علی اکبر والایی نویسنده به خبرنگار کتاب و ادبیات شبستان ، گفت: معمولا در گذشته انتخاب کتاب به این روش صورت می گرفت که اگر اثری در یک جشنواره خاص برگزیده می شد برای تشویق نویسنده تعدادی اثراز نویسنده اثر خریداری می شد و حتی کتابهایی که کاندیدای جایزه خاص می شدند نیزتعدادی ازسوی ارشاد خریداری می شدند.
وی افزود: البته این مسئله تنها درباره عده ای خاص بود و ما در مورد آثار خودمان و حتی در مورد دوستان نزدیک خودمان چنین چیزی را مشاهده نکردیم. زیرا اگر چنین می بود باید کتاب «خلوت مدیر» که بارها کاندیدای جایزه های مختلف می شد تعدادی از جانب ارشاد وقت خریداری می شد که البته چنین نشد.
والایی در ادامه خاطر نشان کرد: گمان می کنم با تغییر مدیریت درهیات نظارت شورای خرید کتاب در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید برای خرید کتابهایی مختلف از ناشر و یا نویسنده مولفه های به خصوصی گذاشته شود و با بررسی کارشناسانه دقیق آثار ارزشنمد از طریق ارشاد خریداری شود.
وی با انتقاد از بحث ضابطه و توصیه عنوان کرد: متاسفانه در گذشته بحث ضابطه و توصیه افراد به مسولان دیده شد و ما نمی توانیم منکر این نوع روابط در ادارات فرهنگی باشیم امیدواریم در دوره جدید شرایط به گونه ای پیش برود که همه ناشران و نویسندگان از شرایط موجود راضی باشند و بحث خرید کتاب عادلانه صورت بگیرد. زیرا این مسئله می تواند موجب انگیزه بخشی به نویسندگان برای خلق آثار بهتر شد و اگرروندی متفاوت داشته باشد بازار کتاب به سمت آثار سفارشی پیش می رود که به فرهنگ و ادبیات آسیب جدی می رساند.
والایی درادامه تصریح کرد: وزارت فرهنگ لزومی برای خریداری برخی از کتابها ندارد در حالیکه برخی از کتابها کاملا نیاز به حمایت چنین نهاد فرهنگی دارد. البته به نظر می رسد شورای نظارت بر خرید کتاب قبل ازانجام هر نوع اقدامی باید باید نکات ضعف و قوت را در دوره های گذشته مورد آسیب شناسی قرار دهد و از نکات منفی آن پرهیز کند و نقاط مثبت آن را به کار بنددد .
این نویسنده در تصریح کرد: البته باید این نکته را در نظر گرفت کسانی که به عنوان هیات کارشناسی خرید کتاب در نظر گرفته می شوند باید تجربه این کارودغدغه کتاب را داشته باشند. درغیر این صورت نمی توانند به نحو شایسته ای از عهده کار برآیند و چند سال بعد دوباره اگر پای درد دل نویسندگان و ناشران در این زمینه بنشینیم خواهیم دید که همین گلایه ها وجود خواهد داشت و ما هیچ گونه پیشرفتی دراین زمینه انجام نداده ایم.
مولف «خلوت مدیر» درپایان بابیان اینکه عدالت واقعی و برخورد کارشناسانه در ارتقای سطحی کیفی آثار تاثیر بسیاری دارد اضافه کرد: وقتی نویسنده و ناشر ببینند که با سازمانی رو به رو هستند که بر مبنای عدالت محوری و به صورت کاملا کارشناسانه برخورد می کند. انگیزه بیشتری در ادامه فعالیتهای فرهنگی و هنری از خود نشان می دهند و این به بالا بردن سطح فرهنگی جامعه نیز کمک می کند. بنابراین شورای جدید باید تلاش کند تا این انگیزه خاموش را بار دیگر به حرکت در آورد و حتی باید به فریاد آثار ارزشمندی که در گذشته به دلیلی مسایل خاصی که صورت گرفته و در حق آنها اجحاف شده است نیز برسد.
پایان پیام/
نظر شما