اراده به میزان مراتب کمال انسانی و درجه توکل اوج می‌گیرد

حجت‌الاسلام ابوترابی‌فرد، با اشاره به جایگاه اراده و توکل در زندگی انسان گفت: غایت در اراده اهمیت بسیاری دارد و در عین حال اراده به میزان مراتب کمال انسانی اوج می‌گیرد.

به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان،‌برنامه «باران»، عصر پنج‌شنبه، 21 آذرماه با موضوع «توکل» با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین «سید محمدحسن ابوترابی‌فرد»،‌نائب رئیس مجلس شورای اسلامی به روی آنتن شبکه قرآن و معارف سیما رفت.

 

بر پایه این گزارش،‌حجت‌الاسلام ابوترابی‌فرد،‌در این برنامه طی سخنانی با بیان اینکه توکل از ابعاد انسانی است که هرچه بیشتر باشد حکایت از معرفت انسان به خدا دارد،‌اظهار کرد: اراده برای توکل به خداوند نشان دهنده معرفت نسبت به وجودیت خود انسان و خداست.

 

وی ادامه داد: امام خمینی(ره) از استاد خود یعنی آیت‌الله شاه‌آبادی نقل می‌کردند، که مرتبه شخصیت انسان بستگی به مرتبه عزم و اراده او دارد،‌از این سخن به این نتیجه می‌رسیم که هرچه هدف و اراده راسخ‌تر باشد انسان از مرتبه انسانی بالاتری برخوردار است و به همین دلیل است که قرآن می فرماید: «انّ الّذین قالوا ربّنا اللّه ثمّ استقاموا» .


ابوترابی‌فرد با بیان اینکه انسان‌های با اراده استوار در فراز و نشیب‌ها راه خود ثابت‌قدم هستند، افزود: این امر نشان از مراتب توکل دارد، چنانچه انسان ممکن است در مقطعی از عمرش از مرتبه توکل بالاتری برخوردار باشد و در مرتبه دیگر سقوط کند.

 

نائب‌رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: بنابراین اراده یکی از ویژگی‌های ارزشمندی است که انسان از آن برخوردار است که این اراده به میزان مراتب کمالات انسانی اوج خواهد گرفت.

 

وی تصریح کرد: اما در این راستا آنچه که بر اساس فطرت انسانی که آموزه‌های دینی را به سوی آن هدایت می‌کند آن است که اراده ما به چه امری تعلق بگیرد چراکه اراده داشتن ارزشمند است اما افرادی چون«هیتلر» و «صدام» نیز با اراده بودند اما اراده آنها این دو را تبدیل به عنصر پلیدی کرد، این گونه اراده‌ها ارزشمند نیستند بنابراین مهم این است که اراده در چه راهی قرار بگیرد.

 

ابوترابی‌فرد اظهار کرد: کسی که تحت تربیت الهی قرار گیرد عقل و علم و دانش و مجموعه آموزه‌های دینی در وجودش متجلی می‌شود و بهبیان دیگر وجود این انسان تجلی حیات عقلانی و آموزه‌های دینی خواهد شد یعنی خداوند مربی این انسان و این انسان مرابی خداوند می‌شود.


وی با بیان اینکه اراده چنین فردی مورد امضای عقل و شرع است،‌تصریح کرد: چنین اراده‌ای دوام دارد و مبنای آن فرو ریختنی نیست مانند امام خمینی(ره) که مظهر عزم و اراده بود و با همین اراده مقابل استکبار ایستاد و قطع‌نامه را نیز با همین اراده قبول کرد لذا مبنای توکل آن است که انسان تحت ترتبیت الهی قرار گیرد.


نائب رئیس مجلس شواری اسلامی افزود: معنای سپردن کار به دست دیگری آن است که طبق اراده او عمل کنیم،‌بنابراین کسی که طبق ترتبیت الهی قدم برمی‌دارد در واقع در مسیر اراده خدا زندگی می‌کند پس انسان متوکل علی الله تکیه بر ایمان خود دارد و اراده او به اموری تعلق می‌گیرد که پشتوانه معرفتی و ایمانی دارد لذا این اراده با کمترین استدلالی فرو نمی‌ریزد.


وی ادامه داد: زمانی که چنین فردی از اراده‌ای اینگونه راسخ برخوردار است از قوای نفسانی و بدنی خود نیز در مسیر همین اراده بهره می‌گیرد و در امور خود چنانچه در قرآن آمده است مشورت می‌کند چراکه مشورت و استفاده از نظرات دیگران قدمی در راه اتصال به خداوند است همان‌طور که پیامبر(ص) بالاترین درجه توکل را داشت و از عقل و اندیشه دیگران نیز استفاده می‌کرد همانگونه که در قرآن آمده است: «شاوِرْهُمْ فِی الْأَمْرِ» .

 

ابوترابی‌فرد ادامه داد: انسانی که چنین اراده‌ای دارد می‌داند که قوایی که در اختیارد ارد مستقل از اراده خداوند نیستند و در واقع بدون اراده خدا هیچ‌اند، لذا متوکل علی الله قبل از بهره‌گیری از ظرفیت‌هایش توکل بر خدا می‌کند برای مثال زمانی که موسی(ع) به همراه یاران‌اش می خواهد از نیل عبور کند چنین اتفاقی می‌افتد و رود نیل که در واقع باید محل بن‌بست حرکت او و یاران‌اش باشد به نقطه دفن فرعون تبدیل می‌شود.


وی گفت: دفاع مقدس به نظر من تکرار حادثه موسی(ع) بود، چراکه انقلابی که چند ماه از تولدش نگذشته بود در این عالم تنها بود و همه علیه اش بودند اما این جنگ با توکل بر خدا نقطه بلوغ ما و نقطه دفن دشمن بود و این نتیجه توکل امام خمینی(ره) و یاران‌اش بود، امام(ره) به اندازه‌ای توکل داشت که نمی‌گفت سربازان من باعث آزادی خرمشهر شدند بلکه می‌گفت خدا و حکمت خدا سبب شد تا آزاد شود و لذا امام راحل هرگز مغرور نشد.

 

نائب رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: کسی که مغرور می‌شود در واقع نگاه‌اش غلط است و خودش را اشتباه گرفته است و جهل را جای علم نشانده است و به همین دلیل است که می‌بینیم افرادی که اتکای به نفس صرف دارند اگر قوای نفسانی شان از میان برود گرفتار یاس خواهند شد و یک مرتبه سقوط می‌کنند در حالی که انسان موحد از قوای نفسانی خود در بالاترین سطح در رسیدن به اهداف عالی استفاده می کند همانند آیت‌الله بهجت که یک لحظه عمر خود را از دست نداد و مراقب لحظات خود بود.


در ادامه برنامه مجری به طرح سوال پیامکی یکی از بینندگان بر این مبنا پرداخت که سیزده سال است که توکل و دعا کردم که خدا به من اولادی عطا کند اما نشد.


ابوترابی‌فرد در پاسخ اظهار کرد: یکی از مراتب توکل تسلیم در برابر اراده خدا شدن است که مجری در این اثنا گفت: پس تکلیف دعا در این میان چیست که ابوترابی‌فرد پاسخ داد: دعا باید باشد و در خواست از خدا اساسا یک مرتبه از عبودیت است و عقل تایید می‌کند که یکی از مراتب اتکا به خدا تسلیم شدن در برابر تقدیر اوست.

 

وی گفت: نکته بعد این است که آنچه دعا می کنیم و مقصود و جان دعایمان ممکن است در نظر ما سعادت دنیا و آخرت را داشته باشد اما اگر علم داشته باشیم که استجابت این دعا برخلاف سعادت دنیا و آخرت است همین عدم استجابت عطای خداوند است.

نائب رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان با اشاره به برخی سرفصل‌های توکل خاطر نشان کرد: اگر هدف انسان ‌الهی باشد به تدریج به عالی‌ترین مرتبه کمال و توکل علی‌الله می‌کند.
پایان پیام/


 

کد خبر 322777

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha