هنرمند کمانچه نواز لرستانی درگذشت

خبرگزاری شبستان: استاد "قورچعلی راج" نوازنده شهیر کمانچه، بامداد دوم دی‌ماه چشم از این جهان فروبست.

به گزارش خبرگزاری شبستان ازخرم آباد، زنده‌یاد راج با 87 سال سن آخرین یادگار عصر طلایی کمانچه لرستان بود که بر اثر کهولت سن در شهرستان اندیمشک درگذشت.


استاد "علی‌اکبر شکارچی" ردیف‌دان و نوازنده کمانچه در مورد مرحوم راج می‌گوید: «قورچعلی راج یکی از نوازندگان موسیقی نسل گذشته بود که در دوران خودش از درخشندگی و شهرت بسیاری برخوردار بوده است. در نوازندگی‌اش درخشش کلام‌ها و بی‌پروایی‌ها به چشم می‌خورد و چیرگی بر ملودی‌های لرستان محسوس بود به طوری که تمام پایه‌های موسیقی لرستان را به همان سبک بنیادی موسیقی لرستان نگه‌داری می‌کرد. ایشان جدا از نوازندگی کمانچه اخلاقی نیکو داشت و تمام خصوصیات یک انسان بزرگ را با خود دارا بود.»


مرحوم "قورچعلی راج" سال 1305 خورشیدی در محله پشت‌بازار خرم‌آباد دیده به جهان گشود. وی در سن 10 سالگی پدر و در سن 12 سالگی مادرش را از دست داد.

سال 1317 خورشیدی نواختن کمانچه را با استعداد خدادادی که در وجودش نهفته بود، بدون استاد شروع کرد و پله‌های ترقی را یکی پس از دیگری طی نمود تا این که سال 1320 خورشیدی هم‌زمان با ورود نیروهای متفقین طی جنگ جهانی دوم به کشورمان، در حد فاصل محدوده لرستان و خوزستان یعنی در اندیمشک(صالح‌آباد) کنار خارجی‌ها مشغول به کار شد و زبان خارجی را هم تا حدودی فرا گرفت.


یکی از دوستان خارجی‌اش به استعداد درونی او در زمینه کمانچه‌نوازی پی ‌برد و به او پیشنهاد داد که همراه او به خارج از کشور برود، اما مرحوم قورچعلی علی‌رغم میل باطنی به خاطر سرپرستی خانواده‌اش از تصمیم خود منصرف و به زادگاهش(خرم‌آباد) بازگشت.


دوره او در لرستان کمانچه‌نوازان و هنرمندان مطرحی مانند "علی‌رضا حسین‌خانی"، "پیرولی کریمی"، "علی‌خان شفایی"، رحمان نوازنده"، شاه‌حسن بنیادیان"، "شنبه محترمی" و "همت‌علی سالم" حضور داشتند که نوای کمانچه آنها شهره‌ی خاص و عام بود.


علی‌رضا حسین‌خانی، پیرولی کریمی، همت‌علی سالم و قورچعلی راج وقتی دست به کمانچه می‌بردند هر شنونده و بیننده‌ای را جذب هنر خویش می‌کردند.


به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان، راج در سن 25 سالگی به تهران رفت تا هنر خود را به همگان نشان دهد. وی مانند بسیاری از هنرمندان این دیار، استوار بر استعداد خویش بود. ایشان کمانچه 3 سیم را به زیبایی می‌نواخت و در نواختن دستگاه‌های موسیقی زبر‌دست و در ذوق آهنگ‌سازی چندین کار دلنشین دارد که از آن جمله می‌توان به ترانه‌های زیبای "شیرین شیرینم و خدا" و "نونم یه کُرِ کیه" اشاره کرد.


مرحوم راج آثار زیبایی در کمانچه‌نوازی از خود به یادگار نهاد که همه آنها به صورت بداهه‌نوازی و در همان لحظه نوازندگی خلق شده و این نشان از مسلط بودن وی به موسیقی لری و مقامی دارد.


پایان پیام/
 

کد خبر 326351

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha