به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، محمدجواد ظریف و سرگی لاوروف وزرای امور خارجه ایران و روسیه پس از دیدار و گفتگو با یکدیگر در جمع خبرنگاران حضور یافتند و به سوالات آنها پاسخ گفتند.
محمدجواد ظریف در پاسخ به سوال خبرنگاری درخصوص جزییات گفتگوهای خودش با لاوروف گفت: بحث هایی که ما امروز داشتیم درخصوص روابط درازمدت همه جانبه بین ایران و فدراسیون روسیه بود که جزییاتش را اقای لاوروف بیان می کند.
وی ادامه داد: همکاری برای دریای خزر، همکاریهای اقتصادی، همکاریهای درازمدت دو جانبه، رایزنی درخصوص موضوعات مهم منطقه ای، همکاریهای هسته ای و بین المللی در موارد مختلف که برای ما از اهمیت خاصی برخوردار است.
ظریف با اظهار اینکه توافقات انجام شده بین وی و لاوروف برای شروع یا ادامه یا تقویت همکاریها بین ایران و روسیه بوده عنوان کرد: سازوکار و برنامه ریزی زمانی برای این اقدامات انجام دادیم تا مشورتهایی نیز درخصوص گسترش روابط و ارتباط مرتب و برنامه ریزی شده بین ایران و روسیه داشته باشیم و مواضع و دیدگاههای مشترک را در موضوعات مختلف پیگیری کنیم.
وزیر امور خارجه کشورمان به توافق برای معرفی روسای کمیسیون مشترک تجاری و اقتصادی بین ایران و روسیه اشاره کرد و افزود: این روسا با اعضای کمیسیون جلساتی برگزار خواهند کرد و همکاریهای درازمدتی با یکدیگر خواهند داشت.
وی به بحث خود و لاوروف درخصوص موضوع سوریه و اجلاس ژنو اشاره کرد و افزود: ضرورت رسیدن به یک رابطه و راهکار سیاسی برای جلوگیری از خشونت و افراط و همچنین آینده کشور افغانستان و حضور موثرتر ایران و ترکیبات شانگهای و اقدام مشترک اجرا و ضرورت پیگیری موارد تصویب شده در توافق نامه هسته ای و رسیدن به گام نهایی و مشکل این توافقنامه در جلسه آتی ما با 1+5 مورد بحث قرار گرفت.
سرگی لاوروف نیز در این نشست خبری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا اعضای 1+5 برای اجرای بندهای توافق نامه هسته ای با ایران شروع به کار کرده اند گفت: من از جانب روسیه و برای همکاریهای دوجانبه به تهران آمده ام و به عنوان نماینده 1+5 در این جلسه حضور نیافته ام.
وی ادامه داد: توافق مکتوب شده هسته ای و زمانبندی که برای اجرای آن در سطح وزرای خارجه تصویب شده تاکید کرده که طرفین باید این بندها را اجرا کنند و به خصوص آنهایی که در خارج از چارچوب شورای امنیت تحریمهایی را تصویب کرده اند باید لغو شود و در همین رابطه بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی چند روز گذشته در ایران بوده اند که براساس توافق نامه ژنو بازرسی هایی را انجام داده اند.
وی با تاکید بر این نکته که کمیته ایجاد شده در چارچوب 1+5 و ایران به ادامه این پروسه کمک می کند خاطرنشان کرد: رایزنی های ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی و پاسخهای ایران به آژانس تا حدودی به اجرای این توافق نامه کمک می کند.
همچنین این توافق نامه به تصویب رسیده و ما قصد تفسیر دوباره آن را نداریم اما در موازات آن رایزنی هایی را باید برای توافق نهایی و نقطه پایان انجام دهیم.
محمدجواد ظریف در ادامه این نشست در پاسخ به سوال خبرنگاری درخصوص انصراف روسیه از ارایه موشک اس 300 به ایران و تحلیل آن تی 2 هزار و 300 به جای آن موشک عنوان کرد ما کماکان اصرار داریم به اجرای توافقات گذشته البته در سفر اخیر معاون نخست وزیر روسیه به ایران گفتگوهایی با مقامات دفاعی کشورمان انجام شد که این گفتگوها ادامه خواهد داشت و امیدواریم با توجه به روابط خوب ایران و روسیه و همکاریهای جدی اقتصادی دو طرف بتوانند این موضوع را به نحو قابل قبولی حل کنند.
وزیر امور خارجه روسیه در ادامه به سوالی مبنی بر اینکه شما و اقای ظریف در ژنو دیدارهای دو جانبه محرمانه زیادی داشتید پاسخ داد: در حاشیه مذاکرات ژنو ما و اقای ظریف دیدارهایی با یکدیگر داشتیم که ان را پنهان نکردیم و حتی خبرنگاران که تعدادشان از خبرنگاران حاضر در این جلسه کمتر بود حضور یافتند و همه چیز ثبت و ضبط شد و در اینترنت نیز فیلم این دیدارها موجود است.
در ادامه سرگی لاوروف در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه نظرتان راجع به اینکه عربستان سعودی گفته در صورت اینکه بشاراسد در انتخابات بعدی سوریه حضور نخواهد یافت در اجلاس ژنو 2 حاضر می شود گفت: نشنیده ام چنین اظهارنظری از طرف مقامات عربستان بیان شود اما باید بگویم که ابتکار ژنو 2 مورد حمایت همه جامعه بین الملل است و در قطعنامه 2118 شورای امنیت از این اجلاس دفاع شده و درخصوص آن اجماع شده که همه اعضای جامعه بین الملل موظف به اجرای این قطعنامه هستند.
وی ادامه داد: ممکن است یک کشوری بگوید از برگزاری ژنو 2 راضی نیست اما بالاخره این کنفرانس انجام می شود و نباید بعضی ها تلاش کنند که با زور بحران سوریه را بتوان حل کرد و از کسی نیز تاییدیه استفاده از زور در بحران سوریه را نشنیده ام.
وی تاکید کرد: هر کشوری که مسئولیت پذیر باشد باید از این ابتکار عمل ایران و آمریکا که در سازمان ملل هم ثبت شده حمایت کند و اگر چنین نکند برخلاف جامعه بین الملل عمل کرده است.
محمدجوادظریف نیز درخصوص دیدارهای دوجانبه ایران و روسیه در ژنو گفت: ما با همه کشورهای 1+5 دیدارهایی در حاشیه ژنو داشتیم و مشخص است که به دلیل مواضع نزدیک با روسیه دیدارهای دوجانبه بین ایران و روسیه بیشتر انجام شده و مذاکرات یعنی دیدارهای دوجانبه چند جانبه رسمی و غیررسمی که در نهایت منتج به نتیجه مشخص می شود وگرنه در جلسه رسمی چارچوب دار هیچ نتیجه ای به ثمر نمی رسد.
وی ادامه داد: ما مذاکرات زیاد و مرتبی با روسیه در ژنو داشتیم که چند مورد آن هم خبری و علنی شد و حتی یک جلسه مشترک نیز با حضور وزیر خارجه چین داشتیم.
ظریف همچنین در خصوص اجلاس ژنو 2 نیز تاکید کرد:راه حل نظامی در مورد سوریه وجود ندارد و حتماً باید به دنبال راه حلی سیاسی که توسط مردم این کشور صورت بگیرد باشیم و سایرین می توانند به این قضیه کمک کنند و با کمک به فهم و درک این موضوع می توانند تمام طرفین را بدون هیچ پیش شرطی برای گفتگوهای سیاسی دوره یک میز جمع کنند و هیچ کشور خارجی نمی تواند برای ملت سوریه تعیین تکلیف کند.
وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: اکثر کشورهای بین المللی بر حضور تمام کشورهای تاثیرگذار در روسیه در مذاکرات تاکید دارند و امیدواریم که به زودی به فاجعه بزرگ انسانی و امنیتی در سوریه پایان داده شود.
در ادامه سرگی لاوروف به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا همکاران غربی و اپوزیسیون موافق حضور ایران در ژنو 2 هستند تصریح کرد: من گفته ام برای آنکه ایران در مساله سوریه تاثیرگذار است باید در ژنو 2 حضور یابد و در این اجلاس باید همه گروهها دور یک میز بنشینند و یک تصمیم واحد بگیرند و به یک نتیجه مثبت در مورد سوریه برسند و خونریزی ها متوقف شود که این مساله مربوط به همه کشورها می شود و بدون تردید ایران از کشورهای تاثیرگذار در سوریه است و الان هم اقای ظریف تاکید کرد که فقط خود سوریها هستند که می توانند اینده شان را مشخص کنند و کشورهای دیگر تنها باید به آنها کمک کنند و نباید دخالتی در این زمینه داشته باشند.
وی همچنین تاکید کرد: در اعلامیه اجلاس ژنو 1 هم این یک اصل است و تصمیم گیری برای ادامه زندگی و کار در سوریه به عهده خود سوری هاست و کلید حل و فصل مساله دقیقا در همین است.
راه حل طولانی مدت و رسیدن به آن در یک میز مذاکره خیلی مهم است و این نکته نیز مهم است که ژنو 1 در ژنو 2 تحقق یابد.
وی همچنین افزود: در ارتباط با همکاران غربی و همکاران منطقه و خاورمیانه و شمال آٰریقا کمک آنها در مورد سوریه و درک آنها از دعوت برای حضور همه کشورها در اجلاس ژنو 2 به خصوص ایران باورنکردنی بود و با آقای اخضر ابراهیمی نیز در این زمینه صحبت هایی داشتیم که همچنین صحبت هایی با نمایندگان سازمان ملل هم داشته ایم که ایران هم در این ژنو حضور یابد.
لاوروف در ادامه درخصوص همکاریهای هسته ای ایران و روسیه گفت: ما علاقه مند هستیم که همکاریها بین ما و ایران در زمینه توسعه برنامه صلح آمیز هسته ای ادامه یابیم و طرح های ایران در جهت ایجاد بلوکهای جدید مانند بوشهر، که به آب سبک نیاز دارند و در هیچ قطعنامه ای از شورای امنیت منع نشده را می پذیریم.
در پایان نیز محمدجواد ظریف درخصوص همکاریهای هسته ای مورد توافق بین ایران و روسیه توضیح داد ما گفتگوهای خوبی برای گسترش همکاریهای راکتور نیروگاه هسته ای و در بعضی موارد رسیدن به توافق و اقدامات اجرایی نزدیک هستیم و امیدواریم با گسترش همکاریها زمینه برای تامین منابع متنوع انرژی در کشورمان فراهم کنیم و از تامین نیروگاههای هسته ای من جمله تامین اب شیرین استفاده کنیم.
وی در پایان خاطرنشان کرد: با توجه به همکاریهای گسترده ایران و روسیه نگاه و اولویت ما گسترش این همکاریها با روسیه خواهد بود اگرچه در این زمینه از کشورهای دیگر نیز کمک خواهیم گرفت.
پایان پیام/
نظر شما