مرکز تحقیقات هواشناسی کاربردی در خراسان شمالی راه اندازی می شود

خبرگزاری شبستان: مدیرکل هواشناسی خراسان شمالی، احداث مرکز تحقیقات هواشناسی کاربردی را از مهمترین برنامه های آینده این اداره کل بیان کرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از بجنورد؛ آمار و اطلاعات هواشناسی در امور زیر بنایی، کشاورزی و نیز پیش بینی وضعیت جوی در حوزه های مختلف از جمله در جاده ها و محورهای استان به منظور اطلاع رسانی به رانندگان در جهت کاهش تلفات، بسیار تاثیر گذار است، در همین راستا با توجه به قرار گرفتن در فصل زمستان و سرما و ضرورت و نیاز بکار گیری این آمار در حوزه های مختلف، مهندس بهزادی، مدیرکل هواشناسی خراسان شمالی در رابطه توضیحاتی در رابطه با این اداره کل به خبرنگار خبرگزاری شبستان در بجنورد ارائه می دهد.
 

مهندس هوشنگ بهزادی، مدیرکل هواشناسی خراسان شمالی در رابطه با تاریخچه هواشناسی بجنورد گفت: ایستگاه هواشناسی بجنورد در سال 1356 به وسیله داده برداری اطلاعات هواشناسی تاسیس و پس از آن و بنا به تعریف استاندارد سازمان جهانی هواشناسی برای فعالیت مناسب ایستگاه هواشناسی سینوپتیک (همدیدی) در سال 1364، اداره هواشناسی بجنورد به صورت استاندارد در مکانی خارج از شهر احداث و در سالهای اولیه ارتباط مخابراتی ایستگاه هواشناسی بجنورد به وسیله دستگاه بیسیم (SSB ) انجام می شد.
 

وی افزود: از دهه 70 نیز این ایستگاه به رایانه و خط تلکس مجهز و از طریق این بستر ارتباطی، اطلاعات هواشناسی مخابره شده و پس از آن، استفاده از خطوط پرسرعت اینترنت، VPN ، VSAT و MPLS مخابره اطلاعات هواشناسی را با سرعت بیشتر و در سطوح گسترده تر به انجام می رساند.
 

مهندس بهزادی با اشاره به شروع فعالیت اداره کل هواشناسی خراسان شمالی پس از تاسیس استان در سال 1384 و احداث ساختمان فنی پس از تخصیص اعتبار، تصریح کرد: ساختمانهای در دست احداث ادارات هواشناسی شهرستان های اسفراین و جاجرم و همچنین ساختمان ایستگاه فرودگاهی و ایستگاههای خودکار در شهرستان های شیروان و فاروج در سال 1385 ، جهت داده برداری نصب و ساختمان اداری آن در سال 1390 افتتاح و به بهره برداری رسیده است.
 

وی خاطرنشان کرد: همچنین در سال 1386 نیز ایستگاه هواشناسی سیار که شامل سیستم آنتن مخابراتیVSAT نصب شده بر روی خودروی پیکاپ و قابلیت نصب ایستگاه خودکار هواشناسی بوده ، مورد بهره برداری قرار گرفت.
 

مدیرکل هواشناسی خراسان شمالی یادآور شد: در حال حاضر تعداد 7 ایستگاه خودکار در نقاط مختلف استان شامل گیفان، رباط قره بیل، یکه سعود، کوسه سرانی، صفی آباد، راز و جرگلان و سنخواست مورد بهره برداری قرار گرفته و در حال فعالیت است.
 

وی ادامه داد: همچنین 5 ایستگاه اقلیم شناسی نیز در مناطق پیش قلعه، تنگه ترکمن، سیساب، برزل آباد، دشت و 23 ایستگاه باران سنج دیتالاگر و تعداد 89 ایستگاه باران سنج دستی در نقاط مختلف استان احداث و داده برداری می کنند.
 

مهندس بهزادی به راه اندازی سیستم sodar که دومین نمونه از ایستگاه های ویژه در سطح کشور است نیز اشاره کرد و گفت: این سیستم که تغییرات باد در لایه های مختلف ستون فوقانی را نشان می دهد، در سال 88 در ایستگاه هواشناسی فرودگاهی بجنورد راه اندازی شد.
 

وی تصریح کرد: همچنین در همین سال تجهیزات ماهواره ای pc winsat که پنجمین سری از دستگاهها در کشور است که امکان دریافت تصاویر ماهواره ای و نقشه های مورد نیاز بخش پیش بینی را دارند، در اداره کل هواشناسی راه اندازی شد.
 

وی متذکر شد: اولین ایستگاه جاده ای استان نیز در سال 88 در گردنه امین الله و در سال 91 دو ایستگاه جاده ای دیگر در چمن بید و اسدلی که جز 56 ایستگاه بر خط جاده ای است، همزمان در کل کشور توسط وزیر راه وشهرسازی و ریاست سازمان هواشناسی کشور در استان مورد بهره برداری قرار گرفت.
 

مدیرکل هواشناسی خراسان شمالی با بیان اینکه سینوپتیک اصلی خودکار و تکمیلی هواشناسی استان به صورت ساعت به ساعت گزارشات وضعیت جوی را تهیه و مخابره می کنند، اظهار داشت: سینوپتیک تکمیلی مجهز به خودکار نیز درایستگاه مانه سملقان بصورت 12 ساعته و ایستگاه های جاجرم و فاروج بصورت 8 ساعته فعالیت داشته و با توجه به وجود ایستگاه خودکار در این ایستگاه ها امکان داده برداری منظم و 24 ساعته در تمام طول شبانه روز وجود دارد.

وی تصریح کرد: اقلیم شناسی سنتی نیز‌ داده برداری و ثبت اطلاعات را طی 3 نوبت در شبانه روز انجام داده و پایان هرماه گزارشات را به مرکز استان ارسال می کند.

مهندس بهزادی یادآور شد: ایستگاه های هواشناسی جاده ای چمن بید و اسدلی نیز جزء 56 ایستگاه جاده ای برخط افتتاح شده در سطح کشور هستند که اطلاعات آنها به صورت لحظه ای در طول شبانه روز قابل دریافت است.
 

وی افزود: همچنین تعداد 23 ایستگاه بارانسجی دیتالاگری که قابلیت ارسال گزارش میزان بارندگی به صورت پیامک را به کاربران تعریف شده داشته، در سطح استان فعال بوده و 80 دستگاه ایستگاه باران سنجی نیز در حال داده پردازی هستند که این اطلاعات دو نوبت در روز و در فرم های مخصوص ثبت و در پایان ماه به ادارات شهرستان ارسال می شود.
 

وی یادآور شد: دستگاه سودار بجنورد نیز که فقط دو نمونه از آن در هواشناسی کشور موجود است، در اواخر بهار 1388 در بجنورد نصب و از اول تیر ماه سال 1388هجری شمسی بطور منظم داده برداری می کند.
 

وی خاطرنشان کرد: این در حالی است که دستگاه سیار هواشناسی بجنورد نیز در سال 1388 خریداری و مورد استفاده قرار گرفته که در عملیات ها و مناطقی که فاقد ایستگاه بوده و نیاز به داده برداری کوتاه مدت است، مستقر شده و ضمن داده برداری و ثبت گزارشات جوی از طریق آنتن VSAT با مراکز هواشناسی ارتباط برقرار نماید.
 

مدیرکل هواشناسی خراسان شمالی با اشاره به اینکه آنتن دریافت تصاویر ماهواره ای PCWINSAT هواشناسی بجنورد نیز از دیگر دستگاه هایی است که در سال 1387 خریداری و مورد بهره برداری قرار گرفته، بیان داشت: این آنتن قادر است تصاویر ماهواره ای را در بازه زمانی کوتاه در اختیار کاربران قرار داده و در بخش پیش بینی مورد استفاده قرار گیرد.
 

وی احداث مرکز تحقیقات هواشناسی کاربردی را از مهمترین برنامه های آینده این اداره کل دانست و گفت: احداث ساختمان اداره کل و مرکز تحقیقات هواشناسی کاربردی استان از جمله برنامه های بسیار مهم این اداره است که هم اکنون زمینی به مساحت بالغ بر 7 هزار متر مربع در منطقه ارکان خریداری شده و عملیات آزمایش ژئوتکنیک خاک و همچنین نقشه برداری ساختمان مرکز تحقیقات به مساحت حدود دو هزار متر مربع نیز به تایید کار گروه مسکن استانداری و اداره ساختمان سازمان هواشناسی رسیده که در صورت تامین اعتبار مورد نیاز، این مرکز در دستور ساخت و افتتاح قرار دارد.
 

وی همچنین بهره برداری از ایستگاه خودکار فرودگاهی را از دیگر برنامه ها اعلام کرد و بیان داشت: با توجه به اینکهیکی از ضروری ترین نیازهای امنیت پرواز، تجهیزات فرودگاهی هواشناسی است با پیگیری های انجام شده، تجهیزات ایستگاه خودکار فرودگاهی با اعتباری بالغ بر 7200 میلیون ریال خریداری شده و در آینده نزدیک، نصب و مورد بهره برداری قرار می گیرد.
 

وی ادامه داد: ایستگاه خودکار فرودگاهی یک سامانه مناسب جهت برنامه ریزی وتنظیم داده های هواشناسی و هوانوردی است که این سیستم، اطلاعات هواشناسی را در بهینه ترین شکل ممکن و برمبنای نیاز خاص فراهم می سازد.
 

وی با تاکید بر ضرورت خرید و ارتقاء تجهیزات مورد نیاز ایستگاه های هواشناسی، اظهار داشت: جایگزینی ایستگاه های بارانسجی دستی و قدیمی توسط بارانسج خودکار ( دیتا لاگری ) که توانمندی ارسال اطلاعات لحظه ای از میزان بارندگی را بصورت پیامک دارند، و تجهیز ایستگاه ها به سنسور رطوبت خاک، اندازه گیری گرد و غبار و سایر تجهیزات در برنامه عملیاتی و چشم انداز آتی این اداره کل قرار دارد.
 

پایان پیام/

 

کد خبر 329235

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha