سرمایه صندوق قرض‌الحسنه برای بانیان صالحات و باقیات است

صندوق‌های قرض‌الحسنه مساجد برای گره گشایی از مشکلات مردم و برای تأمین نیازمندان آبرومند ایجاد شده اند و اقتصاد سالم و بدون ربا را در جامعه رونق می‌دهند که مشارکت دراین امر ثوابی مضاعف نسبت به صدقه و انفاق دارد.

خبرگزاری شبستان: صندوق‌های قرض الحسنه در مساجد برای رفع مشکلات اقتصادی مردم در اسرع وقت بدون هیچ‌گونه تشریفات ایجاد شده‌اند و بانیان با نیت قربه الی الله و برای رضای خدا اقدام به تأسیس این صندوق‌های قرض‌الحسنه بدون هیچ‌گونه چشمداشتی کرده‌اند تا ضمن احیای سنت قرض‌الحسنه اسلامی، مشکل‌گشای مردم در سختی‌ها و مصایب آنها باشند. قرض‌الحسنه ثواب مضاعف نسبت به انفاق دارد و در آیات و روایات قرآنی به عنوان قرض احسن معرفی شده است.


قرض‌الحسنه ریشه قرآنی دارد و در آیات مختلف مطرح شده است و ثواب آن در روایت 18 برابر است حال آنکه ثواب صدقه 10 برابر ذکر شده است، علت این امر در این نکته نهفته که در قرض کرامت انسان حفظ می‌شود و در صدقه کرامت گیرنده چون گردن کج می‌کند، حفظ نمی‌شود.


توجه به احیای سنت قرض‌الحسنه به ویژه در مساجد اصلی ضروری است و بر این اساس و با توجه به جایگاه مساجد در قرض‌الحسنه بر طبق مبانی دینی و اسلامی به مسلمانان و نظام اسلامی توصیه شده است زیرا باعث رفع فقر و مشکلات اقتصادی شده و می‌تواند زمینه‌ساز عدالت در جامعه شود.


بر این اساس و با توجه به جایگاه مساجد و کارکرد اقتصادی این مکان مقدس در رفع فقر و بی‌عدالتی در بعد اقتصادی بر آن شدیم تا با نحوه فعالیت صندوق قرض الحسنه مسجد قبا آشنا شویم از همین رو خبرنگار شبستان با عبدالله اکرمی، مدیرعامل صندوق مسجد قرض‌الحسنه قبا که در سال‌های اولیه ایجاد صندوق به عنوان نایب‌رییس و قائم‌مقام صندوق قرض‌الحسنه فعالیت می کرد و تا امروز قریب 15 سال است که به عنوان مدیرعامل صندوق در خدمت افراد محروم جامعه است به گفتگو نشسته است که آنچه می خوانید نتیجه این گفتگو است.


اکرمی درباره نحوه تشکیل این صندوق در مسجد قبا گفت: دکتر مفتح که از مشکلات اقتصادی و وضع طبقات مستمند و محروم جامعه غافل نبود در سال 1356 اقدام به تأسیس صندوق ذخیره قبا کرد و در سالگرد آن به مصر رفت و از دو شخصیت بزرگ و استاد برجسته اقتصاد اسلامی دانشگاه الازهر دعوت کرد به ایران آمده و در خصوص اقتصاد اسلامی سخنرانی کنند.


پس از پیروزی انقلاب اسلامی خانه یک ارمنی که در نزدیکی محل مسجد قرار داشت، خریداری شد و به صندوق ذخیره قبا اختصاص یافت.


وی با اشاره به فعالیت 45 ساله صندوق قبا به خبرنگار شبستان گفت: صندوق قرض‌الحسنه ابتدا با سرمایه‌ 80 هزار تومانی فعالیت خود را آغاز کرد و در طول این سال‌ها مجموع سپرده‌گذاران به بیش از 18 هزار نفر رسیده است. این صندوق قرض‌الحسنه با شماره ثبت 2514 و حدود 10 کارمند از ساعت 7 و 30 دقیقه تا 16 هر روز به امور متقاضیان رسیدگی می کنند.

متقاضیان وام عموما افراد کم در آمد هستند که برای انجام کارهایی از قبیل ازدواج، تعمیرات منزل، رهن مسکن و تحصیل به صندوق مراجعه و درخواست وام می کنند.

تفاوت وام بانکی و وام صندوق قرض‌الحسنه


به گفته اکرمی قرض‌الحسنه تسهیلات ساده و آسانی را برای دریافت وام ایجاد کرده است و بدون اخذ کارمزد، وام ‌پرداخت می شود. صندوق‌های قرض‌الحسنه برای کارگشایی از مشکلات مردم و به نیت خیر برای تأمین نیازمندان آبرومند ایجاد شده اند. در حقیقت قرض‌الحسنه، اقتصاد سالم و بدون ربا در جامعه را افزایش می‌دهد، در حالی که بانک‌ها عموما هدف‌شان از دریافت وام، دریافت بهره و سود است.

سزاوار است در جامعه اسلامی به تأسیس صندوق قرض‌الحسنه در جوار مساجد اقدام گسترده‌تری صورت بگیرد زیرا مسجد مکان حضور همه اقشار اجتماع است و امکاناتی که در کنار آن هم ایجاد شود تسهیلاتی است برای عموم مردم. ترویج و احیای سنت قرض‌الحسنه به عهده مراکز دینی و مهم‌ترین مرکز برای توسعه این فرهنگ مسجد است.

وضعیت حال و گذشته صندوق قرض‌الحسنه مسجد قبا


مسجد قبا به همت هیئتی هفت نفری در سال 1355 همزمان با شب میلاد حضرت زهرا (س) تأسیس شد. هیئت امنا و مؤسسان اولیه صندوق قبا عباس سعیدی‌نژاد، مرحوم دکتر عباس نکوفر، محمدرضا توحیدی، اصغر تهران‌چی و مدیرعامل فعلی صندوق مسجد قبا بودند. هیئت‌مدیره امروز صندوق نیز حسین مهدیان، مدیرعامل فعلی صندوق قرض‌الحسنه، محمد کاشانی، عباس سعیدی‌نژاد، مصطفی حکیمی، تجریشی و ترقی‌نژاد هستند.

وام‌های اولیه صندوق 20 هزار تومان بود که به میزان حقوق و دستمزد کارمندان آن زمان مبلغ قابل توجهی به شمار می‌آمد.

شرایط اعطای وام و میزان آن

وام بر اساس میزان سهامی که اعضای هیئت‌مدیره و خیرین در صندوق به امانت گذاشته‌اند و با معرفی ضامن مغازه‌دار یا کارمند ثابت و یک فقره چک به مبلغ وام اعطا می‌شود. مبلغ وام از 500 هزار تومان تا یک میلیون تومان است که ممکن است در مواقع خاص و اضطراری، این مبلغ بر اساس صلاحدید هیئت‌مدیره و مؤسسان افزایش یابد. افراد وام‌گیرنده باید بر طبق شرایطی که ابتدا با مدیرعامل و مؤسسان توافق می‌کنند نسبت به بازپرداخت وام اقدام کنند.

افراد وام‌گیرنده موظف‌اند در مدت 10 تا 25 ماه وام را بازپرداخت کنند تا امکان اعطای وام به افراد بیشتری فراهم شود. وام‌های صندوق عموما به مردم محله و منطقه اعطا می‌شود البته برای مراجعان از مناطق دیگر نیز با ضامن معتبر و طبق شرایط صندوق وام داده می‌شود.

صندوق قرض‌الحسنه مسجد قبا همانند بانک‌ها روال اداری منظم و فعالیت‌ حساب شده و دقیق دارد. هزینه صندوق قرض‌الحسنه به همت خیرین تأمین می‌شود.

اخیرا بانک مرکزی صندوق‌های قرض‌الحسنه را تحت حمایت و پوشش سازمان اقتصاد اسلامی قرار داده که این مسئله باعث سازمان‌دهی بیشتر صندوق‌ها و افزایش رغبت مردم برای مراجعه به این مراکز شده است زیرا با فراهم شدن زمینه نظارت امکان تخطی و تخلف به صفر رسیده و مردم با آرامش خاطر بیشتر به صندوق‌های قرض‌الحسنه مراجعه می‌کنند.

سرمایه صندوق قرض‌الحسنه برای بانیان صالحات و باقیات است


پولی که افراد به عنوان قرض‌الحسنه در اختیار صندوق‌ها قرار می‌دهند باعث ایجاد آرامش، رفع مشکلات مردم، به کار انداختن چرخ اقتصاد خانواده‌ها و حفظ آبروی افراد آبرومند و با عزت می‌شود. مناسب است به جای انفاق و صدقه دادن، مبالغ بالا را به عنوان قرض‌الحسنه در اختیار صندوق‌های قرض‌الحسنه مساجد بگذاریم تا همواره این مبالغ باعث گره‌گشایی‌ از مشکلات زندگی مردم شود.

در حقیقت هدف از ایجاد صندوق قرض‌الحسنه حفظ آبرو و حرمت و عزت انسانی است تا افراد بتوانند با این روحیه به کار و تلاش پرداخته و به پویایی اقتصاد جامعه کمک کنند.

صندوق قرض‌الحسنه مسجد قبا با هفت نفر عضو هیئت‌مدیره، پنج نفر عضو اصلی و دو نفر عضو علی‌البدل فعالیت می‌کند. این صندوق در زمان جنگ نیز با پرداخت وام به مردم به هر ایرانی مسلمان امکان کمک‌های گسترده به جبهه‌ها را فراهم می کرد. این مسجد همچنین در حوادث غیرمترقبه و بلایای طبیعی نیز با اعطای وام به افراد خیر در این امور مشارکت داشته است.

ساعت کار صندوق از ساعت 7 و 30 دقیقه تا است و روزانه به پرونده درخواست 40 وام رسیدگی می‌شود و تاکنون حدود 10 هزار نفر از صندوق قرض‌الحسنه مسجد قبا وام دریافت کرده‌اند.

اکرمی در بخشی از گفتگویش به یکی از خاطرات خوب این صندوق اشاره کرد و گفت: یکی از افرادی که برای دریافت وام به مسجد مراجعه کرده بود بعد از فعالیت و رفع مشکلش و بازپرداخت اقساط وام توانست باودیعه گذاشتن مبلغی در صندوق قرض الحسنه او نیز یکی از اعضای صندوق قرض‌الحسنه باشد و به رفع نیازهای سایرین کمک کند.

پایان پیام/
 

کد خبر 32533

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha