به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، حسین خلفی پیش از ظهر امروز (2 آذر) در مراسم افتتاح بیست و پنجمین نمایشگاه تخصصی دستاوردهای هسته ای کشور که در سالن شهدای گمنام دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین برگزار شد، بیان کرد: برنامه های سازمان انرژی اتمی در چند محور دنبال می شود که یکی از برنامه ها چرخه سوخت هسته ای است.
وی ادامه داد: کشور توانسته تمامی مراحل چرخه سوخت هسته ای از اکتشاف و استخراج تا تولید را به طور کامل در داخل کشور انجام دهد و در حال حاضر قادر است انواع سوخت ها را برای راکتورهای تحقیقاتی فراهم سازد و آماده کند.
معاون توسعه کاربرد پرتوهای سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: در این زمینه ایران اسلامی بسیار پیشرو است و در زمره کشورهایی هستیم که حرف برای گفتن دارند و تمامی این خط داخلی است و به کمک نیروهای داخلی کار صورت می گیرد.
احداث نیروگاه های دوم و سوم برق هسته ای در کشور
وی اعلام کرد: در حوزه نیروگاه ها و تولید برق هسته ای که یکی از برنامه های این سازمان است، بعد از مدت ها، نیروگاه بوشهر راه اندازی و تحویل داده شد و از مزایای این نیروگاه این است که به ویژه در فصل سرما و زمستان که بسیار به سوخت رسانی به مناطق سردسیر نیاز است، با صرفه جویی که در مصرف سوخت در نیروگاه ها صورت می گیرد می توانیم به هموطنان مان کمک کنیم.
خلفی افزود: با بهره برداری از نیروگاه بوشهر، حدود 7 میلیون بشکه صرفه جویی در مصرف سوخت فسیلی می شود که با احتساب هر بشکه نفت به قیمت 100 دلار در واقع رقمی حدود 700 میلیون دلار صرفه جویی در سوخت صورت می گیرد و این یکی از مزایای نیروگاه در طول کارکرد یک ساله است.
وی عنوان کرد: در بحث محیط زیست که بسیار مورد توجه دنیا است حدود 7 میلیون تن از ورود آلاینده ها به هوا جلوگیری می شود بنابراین در این زمینه نیز بعد از طی مسیرهای طولانی و دشوار کشور صاحب نخستین نیروگاه هسته ای شد که تولید برق انجام می دهد و نیروهای ماهری نیز در این زمینه تربیت شدند و بهره برداری نیروگاه را بر عهده گرفتند.
معاون توسعه کاربرد پرتوهای سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: بر اساس برنامه های دولت و تأکید رئیس جمهور، در ادامه کار سازمان انرژی اتمی ایران برنامه احداث نیروگاه های دوم و سوم در خط و مشی خود قرار داده و جزو اهداف سازمان است که به صورت جدی پیگیری می شود.
تولید برنج هسته ای در اراضی شمال کشور
وی با اشاره به کاربرد پرتوها در زندگی مردم اظهار کرد: پرتوها در بخش های مختلف دارای کاربرد است که یکی از بخش ها کشاورزی است که در تولید بذر و ارقام مقاوم در برابر آفات و بیماری ها می توان از پرتوها استفاده کرد به طوری که در پژوهشکده کشاورزی کرج تحقیقاتی صورت گرفت و طی یک تا دو سال گذشته با همت به وجود آمده در سازمان انرژی اتمی این موضوع را توانستیم در کشور نشر دهیم و حدود 20 هکتار از اراضی شمال زیرکشت برنج هسته ای است که افزایش محصول را شاهد بودیم.
خلفی توضیح داد: در کشاورزی و مواد غذایی کارهای بزرگی شده است برای نمونه دو نوع خرمای مهم و صادراتی مضافتی و سایر را داریم که با پرتودهی و بدون نیاز به سردخانه صنعتی 10 تا 12 ماه در یک فضای معمولی خرماها نگهداری شد بدون اینکه تغییری در آن ایجاد شود و حتی صادرات نیز در این زمینه صورت گرفته و حدود 3 هزار تن خرمای پرتو دهی شده صادر شد.
نگهداری مواد غذایی با استفاده از پرتودهی
وی خاطر نشان کرد: اگر این خدمات را در داخل کشور ارائه دهیم کشاورز به راحتی محصول خود را نگهداری می کند.
معاون توسعه کاربرد پرتوهای سازمان انرژی اتمی گفت: خرما و گندم دو محصول استراتژیک هستند که ارزش غذایی بالایی دارند و متأسفانه حدود 60 درصد خرمای تولیدی کشور دارد از بین می رود و باید در این خصوص راه حلی پیدا شود که یک راه در خصوص نگهداری این مواد است که این امر توسط پژوهشگران اتفاق افتاده است.
وی ادامه داد: زعفران ارزش افزوده بالایی برای کشاورز دارد که این زعفران را واسطه ها خریداری کرده و به اسپانیا صادر کرده و آنجا، آنها پرتودهی کرده و با قیمت بالا به دیگر کشورها صادر می کنند؛ پرتو دهی باید در حدی انجام شود که طعم، رنگ و خاصیت آن ماده غذایی را از بین نبرد و این هنری است که در دست پژوهشگران ما است و باید مورد توجه قرار گیرد.
خلفی افزود: بسیاری از سرمایه گذاران و صادرکنندگان از این موضوع بی اطلاع هستند و در این خصوص در حال اطلاع رسانی می شود ولی هنوز در این زمینه کم کار شده است.
تولید 15 رادیوداروی جدید در کشور
وی با اشاره به کاربرد پرتوها در صنعت اضافه کرد: شرکت نفت و فولاد کشور از استفاده کنندگان وسیع ضخامت سنج ها و چگالی سنج های هسته ای هستند و خوشبختانه این دانش در کشور بومی شده و این موضوع از نتایج تحریم است و امروز دستگاه هایی ساخته شده و در پالایشگاه های آبادان و پتروشیمی اصفهان نصب شده است.
معاون توسعه کاربرد پرتوهای سازمان انرژی اتمی به استفاده از پرتوها در زمینه پزشکی و بهداشتی اشاره و اعلام کرد: ما به راحتی می توانیم سطح زندگی مردم را می توانیم با استفاده از پرتوفناوری بالا بریم.
وی توضیح داد: رادیوداروها در گذشته در اختیار کشور ما قرار داده نشد و همین امر موجب بحران در بیمارستان های ما شد ولی خوشبختانه امروز شاهد تولید رادیو دارو در کشور هستیم به طوری که 15رادیوداروی جدید تولید شده که 10 مورد آنها در لیست دارویی و بیمه ای کشور قرار گرفته و ثبت شده است و مورد استفاده قرار می گیرد و بیش از یک میلیون مراجعه کننده برای استفاده از رادیودارو در کشور وجود دارد.
خلفی یادآور شد: تولید مواد هوشمند اقدام دیگری است که در سازمان انرژی اتمی صورت گرفته است که ایجاد ساختارهای جدید در پلیمرها با استفاده از پرتوهای الکترون و گاما صورت گرفته و در واقع جهشی در صنایع تولید خودرو و سیم و کابل کشور است و خوشبختانه برنامه ریزی شده برخی از این تولیدات را صنعتی کرده و در ماه های آتی جشن صنعتی کردن این موارد را خواهیم داشت.
بهره برداری از نخستین سامانه پرتودهی گاما در کشور
وی گفت: پرتودهی تجهیزات یکبار مصرف پزشکی از دیگر فعالیت هایی است که صورت می گیرد.
معاون توسعه کاربرد پرتوهای سازمان انرژی اتمی ادامه داد: در شهرستان بناب نخستین سامانه پرتودهی گاما کشور به بهره برداری می رسد که تمامی تجهیزات آن به جز چشمه گاما ساخت داخل است.
وی در پایان از حمایت های مجلس شورای اسلامی از فعالیت های سازمان انرژی اتمی تقدیر کرد.
پایان پیام/
نظر شما