حجت الاسلام کاظم شکری، مشاور فرهنگی دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد البرز در مصاحبه با خبرگزاری شبستان در البرز در خصوص تعریف مسجد و جایگاه آن در جامعه اسلامی می گوید: مسجد مکانی برای سجود و عبادتگاه مومنان است، اما با ظهور اسلام تعریف متفاوت دیگری پیدا کرد، مسجد مکان گردهمایی به منظور فعالیت های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و دینی می شود. این تعریفی بود که اسلام به مسجد داد و حقوقی که برای خانه خدا برای حضور تمام اقشار جامعه در آن عنوان کرد.
به گفته این مسئول، مساجد امروز ما بیشتر در جهت ادای نماز جماعت است، کارکردهای مختلفی که این مکان مقدس در اسلام به واسطه جایگاهی که می تواند داشته باشد، بسیار کمرنگ شده و این موضوع دلایل متنوعی دارد که اصلی ترین آن نبود یک مدیریت واحد است.
مدیر کانون فرهنگی هنری انصارالعباس(ع) توضیح داد: براساس منابع تاریخی زمان پیامبر تمام فعالیت های سیاسی در مساجد انجام می شد و مسجد با تعریفی که دارد به عنوان خانه خدا محدودیت هایی اخلاقی و رفتاری ایجاد می کرد و زمینه کج رفتاری و خطا را کاهش می داد.
شکری با تاکید به اهمیت ارتباط مساجد با مدارس اطراف توضیح داد: چنانچه متولیان مساجد با مدارس نزدیک به آن ارتباط داشته باشند و طی هفته یکبار به مدارس سر بزنند و با دانش آموزان برای رونق مساجد گفتگو و تبادل نظر داشته باشند،برای دانش آموزان نخبه هدایایی بخرند و روی این سرمایه فکری برنامه ریزی کنند، پای آنان را به مساجد باز خواهند کرد، همچنین اگر در تیم و گروهی که مدیریت مسجد را برعهده دارند جوانانی به عنوان نماینده حضور داشته باشند، سهم موثری از ورود و فعالیت جوانان در مسجد بوجود خواهد آمد. باید با اعتماد به نیروی جوان و خوش فکر زمینه رشد مسجد فراهم شود.
این کارشناس فرهنگی در خصوص مهمترین دغدغه اجرایی در مساجد جامعه امروز اظهار داشت: مسئله متولی و مدیریت واحد در مساجد است، امروز در خصوص تصمیمات در یک مسجد اداره آب، برق و گاز، تلفن، شهرداری، سپاه، سازمان تبلیغات، اوقاف و.... که در مجموع بیش از 18 ارگان در آن دخیل هستند و این مسئله بسیار جدی و نگران کننده است. در حال حاظر ظرفیت و کارآیی مساجد امروز از اول انقلاب بسیار بیشتر است به شرط آنکه بیایند و یک مدیریت واحد برای آن تعریف کنند.
وی ادامه داد: یکی از نکاتی که عامل کارآیی مساجد در زمینه های مختلف است، دیده شدن محیطی در مسجد با عنوان شبستان است، که متاسفانه این امکان برای بسیاری از مساجد ما دیده نشده است، که همین مطلب باعث می شود بسیاری از همایش ها و جشن ها و یا گردهم آیی ها در مساجد برگزار نشود. در خصوص امرو قضاوت شورای حل اختلاف در کنار مساجد حضور پیدا کرد و در این مورد هم با کم کاری ها و معزلاتی روبه رو هستیم، این اتفاق که شما می فرمایید گردهم ایی ها و مراسم ها در مساجد برگزار شود و یکباره با تغیر شهردار شهرداری و استاندار استانداری تعطیل نشود اتفاق خوبی است اما باید در این زمینه پیش بینی هایی را برای این گردهم آیی ها در مسجد دیده شود.
به استناد امام جماعت مجتمع باهنر، در بحث معماری اسلامی مدیریت شهری بسیار نا کارآمد رفتار کرده است، امروز در بسیاری از شهرهای استان شاهد هستیم که مسجد در میان ساختمان ها گم شده است و دیده نمی شود، همچنین مهمتر از دیده نشدن مسجد عدم طراحی متناسب با نیاز در هر منطقه جغرافیایی است در حال حاظر از امامزاده حسن(ع) کرج در جوار میدان توحید مسجد امام سجاد(ع) را داریم و درست دو کوچه بالاتر مهدیه کرج و کمی بالاتر مسجد صاحب الزمان و همین طور در محیط مرکزی ما شاهد انبوهی از مکان های معنوی هستیم و آن وقت در مناطق جغرافیایی دیگر فاصله چند کیلومتری را میان مساجد را در موقعیت جغرافیایی شاهد هستیم که مدیریت شهری باید پاسخگوی این عدم تناسب باشد.
این مسئول بیان کرد: امروز بزرگترین مشکل اجتماعی قابل حل در میدریت شهری استان مسئله سرویس بهداشتی است، این موضوع که مردم بدنبال سرویس بهداشتی سراغ مسجد را بگیرند در شان جامعه ما نیست.
برپایه این مصاحبه، مسجد باید پاسخگوی نیازهای روز جامعه باشد، امکان استفاده از اینترنت حتی به شکل محدود، استفاده از کتابخانه باز، دائر شدن مهدهای کودک در جوار کتابخانه و راهکارهای بسیاری از این دست در رونق مسجد تاثیرگزار است.
پایان پیام/
نظر شما