علت نپذیرفتن خلافت پیشنهادی مامون از سوی امام رضا (ع)

خبرگزاری شبستان: علت نپذیرفتن خلافت پیشنهادی مامون از سوی امام رضا (ع) چه بود؛ مامون با ظرافتی خاص افکار را فریب داد وانمود کرد که پیشنهاد فقط از روی خلوص نیت صورت گرفته است.

حجت الاسلام یوسف متوسلیان، معاون تبلیغ و آموزش های کاربردی حوزه علمیه فارس ضمن عرض تسلیت به مناسبت شهادت امام رضا (ع) به عموم مسلمین جهان به خبرنگار خبرگزاری شبستاندر شیراز گفت: امام رضا(ع) در آغاز امامت خود با ظالمی همچون هارون الرشید هم عصر بودند، وجود مقدس امام رضا(ع) بیشتر عمر شریف خود را در مدینه النبی سپری کرده، تا اینکه در رمضان سال 201 هجری قمری به اجبار مامون لعین به ایران مشرف شدند و در مرو ساکن و در روز 30 صفر سال 203 هجری به ‌شهادت رسیدند.


وی با اشاره به جانشینی حضرت بعد از شهادت امام موسی بن جعفر (ع)، تصریح کرد: بعد از شهادت مظلومانه و غریبانه امام موسی کاظم (ع)اتفاقات عجیبی که در تعیین جانشین امام افتاد و آن انکار شهادت امام کاظم (ع) از سوی برخی اصحاب آن حضرت بودو به این صورت که بعد از شهادت امام کاظم(ع) عده‌ای از بزرگان اصحاب انحراف پیدا کردند و منکر وفات امام کاظم (ع) شدند، و می گفتند امام به شهادت نرسیده بلکه غیبت کرده و پس از مدتی دوباره به میان ما باز خواهد گشت، بنابراین ما کسی را به عنوان جانشین ایشان قبول نخواهیم کرد.


متوسلیان با تاکید بر گمراهی جمعی از مردم در این واقعه و با اشاره به اینکه به این افراد در اصطلاح "واقفه" گفته می‌شود، گفت: واقفیه در اصطلاح علمای کلام و رجال، نام فرقه ای است که در امامت حضرت امام موسی بن جعفر (ع) توقف کرده اند، بدین معنی که امامت را در آن بزرگوار ختم و آن حضرت را خاتم الائمه و امام حی، غایب، مهدی منتظر می دانند.


معاون تبلیغ و آموزش های کاربردی حوزه علمیه فارس اضافه کرد: در زمان های پیش نیز کسانی بودند به نام "ناووسیه" اینها تابعین مردی از اهل بصره هستند و معتقد به امامت امام جعفر صادق (ع) هستند و می گویند او زنده هست و مهدی منتظر است.


این مقام مسئول ادامه داد: حضرت امام رضا (ع) در میان شیعیان به ‌جهت برتری علمی و اخلاقی از مقبولیت خاصی برخوردار بودند، ضمن اینکه 12 تن از صحابه بزرگ امام کاظم (ع) بر امامت و جانشینی ایشان گواهی داده بودند و در روایتی موقعی که افرادی از شیعیان به احمد بن موسی، شاهچراغ (ع) هم رجوع کردند و ایشان امامت را منتصب به علی بن موسی الرضا (ع) دانسته و فرمودند که امام و جانشین بعد از امام کاظم (ع)ایشان هستند.


وی تاکید کرد: علت گمراهی عده‌ای از شیعیان و اصحاب امام کاظم (ع) بعد از شهادت امام جو "تقیه" بود به علت خفقانی که وجود داشت ائمه را مجبور می ساخت تا ایشان نتوانند به صراحت امام بعد از خود را معرفی کنند، لذا این امر خطیر را به اصحاب خاص خود می ‌گفتند و از طریق ایشان به جامعه اسلامی زمان خود منتقل می‌ ساختند.


حجت الاسلام متوسلیان افزود: متاسفانه شیطان و نفس اماره همیشه آماده هستند تا حتی افرادی که اهل دین و دیانت هستند را نیز فریب بدهند همچنین یکی از افرادی که بنده شیطان شد فردی فرصت ‌طلب همچون حیان سراج بود که در میان شیعیان اموال کثیری از سهم امام (ع) و دیگر وجوهات شرعیه در اختیارش بود و باید در اختیار امام بعد قرار می‌گرفت و در امور جامعه مسلمین هزینه می‌شد، برای اینکه این اموال را در قبضه خود نگه دارد، غیبت امام کاظم (ع) را عنوان کرد و با این ادعا اموال مسلمین را به نفع خود مصادره کرد.


وی در خصوص ویژگی های اخلاقی حضرت رضا (ع)، نیز گفت: صفات نیکوی بارز در وجود امام رضا (ع) بسیار است که زبان قوت بیان همه آنها را ندارد اما بارزترین ویژگی حلم، صبر، بردباری، رئوفت، زهد در عبادت، جود، بخشش و عزت نفس بود.


معاون تبلیغ و آموزش های کاربردی حوزه علمیه فارس تصریح کرد: حضرت امام رضا (ع) در تابستان بر روی حصیر می نشست و در زمستان بر روی گلیم، و لباس هایش زبر و خشن بود اما هنگامی که در میان مردم می رفت از لباس های عادی مردم استفاده می کرد.


وی ادامه داد: هرآنچه از خوبی ها در جامعه بشریت وجود دارد خداوند آنرا در وجود پاک امام رضا (ع) قرار داده است.


حجت الاسلام متوسلیان مهمترین مسئله زمان حیات امام رضا (ع) را ولایتعهدی مامون خواند و اظهار داشت: مامون که به اجبار امام (ع) را از مدینه به مرو دعوت کرد، ابتدا پیشنهاد خلافت بر جامعه مسلمین را به امام (ع) داد که امام (ع) نپذیرفتند و سپس پیشنهاد ولایتعهدی را مطرح کرد که امام(ع) مجدد امتناع کردند، اما مامون آن حضرت را مجبور به پذیرش ولایتعهدی کرد.


وی ادامه داد: مامون با ظرافتی خاص افکار را فریب داد وانمود کرد که این پیشنهاد فقط از روی خلوص نیت صورت گرفته و هیچ دلیل خواصی جز احترام به امام رضا (ع) وجود ندارد و در این امر تا آن حد هم موفق شد حتی عده‌ای از بزرگان شیعه متاسفانه بعدها در مورد مامون به اشتباه افتادند و تصور کردند که مامون در این پیشنهاد حسن نیت داشته است و دوستدار امام (ع) بوده است.


این مقام مسئول با یادآوری این مطلب که مامون از نبوغ سیاسی و علمی بالایی برخوردار بود، اظهار داشت: مامون وارث هارون الرشید بود و از نظر مذهبی، از مذهب "معتزله" پیروی می‌ کرد.


معاون تبلیغ و آموزش های کاربردی حوزه علمیه فارس با اشاره به اینکه "معتزله" نوعی عقاید است که از جریان‌های اصلی کلامی در میان اهل سنت نشات می گیرد و پیروان آن بر خلاف اهل حدیث که انبوه حدیث ‌ها را مورد توجه خود قرار داده بودند، عقل و خرد را به تنهایی برای پیروی از اسلام راستین کافی می دانستند و گاهی نظرات فلاسفه را با دین مخلوط می ساختند، تاکید کرد: مامون نیز به ‌جهت معتزلی بودن و همچنین راضی نگه داشتن علویان، بحث افضلیت حضرت علی (ع) را بر دیگر خلفا مطرح می کرد که این امر موجب شد برخی نسبت تشیع به وی بدهند، در صورتی ‌که اظهار محبت وی به علویان تنها یک ترفند سیاسی و فریب بیش نبود.


وی افزود: اینکه امام (ع) پیشنهاد خلافت مامون را نپذیرفت خود دلیلی بر عدم حسن نیت مامون است، به علاوه، رد این پیشنهاد از سوی امام رضا(ع) مشابه رد پیشنهاد ابوسلمه خلال به امام صادق (ع) است چرا که در تاریخ آمده است ابوسلمه خلال هنگام سقوط دولت امویان و آغاز شکل‌ گیری حکومت عباسیان نامه‌ای به امام صادق (ع) نوشت تا به‌عنوان خلیفه با آن امام همام بیعت کند و امام صادق (ع) نیز در پاسخ پیک ابوسلمه، نامه را سوزاندند و فرمودند: "ابوسلمه شیعه من نیست و در ادعای خود صداقت ندارد".


حجت الاسلام متوسلیان با تاکید بر اهداف شوم مامون از پیشنهاد ولایتعهدی، ادامه داد: مامون اولا با پیشنهاد ولایتعهدی امام (ع) را از سرزمین مدینه دور کرد و میان آن حضرت (ع) و شیعیانشان جدایی انداخت و همچنین مامون با پیشنهاد ولایتعهدی تصمیم داشت تا امام رضا (ع) را شخصی دنیا طلب به جامعه معرفی کند که امام رضا (ع) با هوشمندی تمام این فکر شیطانی را خنثی کردند و شرط قبول خود را این قرار دادند که در هیچ عزل و نصبی و در امورات حکومت مداخله نداشته باشند.


معاون تبلیغ و آموزش های کاربردی حوزه علمیه فارس در پاسخ به این سئوال که مامون لعین جلساتی برگزار می کرد و امام (ع) را نیز به آن جلسات دعوت می کرد، قصد مامون چه بود، اضافه کرد: برخی برگزاری مجالس علم و دعوت از امام رضا(ع) برای شرکت در این مجالس را دلیل بر محبت وی نسبت به امام (ع) می‌دانستند.


حجت الاسلام متوسلیان تصریح کرد: نیت شوم و پلید مامون از شرکت دادن امام (ع) در این ‌گونه جلسات این بود که در نهایت شخصی پیدا می‌شود که بتواند سئوالی را مطرح کند که امام رضا(ع) نتوانند به آن پرسش پاسخ دهند و به این وسیله بتواند امام را در بین مردم کوچک کند زیرا مامون به علم الهی امام رضا (ع) ایمان نداشت.


وی با اشاره به پیروزی امام رضا (ع) در تمام مناظرات، اظهار داشت: مامون هنگامی ‌که از جلسات درس حضرت علی بن موسی (ع) برای شاگردان، شیعیان و مردم مطلع شد، دستور داد تا امام (ع) کلاس ‌های خود را تعطیل کنند.


معاون تبلیغ و آموزش های کاربردی حوزه علمیه فارس با تاکید بر روایتی منقول از حضرت (ع) در کتاب "عیون اخبار الرضا" خاطرنشان کرد: در این کتاب نقل شده که ایشان به یاران خود فرمودند: "فریب ظاهر سازی ‌های این شخص را نخورید که وی قطعا قاتل من خواهد بود."، مامون کسی بود که به استاد خود "فضل بن سهل" که وی را پرورش داد و از هیچ به خلافت رساند، رحم نکرد و در سرخس استاد خود را به قتل رساند، چگونه می ‌تواند به امام رضا(ع) که وجود ایشان همچون خاری در چشمان دستگاه خلافت عباسی است، رحم کند.


معاون تبلیغ و آموزش های کاربردی فارس با اشاره به اینکه امام رضا (ع)، غریب الغربا است به این دلیل بوده که موقع سفر از مدینه با خاندان خود خداحافظی کردند و فرمودند: "این آخرین سفر من است." و امام رئوف و مهربان در جای دیگری فرمودند: "اگر کسی یک بار به زیارت من بیاید در لحظات سخت به زیارت او خواهم رفت."


وی با ذکر حدیثی از امام رئوف (ع) و گفت: امام رضا (ع) می فرمایند: "بهترین بندگان خدا کسانی هستند که خوشحال شوند از انجام کار نیک.

 

پایان پیام/

کد خبر 328877

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha