچنین بیان کرد: دکتر داوری اردکانی تلاش زیادی کرد که مسایل سیاسی از جمله گرانی و مسایل باندی از محدوده فرهنگستان علوم دور بماند. ایشان فضایی باصفا برای حضور برجستهترین اساتید در حوزههای علمی و پژوهشی در فرهنگستان علوم فراهم کرد.
وی بیان کرد: دکتر داوری اردکانی معتقدند مسایل فلسفی نباید در بالاخانه ذهن فیلسوف بماند بلکه مسایل فلسفی را باید با مسایل کنونی زندگی ربط داد.
پایان پیام/
نظر شما