خبرگزاری شبستان: یکی از نقشه ها و توطئه های بزرگ دشمن در وضعیت کنونی، گسترش ناامیدی و سرخوردگی لایه های اجتماعی در سطح جامعه و دور شدن از انقلاب و آرمانهای آن است. اگرچه کشور در حال حاضر با مشکلات اقتصادی روبه رو است و تحریم های غیر منصفانه و ناعادلانه، پتانسیل واقعی کارآمدی و توسعه برخی بخش ها را با مشکل مواجه کرده است اما ایمان به اینکه، از سویی عزت و سربلندی مردم مسلمان ایران، در هر شرایطی، جایگاه رفیعی داشته و خواهد داشت و از سوی دیگر ایران اسلامی با هدایت ولی امر مسلمین به زودی مشکلات را پشت سر می گذارد، مواردی است که باید از سوی انقلابیون واقعی و نیز نهادهای اصلی نظام جمهوری اسلامی ایران، در میان لایه های مختلف مردم، گسترش پیدا کند. یکی از مهمترین این نهادها که وظیفه بس خطیری در این باره دارد، مساجد است. در این گزارش تلاش می شود تا به وظیفه مهم مساجد برای برقراری ثبات و آرامش در جامعه، نگاهی انداخته شود.
در برهه انقلاب، مساجد عمدهترین ابزار روحانیت برای ارتباط با اقشار مختلف جامعه بودند که از این طریق ایدئولوژی انقلاب و پیام روحانیت به گوش مردم میرسید. همچنین عامل اصلی بسیج تجار و بازاریان، مساجد بودند که به دلیل پیوند تاریخی مسجد و بازار در قیامها و اعتراضات مردمی، مسجد مرکز تشکل و سازماندهی بازاریان بود. بنابراین در انقلاب اسلامی، مساجد به عنوان یکی از ارکان عمده انقلاب یعنی سازمان و پایگاه اجتماعی گروههای مخالف رژیم در کنار دو رکن دیگر یعنی رهبری و ایدئولوژی به نقش آفرینی پرداختند و به عنوان یک نهاد مدنی بومی با ارائه کارکردهای گوناگون توانستند در مقایسه با سازمانها و نهادهای مدنی مدرن، نقش بسیار مهمی در جامعه ایفا کنند و قابلیت مذهب و نهادهای مذهبی را به نمایش بگذارند.
با بررسی نقش مسجد در مبارزه علیه کفر و الحاد، این نکته بیش از پیش روشن می شود که مساجد یی از مهمترین نهادها برای انقلابهای آزادی بخش و نیز تثبیت و حفظ آرامش در جامعه سیاسی بوده است. در واقع این مکان الهی بود که توانست به قیام مقدس مردم ایران که به برقراری حکومت اسلامی انجامید، نیرو و توان بخشید و مبارزات در خط درست و واقعی خود پیش برد. امام خمینی رحمت الله علیه، بر پایه شناختی که از موقعیت و نقش مسجد داشت، خطاب به مسلمانان جهان می فرماید:« اگر حرم و کعبه و مسجد و محراب، سنگر و پشتیبان سربازان خدا و مدافعان حرم و حرمت انبیاء نیست، پس مأمن و پناهگاه آنان در کجاست؟»
امام راحل به منظور روشن ساختن ترفندها و حیله های دشمنان و تبیین نقش محوری مساجد در خنثی سازی دسیسه های آنان ، در فرازی دیگر از سخنان خویش می فرمایند: «اینها از مسجد می ترسند، من تکلیفم را باید ادا کنم به شما بگویم، شما دانشگاهی ها شما دانشجوها، همه تان مساجد را بروید پر کنید، سنگر هست اینجا، سنگرها را باید پر کرد» و در جایی دیگر می فرمایند:«مساجد و محافل دینیه را که سنگرهای اسلام در مقابل شیاطین است، هرچه بیشتر گرم و مجهز نگه دارید» این فرمایشات مبین اهمیت مساجد بعنوان کانون و مرکز مبارزه دشمنان اسلام و محل خنثی نمودن دسیسه ها و حیله های استکبار داخلی و خارجی است و الان نیز تمام سعی و تلاش دشمنان در خلوت کردن مساجد و دور کردن مردم به خصوص جوانان از مساجد می باشند چون مساجد به عنوان پایگاه ضداستکباری می باشد.
مدیریت و نقش سیاسی مسجد از مسائل حائز اهمیت دیگری است که در صدر اسلام مورد توجه خاص پیامبر گرامی اسلام(ص) بوده است و امام راحل نیز به تبعیت از آن حضرت بر آن تأکید داشتند. در دوران انقلاب اسلامی با ایران پس از محور اعتقادی و عبادی، پررنگ ترین، فعال ترین و بارزترین بخش کار مساجد در محور سیاست بوده است؛ چرا که مساجد در آگاهی و بیداری توده ها در دوران قبل و بعد از انقلاب نقش مؤثری داشته اند و رژیم های استعماری جهان نیز از مسجد بیش از هر نهاد انقلابی می ترسند و این واضح است که همانگونه که مسجد از آغاز به عنوان خانه خدا و محبوبترین مکانها به عنوان نخستین کانون عبادی مطرح بوده است و همانطور که نخستین جایگاه دانش و مرکز تعلیم و تعلم قرآن و بحث و بررسی مسائل دینی بوده است، به همان نسبت به عنوان نخستین نهاد سیاسی در جامعه اسلامی، از جایگاه و اعتبار خاصی برخوردار بوده است.حضرت امام در تبیین بعد سیاسی مسجد می فرمایند:« اما راجع به اسلام شروع کردند تبلیغات کردن به اینکه اسلام یک مکتبی است که می گوید: ملایم، کم کم لابد پیش می آیند، یک مکتبی است که مربوط به دعا و ذکر و یک روابطی مابین مردم و مابین خالق، و سیاست را کاری به آن ندارد، اسلام به حکومت کاری ندارد، به سیاست کاری ندارد، این را آنقدر تبلیغات روی آن کردند که در جامعه خود روحانیت هم به خورد آنها هم دادند که بسیاری از آنها هم همین اعتقاد را پیدا کردند... که روحانی مسجد برود و نماز بخواند و عرض می کنم از این صنف کارها: درس بگوید و مباحثه بکند و آن آداب شرعیه را به مردم نشان دهد. آنها دیدند که نماز روحانیون و نماز اسلام هیچ به آنها ضرر ندارد، هرچه می خواهند نماز بخوانند.» و در جایی دیگر با بیان اینکه اسلام با سیاست آمیخته شده و اسلام بدون سیاست، اسلام نیست، می فرمایند:« کتابهایی که اسلام در سیاست دارد بیشتر از کتابهایی است که در عبادت دارد، این غلط را در ذهن ما جای گیر کرده اند و حتی حال باورشان آمده است. آقایان، به اینکه اسلام با سیاست جداست، این یک احکام عبادی است مابین خودش است و خدا، بروید توی مسجدتان و هرچه می خواهید دعا کنید، هرچه می خواهید قرآن بخوانید حکومتها هم به شما کار ندارند اما این اسلام نیست.»
مرور نقش و جایگاه عظیم مساجد در دفتر سیاسی انقلاب اسلامی نشان می دهد که این نهاد ارزشمند همواره توانسته است لایه های اجتماعی را برای اهداف اسلام بسیج کرده و آنان را از لحاظ قلبی و روحی تجهیز کند. در نتیجه در فضای کنونی کشور نیز باید با همین دیدگاه پیش رفته و با القای امیدواری و نشاط و چشم انداز مثبت، تطئه دشمنان را خنثی نمایند.
پایان پیام/
خبرگزاری شبستان: در انقلاب اسلامی، مساجد به عنوان یکی از ارکان عمده انقلاب یعنی سازمان و پایگاه اجتماعی گروههای مخالف رژیم در کنار دو رکن دیگر یعنی رهبری و ایدئولوژی به نقش آفرینی پرداختند
کد خبر 323662
نظر شما