محمد پرحلم، معاون فرهنگی هنری حوزه هنری گیلان با بیان اینکه کتاب «فراز و فرودهای گیلان در سه سال مشروطه (1330-1327ق)» توسط حوزه هنری گیلان منتشر شده است، به خبرگزاری شبستان، گفت: این کتاب نوشته پژوهشگر گیلانی رضا صدیقی پاشاکی است که به رویدادهای مهم، سیاسی، اجتماعی و ... در سال های 1327 تا 1330 ه ق که سال های اوج جریان مشروطیت، مطبوعات، رجال، نبردها، مذاکرات و ... می پردازد.
وی اظهار کرد: در این کتاب آمده است که گیلان به عنوان مرکز برخی از مهمترین اتفاقات و تحولات مشروطیت، به ویژه فتح قزوین و تهران و سرنگونی حکومت محمدعلی شاه و بر اندازی استبداد صغیر، در نقطه عطف این جریان قرار داشت.
پرحلم با اشاره به موضوع کتاب تصریح کرد: تحولات ناشی از مشروطه خواهی در واقع محصول تلاش مردانی بود که با تفکر روز آن زمان آشنایی داشتند و جریان روشنگری را که از زمان میرزا تقی خان امیر کبیر آغاز شده بود، دنبال میکردند.
وی ادامه داد: برخی از آن مردان، روزنامه نگارانی بودند که به دلیل فضای بسته و استبداد عصر قاجار، ناگزیر از انتشار روزنامه در سایر کشورها بودند که البته نسخههایی از آن به طور مخفیانه به ایران میرسید.
پرحلم اشاره کرد: تاسیس مدارس به سبک و سیاق اروپایی که در آن محصلین ایرانی نه به شکل مکتب خانههای قدیم، که با اصول رایج در جهان مترقی آن عصر، به تحصیل مشغول شدند، خود زمینه و مقدمهای برای روشنگری مردم ایران محسوب میشد.
وی با اشاره به تنوع مطبوعات و روشنگری برخی از رجال دینی و ملی و... که در به ثمر نشستن مشروطه نقش به سزایی داشتند، تصریح کرد: در این کتاب در حد امکان به چالشها و فراز و فرودهای این ماجرا در استان گیلان پرداخته شده است.
پایان پیام/
نظر شما