خبرگزاری شبستان: در دیدگاه عام مردم، جایگاه علم حقوق همواره خشک و رسمی تلقی شده است به گونه ای که به زعم بسیاری نرمش و ملاحتی در این علم وجود ندارد و یک حقوق دان از همان دوران تحصیل در دانشکده حقوق و در فضای آکادمیک با رشته از قوانین آشنا و مبتنی بر روش های معمول به یادگیری و کاربست این قوانین در آینده خواهد پرداخت.
اما فارغ از این نگرش، به تازگی بسیاری به این نتیجه رسیدند که می توان حقوق و فلسفه حقوق را از نگاهی دیگر و به گونه ای مطرح کرد که مردم جامعه نیز با این حوزه آشنا شوند در نتیجه در چند سال اخیر شاهد حضور انواع و اقسام آثاری از این دست در سطح بازار کتاب هستیم که البته این مساله تنها یک روی سکه است.
روی دیگر سکه آثاری است که تلاش می کند به لحاظ بعد آموزشی مسائل حقوقی را برای کسانی که به طور آکادمیک با این حوزه سر و کار دارند مانند دانشجویان رشته حقوق به زبانی متفاوت بیان کند، در این راستا به زودی قرار است کتابی با عنوان «لطایف القضا» نوشته عیسی کشوری منتشر شود که از دریچه نوینی علم حقوق را بررسی می کند، از دریچه و نگاه طنز، حوزه ای که شاید در نگاه اول غیر قابل باور باشد.
در این راستا با عیسی کشوری به گفت وگویی پرداختیم که حاصل آن را می خوانید:
کناب«لطایف القضا» به زودی وارد بازار نشر می شود، شاید اولین سوال برای مخاطب و به ویژه مخاطب خاص این باشد که هدف شما از تالیف کتابی در حوزه حقوق و آنهم با نگرش طنزآمیز چیست؟
البته این نگرش می تواند برای مخاطبان کمی غیرقابل باور باشد، واقعیت آن است که من در کنار وکالت در دانشکده های حقوق نیز تدریس دارم، همیشه به دنبال آن بودم تا بتوانم به بهترین شکل مبانی و مسائل حقوقی را برای دانشجو بیان کنم.
از طرف دیگر مواردی و موضوعاتی را دیده ام که همانند برخی آراء قضایی که گاه اگر برای کسی آن متن را نقل کنی تصور می کنند که شما داری لطیفه تعریف می کنی، از همین نظر به فکر نگارش این اثر افتادم چراکه به نظر من انتشار چنین کتابی موجب می شود که کم کم از صدور آراء سبک و نابجا جلوگیری شود و قضات حس می کنند که رفتار و قلم و نوشته آنان در منظر جامعه قرار دارد و موجب دقت بیشتر در صدور آراء می شود.
نکته بعد آنکه اصلا رشته حقوق رشته خشک و بی روحی است و با این طنزها فضای حقوقی تلطیف شود. من وقتی در کلاس های دانشگاهی تدریس داشتم همیشه همراه و پس از درس از این گونه حکایات و طنزها بیان می کردم و این موجب فراگیری بهتر درس می شد و دانشجویان در کلاس احساس خستگی نمی کردند.
آیا تا کنون کتابی با این رویکرد منتشر شده است؟
خیر، اولین بار است.
«لطایف القضا» چه موارد و آرا قضایی را به زبان طنز به مخاطب ارائه می کند؟
هدف اصلی در این کتاب دفاع از عدالت و دادگری به معنای واقعی است. بنابراین در هر زمانی که یک تصمیم قضایی که باید قاعدتا مبتنی بر عدالت و انصاف باشد، در خارج از مسیر اصلی حرکت کرده، این کتاب نیز این مسائل را بررسی کرده است.
در واقع به نوعی کتاب شما بیان انتقادآمیز طنزآمیز نسبت به مسائل و اندیشه حقوقی است؟
بله، البته می دانیم که ظرفیت تحمل انتقاد در جامعه ما بسیار پایین است، هدف طنز اقلا در تعریف اصلاح امور است، اما افرادی هستند که به دنبال انگیزه ها می روند یعنی به جای «ماقال» وگفته به دنبال «من قال» وانگیزه گوینده ونتایج دیگری می روند.
و همین مساله ظاهرا در نگارش این کتاب تحت الشعاع قرار گرفته است؟
بله، دقیقا، من مجبور شدم با استفاده از تغییر تاریخ و زمان موضوع را حل کنم، یعنی فرض کنید موضوعی در سال 1360 اتفاق افتاده و چون طرح آن موضوع در همان تاریخ موجب ناراحتی و کدورت عده ای می شود، تاریخ این موضوع را به زمانی قبل تر مثلا در عهد قاجاریه برده ام چون در هر حال هدف این کتاب جز اصلاح امور و ایجاد فضای شادی و نشاط در محیط حقوقی خشک قضایی نبوده و نخواستم به جای شادی موجب ناراحتی کسی بشوم و به همین دلیل از نام های مستعار در کتاب استفاده شده که امیدوارم مورد پسند صاحب نظران قرار گیرد.
پایان پیام/
نظر شما