به گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری شبستان، اولین نشست خبری «سیدعباس صالحی» معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد صبح امروز دوشنبه 27 آبان با حضور اهالی رسانه و مطبوعات در سالن اجتماعات شورای فرهنگ عمومی برگزار شد.
برای تیپهای خاص فرهنگی، مقررات خاصی لازم است
وی در پاسخ به اینکه موضع شما در قبال ممیزی کتابها چیست، گفت: وقتی پشت این صندلی نشستم، طبعاً وظایف قانونی دارم، در حالی که چند سال پیش کارشناس بودم و به عنوان شخصیت حقیقی سخن میگفتم. از نظر شخصی حقیقی و به عنوان کارشناس فرهنگی معتقدم اتفاقاتی که در حوزه کالاهای نخبگانی و عمومی می افتد متفاوت است و برای تیپهای خاص فرهنگی، مقررات خاصی لازم است. به عنوان معاون فرهنگی ملتزم به قوانین هستم و نه پارتی بازی و قوم و خویش گرایی می کنم و نه در گذشته و حال و در آینده عضو جناح خاصی و چپ و راست هستم. چون معتقدم عنصر فرهنگی نیازی به تعریف در چارچوب سیاسی ندارد. قانون سر جای خود است و من به قانون جمهوری اسلامی ایرن متلزم هستم و ضوابط نشر را رعایت میکنم.
مجریان قانون کارشناسان خوبی نیستند
صالحی با اشاره به اینکه مشکلات ما در اجرای قانون نیست، چند نکته را متذکر شد: اجرای سلیقهای قانون خیلی بد است که رخ میدهد و مجریان قانون کارشناسان خوبی نیستند در صورتی که فردی که کتاب را بررسی میکند باید کتابفهم و کتابشناس باشد وقتی مسیر بررسی کتاب را در مسیری قرار میدهیم که افراد تازه میخواهند با آزمون و خطا تازه کتاب را بفهمند پس مجری خوب برای قانون نیستیم، مجریان خوب و اجرای غیرسلیقهای حرکت برای اصلاح قوانین باید مد نظر باشد. مگر قوانین حاضر وحی الهی هستند؟ پس سیستم ما باید برای حرکت به سوی اصلاح فراهم شود تا با تغییر روزگار احوالات و اتفاقات درونی و بیرونی شاهد اصلاح باشیم. این حرکت تاکنون بعید بوده است، نظرات کارشناسانه من سر جایش اما به عنوان معاون فرهنگی با ملاحظات سهگانه نظرم بر اجرای قانون حفظ مرّ قانون است.
اگر احساس کنم مسیرم روبه جلو نیست، پروندهام را میبندم
وی در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه پرهیز از ادبیات آمرانه و گشایش فضای فرهنگی کشور و اینکه چقدر بر تحقق آنها مقید هستید، توضیح داد: باید دو موضوع را با هم ببینیم، ابتدا اینکه باید به آرمانها وفادار بود، عقیده دارم ادبیات آمرانه حتی در محیطهای زندگی خانوادگی هم جواب نمیدهد چه رسد به محیطهای اجتماعی عام. هر نظام و حکومتی قوانینی دارد، اما قانون همیشه به معنای قوانین آمرانه نیست با این تفسیر ادبیاتی که از درونش بالا و پائینی استخراج شود نه همدلی، این ادبیات در حوزه حاکمیتهای جدید جواب نمیدهد.
صالحی خاطرنشان کرد: ادبیات اجتماعی باید به سوی آن برود که ادبیات همفکری و همراهی باشد ولی بنده آنقدر جوان نیستم که بگویم فردا اتفاق میافتد، معتقد نیستم افرادی که میگویند فردا انجام میشود، اتفاقات خوبی خواهد افتاد، با مجموعه قوانین و جریانات ریشهدار مواجهیم. باید فرآیندی از مقدورات اتفاق بیفتد و در چارچوب قوانین به جلو حرکت کنیم، از همین جا عهد میبندم اگر احساس کنم مسیر رو به جلو نمیتوانم داشته باشم، پرونده کاریام را میبندم. اگر انتظار دارید یکشبه یک اتفاق بزرگ بیفتد، من آماده چنین شرایطی نیستم.
وی درباره روند رسیدگی به کتاب و زمان طولانی آن و تسریع در این روند، گفت: حداقل انتظار بحث تسریع است، از ابتدای حضورم که به آقای کمالینژاد که سرپرست اداره کتاب هستند، تاکیدم بر تسریع در کارها بود و موضوع دوم تکریم ارباب رجوع فرهنگی است. افرادی که به اداره کتاب میآیند، عمری را مصروف فضای فرهنگی میکنند چه ناشر و چه مؤلف. گزارشی که ما در این یک ماه گذشته تا به امروز داشتیم رو به جلو بوده است. بنده آمارها را دارم و بر این اساس میگویم این زمان نسبت به سال گذشته به سرعت عمل بیشتری رسیده اما راضیکننده نیست ولی رو به جلو است. آقای کمالینژاد در این یک ماه روند پاسخگویی را سرعت بخشیده و رو به جلو عنوان کردهاند و تقریبا در میانگین یک ماه که پاسخ کتابها را دادهاند.
تکلیف کتابهای مانده و ناشران تعلیقی/ هیچ نویسندهای در داخل ممنوعالقلم نیست
معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد در پاسخ به اینکه وزیر دولت دهم پیرامون تعیین تکلیف کتابهای مانده در اداره کتاب و ناشران تعلیقی دستور تعیین تکلیف داده بودند، اما همچنان بلاتکلیفی دیده میشوند، تبعات این بلاتکلیفی هم باید عنوان شود و چرا تعیین تکلیفی صورت نمیگیرد، توضیح داد: ما وقتی وارد داستان شدیم، بحث حوزههای کتابهای غیر مجوز ناشران تعلیقی مطرح بود، اما طبق مبادی عام عنوان شده، حرکت میکنیم. دوره گذاری در حوزه بررسان داریم، اسامی هیات نظارت از سال 89 اعلام نشد و باعث بلاتکلیفی شد. با نگاه هیات نظارت مسیر نظارت و کتاب شکل میگیرد، چون در اصلاحیه مصوب شورای انقلاب فرهنگی سال 89 چند مرحله دیده شده است. اینها در حاشیه هیئت نظارت شکل میگیرد، چون تاکنون نبوده، بنابراین اداره کتاب در مسیر گذار حرکت میکرده است، باید هیئت نظارت بیاید و کمیتهها را شکل دهد. نکته مهم اینکه معاونت فرهنگی در آن هنگام مجری نبوده و هیات نظارت بحث را دنبال میکرد، معاون فرهنگی نقش مجری نداشته و هیئت نظارت عمل میکند، تنها و تنها ما محل استقرار را همانند هیات نظارت مطبوعات قرار دادهایم اما تا شکل محقق شده امور باید جاری باشد و حرکت کند، البته در حوزه بررسان تسریع صورت گرفته و مجموعه تجدیدنظرها هم در حال اتفاق است.
وی با بیان اینکه هیچ نویسندهای در داخل کشور ممنوعالقلم نیست، اظهار کرد: نگاههایی وجود داشت اما پشتوانه قانونی ندارد ولی برخی افراد در سالهایی نمیتوانستند کتاب چاپ کنند اما اکنون اینگونه نیست، برخی کتابها در طی یک ماه کتابهای متعددی بررسی شده و مسیر را طی کردهاند و نکاتی از این قبیل در تجدیدنظرها به شکل جدی مورد تاکید بوده و مسیر تسهیل برای تسریع فراهم شده است ولی باید بگویم ما از سوی دیگر بوم هم نخواهیم افتاد، زیرا قوانین داریم و باید به آن احترام بگذاریم، اما در عین حال به دلیل مشکلات اجرای سلیقگی قانون و عدم کارشناسی راه تجدیدنظر همچنان وجود دارد. ناشران تعلیقی هم پروندههایی در جریان داشته، برخی مشکلات ناشران حل شده و برخی در حال حل شدن است، اما برخی بر اساس قانون همانگونه میماند.
پایان پیام/
نظر شما