مجید غمامی: معماران باید به طرح وارائه راه حل مشکلات شهری بپردازند

خبرگزاری شبستان: همایش"معماری و شهر" با حضور مسئولان و اساتید معماری و شهرسازی عصر دیروز سه شنبه 28 آبان در فرهنگسرای اندیشه برگزار شد.<BR>

 به گزارش خبرگزاری شبستان،  همایش "معماری و شهر" با حضور سخنرانانی چون؛ مهندس مجید غمامی، دکتر گیتی اعتماد، دکتر کامران افشار نادری، دکترعلی اکبر صارمی، مهندس فرهاد احمدی، مهندس جهانشاه پاکزاد، دکترعلیرضا تغابنی، مهندس کامران ذکاوت، دکتر زهره عبدی دانشپور، مهندس بهرام فدیور صدری برگزار شد.


در این همایش که با حضوری جمع کثیری از دانشجویان معماری در سالن نمایش فرهنگسرای اندیشه برگزار شد چهره های چون مهندس محمد زاده مهر، فردین یزدانی اقتصاد دان ومسئول تهیه طرح جامع مسکن وسید رضاهاشمی مشاور معماری و شهرسازی وزیر مسکن و شهر سازی حضور داشتند.

 

در ابتدای این همایش مهندس مجتبی فاطمی مدیر عامل مرکز معماری ایران گفت: با کمک مهندس مجید غمامی اقدام به ایجاد بخش شهرسازی در مرکز معماری ایران کردیم برای ادامه این مسیر و روشن نگه داشتن این چراغ از اساتید مختلف جهت همکاری دعوت به عمل می آورم. تمام سعی ما در مرکز معماری ایران این است که با ایجاد بسترهای مناسب برای مکالمه و بررسی مشکلات فراوان موجود در نظام آموزشی و نیازهای حرفه ای که مسکوت مانده عملی انجام دهیم.


مهندس مجید غمامی سخنران نخست همایش"معماری و شهر" گفت: شهرهای ما وضع خوبی ندارند و روز به روز نیز این وضعیت با ساختن بناهای ناهموار مختلف وخیم تر می شود ذکر مشکلات موجود در شهرهای بزرگ ما چون تهران نیازمند فهرست بلند بالایی است اما آن چیز که برای مردم و معماران اهمیت دارد زشتی بی اندازه شهر تهران است.


وی ادامه داد: بیست سال از وقوع جنگ تحمیلی در ایران می گذرد و ما شاهد وضعیت جدید و فروش شهر به دلایل مختلف هستیم در شرایطی که دولت به شهرداری کمک نمی کند و شهرداری برای تامین هزینه های خود درگیر مسائل مختلف می شود به هر کاری برای رفع نیاز ها روی می آورد. متاسفانه الگو نا مناسب شهرسازی در تهران به سرعت به سایر شهرها نیز نفوذ کرده است.این وضعیت آینده نگران کننده ای را برای شهر های ما ایجاد کرده که بیش از همه ما معماران باید به آن تفکر کنیم.


وی محیط زیست را از جمله مسائلی دانست که امروز در ساختمان سازی به آن توجه می شود و افزود: در طول این سال ها بر تعداد رشته های دانشگاهی معماری، دانشجویان، اساتید این رشته ،انجیوها و مراکز و دفاتر مستقل معماری افزوده شده است اما متاسفانه با وجود این شرایط و این پتانسیل توجه لازم از جانب معماران به مسائل شهرسازی صورت نگرفته است.


وی در ادامه این جلسه به بررسی روند تاریخی معماری در غرب پیش از عصر رنسانس پرداخت و بیان کرد: معمارن تا قرن نوزدهم نقش تخصصی و مهمی در شکل گیری شهرها داشتند و فعالیت های آنان تاثیر گذار بود و این فعالیت تنها به بناها محدود نمی شد بلکه آن ها در شهرسازی نیز دخیل بودند.


وی در ادامه با توضیح روند پیشرفت معماری در رم، یونان و ایران باستان به مقایسه شکل معماری بناها ، میدان ها و شهرها در دوره های مختلف تا پیش از عصر رنسانس پرداخت.


این مهندس معمار گفت: جمعیت کشور ایران تا پیش از انقلاب اسلامی در حدود سی وسه میلیون نفر بود که این جمیت به هفتاد میلیون در حال حاضر تغییرات وسیعی کرد این تغییرات ناگهانی در تعداد جمعیت ایران و رشد چشمگیر آن خود دلیلی بر تغییرات یکباره و شدید شهرهای ایران شد زیرا شهرها برای تامین فضا برای این جمعیت ناگزیر به رشد و افزایش مساحت بودند و متاسفانه این رشد شهرها بدون در نظر گرفتن معماری و شکل شهرها در غفلت معماران و شهرسازان انجام گرفت.


غمامی الگوی تاثیر گذار در شکل و نوع معماری در شهرهای ایران را ناشی ازغرب دانست و تاکید کرد: ما شهرها و بناهای خود را براساس شکل معماری در غرب بنا می کنیم بدون اینکه توجه کنیم کشورهای غربی در دوره تثبیت هستند و ما در دوران تحول و التهاب! برای تغییر در شکل شهرها و بهبود وضعیت وخیم موجود در شهرهای ایران باید در قدم نخست معماران ما سر خود را از لاکشان بیرون آورند و به مسائل مختلف موجود در شهر واکنشهای دغدغه مند نشان دهند.


وی ادامه روند موجود را باعث نابودی شهر دانست و گفت: دولت نسبت به این قضییه بی توجه است و مردم و شهرداری با مسائل موجود کنار آمدند و هر کدام بهره خود را می برند در چنین شرایطی جامعه ی حرفه ای باید به طرح مسائل و مشکلات موجود و ارائه راه حل بپردازد.


در ادامه این همایش مهندس مجید غمامی، دکتر گیتی اعتماد، دکتر کامران افشار نادری، دکترعلی اکبر صارمی، مهندس فرهاد احمدی، مهندس جهانشاه پاکزاد، دکترعلیرضا تغابنی، مهندس کامران ذکاوت، دکتر زهره عبدی دانشپور، مهندس بهرام فدیور صدری به روی صحنه آمدند و حاضرین در سالن به طرح سوال در رابطه با مسائل و مشکلات موجود در شهر و سهم معماران و شهرسازان در بروز این مشکلات پرداختند.


دکتر زهره عبدی دانشپورگفت: با وجود اینکه سال هاست در دانشگاه شهید بهشتی تدریس می کنم این قدر تا به امروز واژه معمار را نشنیده بودم. ساختار سیاسی و اقتصادی نا برابر موجود شرایطی را فراهم کرده تا مشکلات مربوط به شهرسازی بیشتر شود زیرا دولت توجه خود را معطوف به مسائل سیاسی و اقتصادی می کند و از مشکلات شهری و شهرسازی باز می ماند.


همچنین مهندس بهرام فدیور صدری گفت : این قدر به دنبال معماری در اروپا هستیم که گذشته و تاریخ خود را به فراموشی سپردیم در حالی که در گذشته ما مقوله خلق فضا را داشتیم. مدرنیته و مدرنسیم را اصلا به ایران ورود نداشته است. در گذشته با وجود حمله مغول ها و اعراب به ایران به مسئله خلق فضا توجه جدی صورت می گرفت زیرا معماری تبلور فرهنگ در یک جامعه است.


وی ادامه داد: ما پیش از کشیدن دیوار توسط عثمانی با اروپا در تعامل و داد و ستد بودیم اما پس از آن از اروپا و تحولات موجود در آن دور شدیم و تجدد را به معنای تقلید از اروپا دریافتیم. متاسفانه در زمان حاضر برای کارهای که می خواهیم انجام دهیم برنامه ریزی نمی کنیم و طراحی فضای شهری و برنامه ریزی جایگاهی در تصمیمات و نوع معماری شهر ها ندارد.


دکتر علی اکبر صارمی گفت: ایجاد و گسترش شهرهای نامناسب و خطرناک ناشی از آن است که ما معماران و شهرسازان معترض نیستیم با وجود پانصد رشته دانشگاهی در ایران و نیروی کمی عظیم موجود در این رشته ارائه صرف مقالاتی در حوزه معماری و شهرسازی کفایت نمی کند ما باید انجیو های معماری به معنای واقعی کلمه تشکیل دهیم. در حدود پنجاه سال گذشته مسئله اصلی در شهرها ساختن بود و حال نساختن! با ادامه این روند هویت شهر تهران در حال خرد شدن و نابودی است.


مهندس جهانشاه پاکزاد گفت: در قدم نخست باید به سیستم آموزشی توجه لازم صورت گیرد زیرا مردم شهرها را می سازند و ما معماران و شهرسازان خلق فضا می کنیم. مهندس فرهاد احمدی بیان کرد: نگاه به شهر و محل سکونت یک نگاه انسانی است و به مفهوم طراحی و ساماندهی محیط نیست. فضای شهرهای ما باید به گونه ای طراحی شود که چهارصد برابر سطح اشغال شده محیط طبیعی داشته باشیم به غیر از آن شهر در حالت مرگبار قرار می گیرد. باید توجه کنیم که طبیعیت ایران نادر و حساس است. مهندس کامران ذکاوت گفت: در حدود دو قرن است که از شکل گیری شهرهای مدرن ایراد می گیرند و امروز شاهد رشد شهرهای پسامدرن در دنیا هستیم که در ایران هنوز نفوذ کرده است در این نوع از شهرها مردم ترجیح می دهند پیاده به جای اتومبیل در شهرها حرکت کنند. پدیده پایداری محیط با مشارکت مردم و دموکراسی شکل می گیرد زیرا شهر را معماران نمی سازند سرمایه و سلیقه بازار می سازد.
 

پایان پیام/

کد خبر 314882

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha