خبرگزاری شبستان :وقتی «جیمز بیکر سوم» ،وزیر امور خارجه «جرج بوش» پدر بود،یک دیپلمات بلندپایه آمریکایی به او گفت: «هر دولتی پس از آنکه فکر نفرت شدید از فرانسوی ها و اسراییلی ها را در سر پروراند از قدرت کنار می رود؛نظر شما درمورد کسی که با این احساس بر سر کار می آید،چیست؟» و پاسخ بیکر تنها یک خنده بود.
اما حالا نوبت جان کری است که به سوال این دیپلمات آمریکایی پاسخ دهد. او پس از تحقیر شدن از سوی بنیامین نتانیاهو،نخست وزیر رژیم صهیونیستی در تلاش آرمانگرایانه اش برای برقراری صلح میان اسراییل و فلسطین حالا بیش از گذشته با کارشکنی دقیقه 90 فرانسه در مذاکرات اخیر هسته ای با ایران، تحقیر شد.
با فرض اینکه با ادامه مذاکرات در روزهای 20 تا 22 نوامبر،باز هم توافق هسته ای انجام نشود،تنها راهی که کری و اوباما می توانند از طریق آن مشکل هسته ای ایران را حل کنند کاهش تحریم ها علیه ایران بدون دریافت مجوز از کنگره،فرانسه و رژیم صهیونیستی است.
اگرچه جان کری درابتدا سعی کرد تا ایران را مسئول به نتیجه نرسیدن دور قبلی مذاکرات در ژنو معرفی کند اما اظهارات ارائه شده از سوی لوران فابیوس،وزیر امور خارجه فرانسه مثل اینکه «ما هر توافقی را نمی پذیریم» روشن کرد که مقصر اصلی در این زمینه کیست.
10 سال پیش در شرایطی کاملا متفاوت فرانسه به خاطر پیش بردن موفقیت آمیز توافق هسته یا با ایران موجب عصبانیت واشنگتن شد.
«دو منیک دو ویلپن» ،وزیر خارجه وقت فرانسه که با بوش به خاطرحمله به عراق مشکل داشت،وزرای خارجه آلمان و انگلیس را با خود به تهران کشاندو ایرانی ها قانع کرد تا برنامه غنی سازی اورانیوم را به تعلیق در بیاورند و به این ترتیب گفتگوهای بیشتر نیز متوقف شد.
پس از ویلپن،نیکلا سارکوزی در سال 2007 میلادی رییس جمهوری فرانسه شد و در تبعیت از جرج دبلیو بوش،روند دیپلماتیک پاریس را به جهت مخالف سوق داد و انرژی بسیار زیادی را برای به زانو در آوردن ایران و همراه کردن دیگر رهبران اروپایی با خود،صرف کرد.
به گفته یکی از مقامات دیپلماتیک فرانسه،هنگامی که باراک اوباما در سال 2009 میلادی به دنبال توافق با ایران برای جایگزینی سوخت کمتر غنی شده اورانیوم به جای اورانیوم غنی شده با درصد بالا بود ،پاریس همه توان خود را برای زایل کردن این ایده به کار بست.
سارکوزی در سال 2012 کاخ الیزه را ترک کرد اما گروهی از مقامات بسیار نزدیک به خود مانند Jacques Audibert ،مشاورسیاسی و Simon de Galbert مشاور خلع سلاح و منع گسترش سلاح های هسته ای اش را در وزارت خارجه باقی گذاشت.
گفته می شود که این افراد «مست شراب نومحافظه گری»، مطیع تمام عیار دیکته های رژیم صهیونیستی و حامی پر و پا قرص نظامی گری به اسم ترویج دموکراسی هستند.
اما آنچه مشکل را پیچیده تر از قبل کرده است حضور لوران فابیوس،وزیر خارجه کنونی فرانسه است که در اواسط دهه 1980 سمت نخست وزیری را عهده دار بود.
کارشکنی فرانسه در مذاکرات هسته ای اخیر با ایران موجب شد تا رژیم صهیونیستی نفس راحتی بکشد و فضای لازم را برای سوق دان کنگره عیله هر گونه توافق احتمالی واشنگتن با تهران پیدا کند.
در طول هفته گذشته،کنگره آمریکا در ارتباط دائم با «کنیست» رژیم صهیونیستی بود.وزرای این رژیم از قانونگذاران واشنگتن خواسته اند تا هر توافقی را در دور آتی مذاکرات رد کنند و به جای آن؛تحریم ها را علیه ایران افزایش دهند.
کری که از اکنون از حل مسائل مربوط به منطقه مستاصل مانده است ،می گوید که اطلاعات رژیم صهیونیستی در مورد برنامه هسته ای ایران جعلی است اما سناتورها توجهی به این حقیقت ندارند.
با وجود این،اگر اوباما شجاعت داشته باشد هنوز هم این قدرت را دارد تا با اعمال تحریم های یکجانبه عیله ایران،این کشور را حداقل برای تعلیق برنامه غنی سازی اورانیوم ترغیب کند.
در این شرایط،همانطور که خود اوباما به خوبی می داند،ایرانی ها دچار مشکل می شوند زیرا وارد کردن کالاهای اولیه مانند غذا،دارو تجهزیرات پزشکی برای آنها بسیار سخت است.
اگرچه این اقلام در ظاهار در لیست تحریم های ایران قرار ندارند اما در عمل،محدویت های اعمال شده از سوی آمریکا بر تبادلات مالی ایران بر همه ابعاد تجاری در این کشور تاثیر گذار است.
بنابراین اگرچه ایران هنوز دارای درآمد ارز خارجی از فروش نفت به کشورهایی مثل چین،ژاپن و ترکیه است اما قادر نیست این پول را به ارز مورد نظر که برای خرید کالاها لازم است،تبدیل کند.
اما رییس جمهوری آمریکا در حال حاضر مایل نیست چنین اقدامی را انجام دهد.
وی در یک کنفرانس خبری که در آستانه دور جدید مذاکرات ژنو برگزار شد اعلام کرد که لازم نیست تحریم های جدیدی علیه ایران اعمال شود ؛ما این گزینه را قبلا امتحان کرده ایم و اکنون بهتر است منتظر باشیم تا ببینیم راه حل دیپلماتیک و مسالمت آمیز به چه نتیجه ای می رسد.
در این میان باید دید جان کری که در مذاکرات دور قبل از فرانسه و اسراییل شکست خورد این بار چگونه می تواند کار را آنطور که باید و شایسته است پیش ببرد و دولت اوباما چگونه می تواند بر برنامه های کنگره که با همکاری پاریس و تل آویو مبتنی بر تشدید تحریم ها علیه تهران است،فائق آید ؟
خبرگزاری شبستان:چرا جان کری در دور قبلی مذاکرات هسته ای از پاریس و تل آویو شکست خورد و دولت اوباما چگونه می تواند بر تعامل این دو با کنگره آمریکا که مبتنی بر افزایش تحریم ها علیه تهران است،فائق آید؟
کد خبر 313755
نظر شما