به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، اختتامیه کنگره ملی وقف، حماسه اقتصادی و سبک زندگی اسلامی عصر یکشنبه 15 دیماه در تالار شهید چمران دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد.
بر پایه این گزارش، حجتالاسلام والمسلمین سیدعباس موسویان، عضو شورای صنفی بانک مرکزی به ارایه مقاله خود با عنوان کاربرد ابزارهای مالی و اسلامی برای تأمین مالی بخش وقف پرداخت.
وی اظهار کرد: اگر بخواهیم وقف همانند بخشهای اقتصادی کشور جایگاه واقعی خود را در گستره اقتصاد حفظ کند نیازمند مهندسی مالی جدید و بهرهگیری ابزارها و شیوههای نوین مالی جدید هستیم.
وی تصریح کرد: میتوانیم با طراحی و تصویب انواع اوراق مالی تحت عنوان مسکوک و تصویب زیرساختهای لازم در تأسیس نهادهای مختلف مالی تحول بزرگی را در حوزه سرمایهگذاریهای کشور ایجاد و آن را از شکل سنتی به روشهای نوین تغییر دهیم که سازمان اوقاف در این رابطه نقش عمدهای دارد.
عضو شورای فقهی بانک مرکزی ادامه داد: اگر تمدن اسلامی را مطالعه کنیم میبینیم وقف در مقاطع مختلف تاریخ اسلام همواره پیشرو و مقدم بوده است برای مثال مستحکمترین و زیباترین بناها، بناهای وقفیای است که در طول تاریخ اسلام به وضوح آمده است.
وی گفت: یکی از مسایلی که باید به آنها توجه کرد تحولاتی است که در حوزه موقوفات به وجود آمده است که این مسئله مربوط به بررسی گذشته بسیاری از موقوفات میشود، برای مثال اگر در گذشته مدرسهای را وقف میکردند یک ساختمان محدود کفایت میکرد اما در حال حاضر شرایط فرق میکند در نتیجه میبینیم که نیازمند تشکیل صندوقهای وقفی، اوراق وقفی و نهادهای وقفی هستیم که این مسایل در نتیجه تحولاتی است که در طول سالیان ایجاد شده است.
وی با بیان اینکه 100 سال گذشته مردم انتظار بهرهوری از داراییهای خود را نداشتند، گفت: اما امروز چنین ادبیاتی حتی برای افراد کمسنوسال قابل درک است چرا که هر سرمایهای بازدهی خود را دارد، بنابراین امروز باید به سوی وقفهای دیگر برویم تا بتوان متناسب با آن تحولاتی را در حوزه اقتصادی در جامعه ایجاد کرد.
موسویان با اشاره به امکان بهرهمندی از اوراق و پروژههای وقفی و همچنین ضرورت طبقهبندی آنها گفت: مناسب است که از این پروژهها و همچنین هر یک از اوراق بهادار به تناسب استفاده کرد یعنی اگر افرادی میخواهند اصل سرمایه خود را داشته باشند میتوانند اوراق وقفی را مدنظر قرار دهند چرا که این مولفه به لحاظ شرعی و انتسابی نیز بسیار موثر است.
وی در ادامه به سازمان اوقاف پیشنهاد داد از طریق اوراق قرضالحسنه برای احداث اماکن مقدسه بهرهگیری کند.
عضو شورای فقهی بانک مرکزی افزود: همچنین در راستای بهرهگیری از وقف به عنوان یکی از مولفههای اقتصادی اسلام میتوان اوراق مشارکتی را قابل تبدیل به سهام قابل استفاده کرد لذا سازمان اوقاف میتواند در این حوزه فعالیتهای مستمر و قابل توجهای داشته باشد.
پایان پیام/
نظر شما