هدفمندی یارانه ها؛ در دوراهی فاز یک و دو

خبرگزاری شبستان: هر ایرانی تاکنون بیش از یک میلیون و هفتصد هزار تومان یارانه گرفته است و این روند تا آخر امسال ادامه پیدا می کند اما با ادامه این روند قطعا اقتصاد کشور دچار مشکل می شود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، افزایش نقدینگی که مرحله اول اجرای هدفمندی به جامعه وارد کرد افزایش تورم را در پی داشت و کار تا جایی پیش رفت که 45 هزار تومان یارانه نه تنها دردی از کسی دوا نکرد که عده ای به مزاح حاضربودند مبلغی را هم دستی بدهند اما تورم کنترل شود.
حسن روحانی در سخنرانی مجلس در تیرماه 1392 گفت «در بحث یارانه، همانطور که شما می‌دانید، منابع یارانه با هزینه یارانه نقدی فاصله دارد. مجلس برای حل این مشکل راه‌حلی را پیش بینی کرد تا براساس آن حامل‌های انرژی قیمت‌گذاری جدیدی شود، اما قانون اجرا نشد. این در حالی است که باید حداقل از اول تیرماه اجرا می‌شد، فعلاً برای صرف منابع هزینه‌ای حرکت‌های سریعی انجام می‌شود و برای تامین منابع درآمدی قدمی برداشته نمی‌شود. هرچه هم گفته می‌شود، می‌گویند دولت آینده این کارها را انجام می‌دهد.
حسن روحانی در نشست خبری دوم خود پس از انتخابات گفت پرداخت یارانه‌ها به همان مقدار که تا اکنون پرداخت شده است ادامه پیدا خواهد کردودولت به دنبال آن است شرایط را برای روند بهتر هدفمندی یارانه‌ها آماده کنند؛ ضمن اینکه دولت می‌خواهد حرکت بخش اقتصادی به سمت رونق اقتصادی باشد و در این مسیر می‌خواهد تا جایی که ممکن است از استقراض بانک مرکزی پرهیز کند. ماجرای پرداخت یارانه ها تا انجا ادامه پیدا کرد که دولت برای تامین آن دست به دامن اصلاح بودجه 92شد. برای ادامه روند ارائه بودجه تنها یک راه وجود دارد و آن اصلاح عملکردی در فاز دوم است اما مهمترین سوال این است که دولت در این راستادر بودجه 93 چه تمهیداتی داشته است .

فاز دوم هدفمندی، غایب بودجه 93
به گفته برخی مسئولان بودجه یارانه‌ها در فاز دوم در لایحه نیست. رییس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس دراین باره تاکید کرد: فرض کنیم دولت برای یارانه‌ها لایحه جامع می‌آورد و این لایحه را شش ماهه دوم سال 93 ارایه کند معنایش این است که در سال جاری فاز دوم اجرایی نمی‌شود و آنچه که مهم است این است که ما در سال 93 فاز دوم را داشته باشیم.
رییس کمیسیون برنامه و بودجه در مورد اینکه بهترین پیشنهاد دولت برای اجرایی شدن فاز دوم چه باید باشد، گفت: مهم این است که ما یک گام دیگر برداریم و در این گام اصلاح قیمت حامل‌های انرژی را داشته باشیم که چگونگی آن نیازمند به رایزنی بین دولت و مجلس است و ما نیز دوست داریم به گونه‌ای باشد که حمایت از تولید، خانواده‌های کم‌درآمد باشد و بیمه خدمات درمانی خانواده‌ها تامین شود به طوریکه شاهد کاهش بسیار بالای هزینه‌های درمان و داروی مردم باشیم و بیمه بیکاری نیز تامین شود و اینها باعث می‌شود که هم فاز دوم را اجرا کنیم و همه دغدغه خانواده‌ها را کاهش دهیم.
وی در مورد احتمال حذف دهک‌ها در فاز دوم، گفت: ما احتمال حذف دهک‌ها را هیچ وقت دفع نمی‌کنیم و این احتمال است البته ما نسبت به وضعیت فعلی با مشکل روبرو هستیم یعنی منابع لازم برای هدفمندسازی یارانه‌ها الان تامین نمی‌شود و از این جهت حتماً برای ادامه پرداخت مبلغی که فعلاً انجام می‌شود باید تغییراتی ایجاد کنیم که از نظر مالی منابع‌اش برای هزینه‌هایش کفایت کند.
نمایندگان مجلس معتقدند بودجه بخش دوم هدفمندی باید در بیمه و بخش غیرنقدی هزینه شود.غلامرضا کاتب با تاکید بر لزوم تعیین تکلیف فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها در بودجه سال آینده، گفت که هدفمندی باید به بخش بیمه‌ای و غیرنقدی سوق داده شود.

علی محمد احمدی در خصوص لایحه هدفمندی یارانه ها اظهار داشت: در این خصوص اظهارات مختلفی مطرح شد، مبنی بر اینکه دولت باید هدفمندی یارانه ها را در لایحه بودجه 93 کل کشور لحاظ کند، در غیر این صورت این موضوع معنا پیدا نمی کند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه طبق قانون دولت باید بحث هدفمندی را در بودجه پیش بینی می کرد، تصریح کرد: در حال حاضر دولت معتقد است که به زودی لایحه جامع هدفمندی یارانه ها را به مجلس ارائه خواهد کرد، تا در کنار بودجه برای آن تصمیم گیری شود.
احمدی از ارائه این لایحه تا قبل از برگزاری جلسات کمیسیون تلفیق بودجه بر اساس اظهارات مسئولان دولتی خبر داد و گفت: باید سهم وزارت بهداشت، سهم تولید، افزایش عامل های انرژی و دیگر بخش ها از بودجه عمومی کشور که مربوط به اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها است، مشخص شود و در حال حاضر 60 هزار میلیارد تومان از بودجه جاری به این موضوع اختصاص می یابد.
به گفته این نماینده مجلس پیشنهاداتی در خصوص حذف دهک ها و چگونگی اجرای فازهای هدفمندی یارانه ها مطرح شد. آنچه که جدی شده حذف یک دهک از یارانه بگیران است و همچنین پرداخت یارانه نقدی به هیچ وجه حذف نخواهد شد و احتمال دارد این موضوع در کنار پرداخت کالاهای غیرنقدی به صورت ترکیبی در نظر گرفته شود.
وی همچنین در خصوص سناریوهای مختلف دولت برای افزایش حامل های انرژی تصریح کرد: در این خصوص نیز مجلس نظرات مختلفی دارد و همچنین دولت در این راستا چند مدل را طراحی کرده که به بازخوردها و اثرات اجرای آن پرداخته است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: برخی نمایندگان معتقدند شیب افزایش قیمت حامل های انرژی باید تند بوده و یک بار برای همیشه اجرا شود، اما در حال حاضر دو سناریوی دیگر نیز وجود دارد که در سال آینده و سال 94 و سال 95 به ترتیب 40، 40 و 20 درصد اجرایی شود، همچنین یک مدل دیگر وجود دارد که به صورت 50 درصد در سال آینده و 50 درصد نیز در سال 94 اجرایی شود.
وی تاکید کرد: هنوز هیچ یک از این مدل ها نهایی نشده و باید دولت در لایحه هدفمندی یارانه ها آن را پیش بینی کند.
با این وجود آنچه که قطعی شده است حذف یک دهک از یارانه بگیران در سال آینده است. همچنین جایگزین های مختلفی برای یارانه نقدی ذکر شده است که از آن جمله میتوان به بن کالا و سبد کالایی اشاره کرد که این موضوع نیز با توجه به تجربیات نامناسب پیشین به نظر نمی رسد با استقبال روبرو شود.
آنچه در این میان باید مدنظر قرار گیرد برنامه ریزی و وابستگی برخی اقشار کم درآمد به همین میزان اندک یارانه است و دولت باید با برنامه ریزی قبلی و آماده سازی جو عمومی اقدام به اجرای بخش دوم هدفمندی کرده در کنار آن برنامه ویژه ای برای جلوگیری از هرگونه آسیب رسیدن به اقشار کم درآمد و آسیب پذیر داشته باشد.
پایان پیام/

 

کد خبر 323871

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha