گریه بر هر جزعی کراهت دارد جز...

خبرگزاری شبستان: امام صادق (ع) فرمودند گریه بر هر جزعی کراهت دارد جز گریه برای حسین (ع)، ‌لذا رسما بر عزاداری‌ها مهر تایید خورده است، ‌ ضمن آنکه شیعه معتقد است که امامان مفسران سخن نبوی هستند.

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان،‌ برنامه «شب آسمانی» ‌به تهیه‌کنندگی علیرضا قطبی شنبه‌شب، ‌30 آذرماه ‌با موضوع «حقیقت و چیستی عزاداری» با حضور سید رضی موسوی گیلانی،‌ عضو هیات علمی دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی روی آنتن شبکه چهار سیما رفت.

برپایه این گزارش، ‌موسوی گیلانی طی سخنانی با بیان اینکه مفهوم گریه و عزاداری متفاوت از یکدیگرند، ‌اظهار کرد: اساسا گریه یک عمل روان‌شناختی است و نمی شود کسی را از خندیدن و گریه کردن منع کرد، ‌اما در این میان سوالی نیز طرح می شود که آیا گریه در ادبیات دینی ما نهی شده است یا خیر.
وی ادامه داد: عزاداری مفهومی است که باید آن را از یک جهت به معنای حزن در غم عزیزان تعبیر کرد،‌ اما در مورد عزاداری برای امام حسین(علیه‌السلام) قضیه متفاوت است چراکه هر سال تکرار می‌شود و هرگز عزادار امام حسین(علیه السلام) به دنبال آن نیست که این مراسم برایش تکرار نشود چراکه مجلس عزای سیدالشهدا(علیه السلام) برای ما شیعیان سنت آیینی است.
این استاد دانشگاه بیان کرد: ما در سنت خود داریم که بعد از گذشت 40 روز از مرگ عده‌ای بروند و وابستگان او را از عزا در آورند، حال چه طور است که بعد از گذشت قرن‌ها همچنان عزاداری برای امام حسین (علیه‌السلام) خودجوش برپا می شود هر سال به نسبت سال گذشته باشکوه‌تر می‌شود برای مثال شنیدم که امسال قریب به هفت تا سیزده میلیون نفر به کربلا رفتند.

 

افسردگی در عزای امام حسین (ع) جایی ندارد
وی عنوان کرد: ایام محرم همواره ایامی برای توجه به اخلاق و معنویت بوده است و هرگز در آن افسردگی دیده نشده است، اگر خدای ناکرده فردی پدر و مادرش را از دست بدهد دچار افسردگی می‌شود و نمی‌خواهد هرگز دوباره آن روزهای سخت بازگردد اما این افسردگی در عزاداری امام حسین(علیه السلام) مصداقی ندارد.

موسوی گیلانی با اشاره به شبهات شبکه‌های وهابی درباره عزاداری امام حسین(علیه‌السلام) گفت: چندی قبل شنیدم که یکی از این شبکه‌های وهابی می‌گفت شیعیان امام حسین (ع) را عبادت می‌کنند که سوال من این است که چه کسی چنین حرفی زده است، شیعیان برای خاندان پیامبر(ص) ارزش و احترام قائل‌اند.
این محقق در ادامه به برکات عزاداری برای امام حسین(علیه‌السلام) در طول زندگانی افراد اشاره و تصریح کرد: بیشترین تجربه و تحولات مذهبی در ایام محرم و عاشورا رخ می‌دهد، همچنین در این ایام سخن پیامبر(ص) و روایات ایشان در مجالس عزاداری بیان می‌شود.

 

گریه بر هر جزعی کراهت دارد جز...
وی ادامه داد: عزاداری برای سیدالشهدا(علیه السلام) در سیره اهل بیت (ع) است و در اینجا سخن من به وهابی‌ها است که چنین سخنانی را درباره عزاداری می‌گویند،‌اول اینکه سه فقیه از چهار فقیه اهل سنت از شاگردان امام صادق(علیه السلام) هستند و دیگری با یک واسطه یعنی «مالک بن انس» شاگرد ایشان بوده است،‌ لذا اهل سنت نیز امام صادق(علیه السلام) را به‌عنوان یکی از انسان‌های صدیق قبول دارند اگر ایشان را امام ندانند،‌ حال حرف من آن است که به استناد سخن امام صادق(علیه السلام) که فرمودند گریه بر هر جزعی کراهت دارد جز گریه برای حسین (ع)، ‌لذا رسما بر عزاداری‌ها مهر تایید خورده است،‌ ضمن آنکه شیعه معتقد است که امامان مفسران سخن نبوی هستند.
استاد دانشگاه ادیان و مذاهب در ادامه به برخی اقدامات وهابی‌ها نظیر حملات انتحاری اخیر در کربلا اشاره کرد و افزود: من شنیدم چندین خمپاره انتحاری در کربلا زده شده است،‌ حال سوال من از وهابیون این است، شما که شیعه را مشرک می‌دانید، ‌آیا خوب است که شیعه نیز بر قدیسان شما به این جهت که لفظی مخالف گفته‌اید را توهین و چنین اقداماتی را انجام دهد؟

وی تاکید کرد: وهابیت لکه ننگ جهان اسلام است و تصور کنید که غرب دوست دارد تفسیر موجود از اسلام در جهان «بن‌لادنی» باشد و متاسفانه یکی از مشکلات امروز جهان اسلام این است که طیفی که پول دارد می‌آید و قرائتی از اسلام را نشان می‌أهد که صحیح نیست لذا امروز اسلام مظهر خشونت و عدم مدارا در جهان معرفی شده است.

این محقق ابراز کرد: شاید برخی فرقه‌ها عقل را جزو منابع استنباط ندانند اما استفاده از عقل در فهم حدیث را که از ما نگرفته‌اند که مثلا وهابیت می‌آید و بر ظاهر الفاظ و روایات تکیه می‌کنند به‌گونه‌ای که از عقلانیت دور می شوند و این درست ریشه در افکار ابن تیمیه دارد.

وی ادامه داد: اینکه عده‌ای را بکشند و بعد بگویند کاری به عقل نداشته باشید فقط تلقی است که امروز تکفیری‌ها در جهان دارند و من به شخصه مخالف‌ام که حرف‌های آنان از کانال شما پخش شود چراکه حرف‌های سطحی و پایین‌تر از حد متوسط می زنند.
در ادامه امیرمهرداد خسروی، مجری کارشناس برنامه اظهار کرد: البته موافقم از این جهت که حرف‌هایشان پوشالی است اما اینکه شبکه‌های وهابی به ویژه اخیرا به شدت در حال پرهیز هستند که بگویند وهابیتی وجود دارد و می‌خواهند بگویند وهابیت جریانی است و ما جزو اهل سنت هستیم.
در ادامه بحث موسوی گیلانی با اشاره به برخی دیدگاه‌های اهل سنت گفت: امروز در جهان اسلام تنها فرقه‌ای که خود را محق می‌داند تکفیری‌ها و سلفیون هستند و من تعجب می‌کنم چه‌طور ممکن است که در عربستان سعودی و در کلاس‌ها یکی از دانشجویان بند نمی‌شود و درباره این عقاید ظاهرگرایانه از جمله دادن متصور شدن بعد جسمانی برای خداوند اعتراض نمی‌کنند.

 

جلوه محرم در شهرسازی و معماری

در ادامه بحث درباره نگاه شیعه و جاری بودن عزاداری امام حسین(علیه‌السلام) در شئونات مختلف زندگی شیعیان بحث شد که موسوی گیلانی اظهار کرد: شیعه در طول تاریخ مراسم آیینی مختلفی داشته است که مهمترین جلوه آن محرم است به‌گونه ای که محرم حتی در شهرسازی‌ها و معماری ما از جمله حسینیه‌ها و زینبیه‌ها نمود دارد.

وی افزود: اگر بخواهیم کارکردهای محرم را در طول تاریخ شیعه را بنویسیم به اندازه یک دائره المعارف مطلب وجود دارد،‌اما یکی از افکار شیعه معتقد بودن به این مساله است که بسیاری از قیام‌ها در طول تاریخ اسلام که بر محور احیای دین استوار بوده است با الگوپذیری از قیام سیدالشهداء(علیه السلام) بوده است.

موسوی گیلانی در ادامه به تاثیر منفی فعالیت‌های وهابیت در جهان اسلام اشاره و خاطرنشان کرد: در دهه‌های اخیر اسلام یک برند شده است به طوری که در فرودگاه‌های مختلف جهان نمازخانه هست و یا در مغازه‌های کشورهای مختلف برند حلال نیز وجود دارد که این امر حکایت از حضور یک میلیارد مسلمان در جهان دارد بنابراین اگر جهان اسلام متحد باشند جهان غیراسلام از این اتحاد سودی نمی‌ّرد لذا به دنبال جریان سازی های مختلف دینی از جمله وهابیت است.

پایان پیام/

کد خبر 325671

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha