به گزارش خبرگزاری شبستان ،بهمن کاظمی درباره موضوع سخنرانی خود در جشنواره موسیقی گفت: بیتخوانیها روایتی از داستانهای موسیقایی کشور ما هستند که ریشه شان به دوران باستان باز میگردد؛ اما آنچه در این زمینه به طور شفاهی در دست داریم به دوران صفویه مربوط می شود.
این پژوهشگر موسیقی در ادامه افزود: در متن اشعاری که خوانده میشود نام سردارها یا مکانهای تاریخی وجود دارد و این اسامی را در موسیقی روایی آذری به وضوح و به خوبی میتوان شنید.
کاظمی درباره بیت خوانی در میان اهالی موسیقی کرد ساکن در آذربایجان غربی تاکید کرد: موسیقی رایج کردهای آذربایجان غربی تحت تأثیر آذریهای منطقه و کردهای عراق است بنابراین داستانها و روایتهایشان نیز تحت تأثیر موسیقی آذری است.
این پژوهشگر موسیقی ادامه داد: نقطه مقابل این موسیقی، در منطقه کرمانشاه فعال است که روایتی باستانی و قدیمیتر دارند. روایتشان هم به دوران خیلی پیشتر از صفویه بازمیگردد. در موسیقی تنبور آنها روایاتی از بردار شدن منصور حلاج یا کشته شدن فرزندان کاوه آهنگر وجود دارد و شنیده میشود.
کاظمی افزود: این مجموعهها دوگونه روایت موسیقایی هستند که در مناطق البرز غرب کشور رایج است. اگر به اینها به عنوان قطعات اپرایی یا سمفونیک نگاه کنیم، در اروپا از اواخر قرن 18 و اوایل قرن 19 به وجود آمده در حالیکه در کشور خودمان از دوران باستان وجود داشته است.
وی در باره اسناد مورد پژوهش خود افزود: این روایات و اسناد شفاهی هستند و سینه به سینه به ما منتقل شده است. اما در مناطق یارستان و میان اهالی حق اسناد کتبی هم وجود دارد. مثل برخی دیوانها که آخرینش در سال 1035 هجری قمری تصنیف شده است به این موضوع اشاره شده است.
به گزازش ستادخبر جشنواره موسیقی نواحی، بهمن کاظمی نویسنده کتاب «موسیقی قوم کرد» و «هویت ملی در ترانههای اقوام ایرانی است که سال ها در حوزه موسیقی و فرهنگ موسیقی بومی تحقیق و پژوهش می کند.
پایان پیام/
نظر شما