خبرگزاری شبستان: بررسی سیر تحول مکان مسجد، مبین این واقعیت است که مسجد علاوه بر این که مکانی جهت نیایش و انجام امور عبادی تلقی می شود، نقش های فراوانی را در گسترش علم و معرفت دارا بوده و مضافاً به این، در زمینه تحولات اجتماعی، فرهنگی و سیاسی نیز کارکرد قابل توجهی را از خود بروز داده است. در این میان، ارتقاء سطح کارکردهای مذکور منوط به تحقق عوامل و مولفه های متعددی می باشد که از آن جمله می توان به مهم ترین و اصلی ترین عنصر در بعد نیروی انسانی مساجد یعنی امام جماعت و کادر اجرایی آن یعنی رابطین فرهنگی مساجد اشاره کرد.
مسجد در اعصار و قرون متمادی تا کنون، نوید بخش زندگی و حیات سعید بوده است. در این میان کادر فرهنگی مسجد به هر میزان از توان فکری و عملیاتی بالایی برخوردار بوده و نیروی کارآمد محسوب شوند به همان میزان در تقویت کارکردهای مترتب در بیوت الهی موثر واقع خواهند شد. بنابر این تغذیه فکری و نرم افزارهای نیروها و بازوهای اجرایی مساجد جهت نیل به مسجدی فعال و پویا در جامعه می تواند یکی از ضرورت های اجرای چنین ایده ها و طرح هایی باشد. چرا که مساجدی که از برنامه های فرهنگی، دینی، و اجتماعی مناسب با نیازهای جامعه مخاطبان برخوردار نباشند نمی توانند رسالت عظیم دینی و فرهنگی خود را به وجه احسن انجام داده و موجبات دوری مردم از این مکان مقدس را در درازمدت فراهم خواهند نمود.
رابط فرهنگی مسجد کیست؟
رابط فرهنگی به عنوان یکی از بازوها و اهرم های اجرایی برنامه ها و فعالیت های فرهنگی و دینی مساجد به ایفای نقش خواهد پرداخت. اعتقاد و التزام عملی به نظام مقدس جمهوری اسلامی و اصل اسلام(متعهد باشد)، برخورداری از سابقه و حسن شهرت در منطقه، برخورداری از تحصیلات خوب در مقاطع مختلف علمی، داشتن فعالیت های خوب و مستمر فرهنگی، دینی، اجتماعی و سیاسی...(فعال در امور)، دارا بودن شرایط سنی موردنظر، دارا بودن وضعیت ظاهری و رعایت نظم و انظباط در تمامی فعالیت ها، مورداعتماد بودن برای اهالی منطقه، هیئت امنا و امام جماعت مسجد برخی از ویژگی های عمومی یک رابط فرهنگی در مسجد محسوب می شود.
همچنین یک رابط فرهنگی مناسب و شایسته باید وظایفی چون برقراری ارتباط مستمر و سازنده با نهادهای فرهنگی و دینی شهر، هماهنگی با امام جماعت در کلیه امور، احصاء نیازهای فرهنگی و دینی منطقه و اتخاذ جمعه، حضور فعال و اطلاع رسانی بهینه، مطلوب و فراگیر در ایام و مناسبت های ویژه، ارتباط مستمر با نوجوانان و جوانان مسجد و منطقه و اتخاذ تدابیر لازم جهت جذب و تشویق ایشان، حضور مستمر در جلسات و مشارکت در تصمیم گیری ها و پرهیز و خودداری از جناح گیری های سیاسی در مکان مسجد را به نحو احسن به انجام رساند.
در این میان، دبیر رابط فرهنگی و دینی مسجد رابطین فرهنگی مساجد منطقه را به شرح ذیل ساماندهی می کند:
*تغذیه نرم افزاری و بالا بردن سطح آگاهی های رابطین فرهنگی و ارائه آموزش های کاربردی و تخصصی بر اساس متدها و شیوه های نوین
*برنامه ریزی جهت غنی سازی اوقات فراغت اهالی منطقه
*نظارت و ارزیابی فعالیت های صورت گرفته توسط رابطین و احصاء نقاط ضعف و قوت گروه
*برگزاری نشست توجیهی به منظور توجیه و تبیین برنامه های فرهنگی برای رابطین
*اخذ گزارش فعالیت ها و برنامه های رابطین فرهنگی
راهکارهای اجرایی و برنامه ای این رابطین فرهنگی می تواند در تدوین و ارسال جزوات، کتب، نشریات و نرم افزارهایی در خصوص مسائل فرهنگی و تبلیغی جامعه به رابطین مساجد( متون آموزشی و توجیهی) و برگزاری دوره های آموزشی برای رابطین در راستای تغذیه فکری آنان خلاصه شود. همچنین ارایه برنامه ها و طرح های اجرایی نظیر دعای عرفه، اعتکاف، مراسم و مناسک مذهبی و برنامه های قرآنی می تواند از جمله راه های اجرایی این رابطین باشد.
محمد علی موظف رستمی
پایان پیام/
نظر شما