آیا مشکل معماری مساجد با تشکیل شورای طرحهای معماری مساجد رفع می شود؟

شاید بهتر باشد معماران مساجد به جای خرج کردن ابتکارشان! و استفاده از نمادها و اصولی که ریشه دراصول معماری اسلامی و ایرانی ندارد در معماریها درپی به کارگیری کالبد هایی برای بهره گیری بیشتر از کارکرد مساجد باشند.

 
خبرگزاری شبستان: در نگاه اول به همه چیز شبیه است الا مسجد. بعضی ها می‌گویند قبل از اتمام کار گمان می‌کردیم کلیسا می‌سازند. عده‌ای هم فکر می‌کردند این بنا سر در مترو است. هرچند برایشان سوال بوده که چرا اینقدر بی‌سر و صدا دارند اینجا مترو می‌زنند.  بعضی‌های دیگر هم ...
خلاصه هیچ‌کس فکرش را نمی‌کرد روزی صدای اذان از ساختمان های مثلثی یا دور از معماری های همیشگی مساجد به گوش برسد که رسید. این جملات درباره مساجدی واقع در سعادت آباد، خیابان انقلاب و ولی عصر تهران است؛ مساجدی به نام مسجد قدس، حضرت صاحب الزمان (عج) و علی بن موسی ارضا(ع).
این نوع معماری هم برای خودش ابتکاری است. حتما کلی فکر بکر،نیرو و هزینه به کار رفته تا این بنا با این عظمت و زیبایی!! این‌جا قد علم کند. حالا که هر روز کلیساهایی با فرم‌ها و اشکال مختلف ساخته می شود، مسلمانان و بخصوص شیعیان چرا از قافله عقب بمانند! اما قضیه به همین‌جا ختم نشد.
متاسفانه "اولین چیزی که نمای این مسجد به ذهن تداعی می‌کند، هرم‌های فراماسونری است."
این گسترش ظهور و بروز المان‌‌ها و نمادها و ترویج جریان فراماسونری درپایتخت و به کارگیری چنین معماری های در مساجد با انتقادات گسترده ای روبرو شد، به طوری که مرتضی طلایی، رییس کمیسیون فرهنگی – اجتماعی شورای شهر تهران با انتقاد از شکل گیری چنین نمادهایی گفته بود: "نمادهای فراماسونری در منظره شهری براثر غفلت‌، سهل انگاری و بی توجهی صورت گرفته است".
متأسفانه مشکل اصلی در این است که بسیاری از مدیران اینگونه جریانات به ویژه جریان فراماسونری را نمی‌‌شناسند! در نتیجه برای این موضوع دغدغه‌ای هم ندارند از همین رو شاهد ظهور و بروز المان‌‌ها و نمادها و ترویج جریان فراماسونری درپایتخت بویژه در مساجد تهران هستیم.

در این راستا چندی پیش اسماعیل شفیعی سروستانی، رئیس بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج) نیز با انتقاد از بدعت های به کار رفته شده در معماری مساجد تهران گفته بود، اگرچه در این مساجد مایه‌ها و نمادهایی از معماری ایرانی و اسلامی به کار رفته و عناصری همچون باغچه و دیگر عناصر در کار زیباسازی این مسجد و آرایش فضای بیرونی وارد شده است، ولی به دلیل اتکای اصلی معماری بر بنیادهای فکری اومانیسمی و انسان‌مداری، روح حاکم بر این بنا، نمایشگر نوعی برون‌نگری ویژه و به عبارتی مذهب ظاهر که مطلوب انسان غربی است، می باشد و در حوزه فرهنگی خودبنیادی و اومانیسمی سیر می‌کند.
دکتر حسن بلخاری، استاد دانشگاه علامه طباطبایی نیز پیش از اینها از نوع معماری به کار رفته در مساجد انتقاد کرده و گفته بود: مساجد در حال فاصله گرفتن از معماری اسلامی هستند.
وی با بیان این که نسل جدید باید بداند نیاکان و گذشتگان آن ها از چه کالبدهایی برای تکمیل عبادت در مساجد استفاده می کردند، اظهار تاسف کرده بود که ما در طول تاریخ از بیان تفکر نهفته معماری مساجد غفلت کرده ایم و دچار آسیب های جدی شده ایم.
به نظر می رسد به دنبال انتقادات صورت گرفته پیرامون معماری مساجد، شهرداری تهران پس از مدت ها تصمیم به تهیه ابلاغیه ای با مضمون ذکر شده کرده است و خواستار آن شده که احداث همه اماکن مذهبی پس از تأیید نقشه‌ها از سوی شورای تصویب طرح های معماری مساجد تهران، قابل اجراست.
محمدباقر قالیباف، شهردار تهران در دستورالعمل ارسال شده به شهرداران مناطق 22 گانه، تأکید کرده که اخذ پروانه ساختمانی برای ساخت‌ وسازهایی که توسط شهرداری انجام می‌شود، لازم است.
در دستورالعمل ابلاغی شهردار تهران آمده است: با عنایت به رهنمودهای مقام معظم رهبری و برنامه سند طرح جامع شهر تهران درباره احیای الگوهای معماری و شهرسازی اسلامی، ایرانی، همچنین با توجه به شأن و جایگاه مساجد، ضروری است که شهرداری تهران به‌ عنوان الگویی در راستای تحقق اهداف طرح جامع و منویات مقام‌معظم ‌رهبری برای شهروندان تهرانی معیار قرار گیرد.
با ارسال دستورالعمل تصویب طرح های معماری مساجد و اماکن مذهبی در شهرداری تهران که به‌ مدت شش ماه ملاک اقدام قرار گرفته، معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران مکلف است با پایان یافتن مهلت شش‌ماهه، با جمع‌آوری نظر کارشناسان، اصلاحات لازم را برای ارتقای نحوه تصویب طرح های معماری مساجد، اعمال کرده و نتیجه بررسی‌ها را به شهردار تهران گزارش کند.
امیدواریم با تشکیل شورای تصویب طرح های معماری مساجد تهران و صدور چنین ابلاغیه هایی دیگر شاهد به کار بردن معماری با بن مایه های امانیستی و ساخت مساجدی چون  مسجدی منسوب به نام مبارک حضرت صاحب الزمان (عج) در خیابان ولی‌عصر (عج)، مسجدی مزین به نام علی بن موسی الرضا (ع) در خیابان انقلاب تهران و مسجد قدس نباشیم گرچه تجربه نشان می دهد که کار با صدور ابلاغیه کارساز نیست و اندیشه ای دگر باید کرد...
پایان پیام/
 
 
 
 
کد خبر 31398

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha