گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان: ما مسلمانها و بخصوص ما شیعیان، امتیازى داریم که دیگر ملیتها و ادیان این امتیاز را به قدر ما ندارند و آن عبارت است از اجتماعات دینى که به شکل روبهرو، چهره به چهره، نفس به نفس تشکیل می شود که این را در جاهاى دیگر دنیا و در ادیان دیگر کمتر می شود پیدا کرد. هست؛ نه به این قوّت، نه به این وسعت، نه به این تأثیرگذارى و محتواهاى راقى.(1)
ضرورت تاسیس تشکیلاتی برای منصب مداحی
البته باید به تدریج طوری بشود که این سمت مداحی که واقعاً یک منصب است حدود و ثغوری هم پیدا کند مداحی اهل بیت، خیلی بالاست هم مقام بالا و هم تاثیر زیادی در جامعه و ذهن مردم دارد. باید بدانید که چه کسی مداح است، مقدمات کار مداحی او چیست، چه قدر شعر می داند؟ چه قدر حفظ است و چه قدر می تواند بخواند؟ این خصوصیات را باید مرکزی عهده دار شود . حالا نمی دانم این مراکز مرسوم باید این کار را بکنند یا خود شما به کیفیتی فکرش را می کنید. این چیزی است که دنیا و نیازهای جامعه امروز، غیر از آن را برنمی تابد و قبول نمی کند. باید این طور باشد کسانی که رسماً این منصب را به عهده می گیرند و لباس مقدس ستایش اهل بیت علیهم السلام را بر تن می کنند و مردم، آنها را به این عنوان می شناسند بایستی خصوصیاتی داشته باشند و مرکزی باشد که آنها را با این خصوصیات تشخیص بدهد و صحه بگذارد.(2)
ضرورت تشکیل انجمن های ادبی شعر
خود پیشکسوتهای شعری به شعر بپردازند شعر را ندهید دست آدمهایی که سررشته ای از شعر ندارند و شعر برایشان یک تفنن دور از زندگی شان و دور از فهم و ذهنشان است. خود شماها دور هم بنشینید شعر بگویید. هر جا یک انجمنی هست و یک مجموعه ای دور هم جمع می شوند و می خوانند شعر رشد پیدا می کند. (3) همین شعری که خودتان سروده اید و ممکن است خوب هم باشد قضاوت کلی نمی کنم آن را در یک مجمع ادبی، وسط بگذارید و به هر کسی که آن شعر را نقد کند و اشکال بجایی بر این شعر وارد نماید، جایزه بدهید تا قوی بشود . از اشعار خوبی که دیگران دارند و یا از اشعار خوب خودتان استفاده کنید سعی کنید اینگونه سطح شعرها را بالا بیاورید.(4)
اهمیت و نقش مداحی
من اصرار دارم که این نکته را برای برادران عزیز مداح، چه آنهایی که به صورت حرفه یی مداح هستند چه آن کسانی که گاهی در کنار کارهایشان این کار را انجام می دهند تکرار کنم که این نقش، نقش بسیار مهم و حایز اهمیت و حساسی است؛ این را کم نگیرید (5) نقش هنر، نقش شعر، نقش ادبیات، نقش حضور در میدانهای عملی در پرورش این روح ایمانی، نقشی است که بسیار بسیار کارساز و موثر است. شما جای مداح و ذاکر اهل بیت را اینجا ببینید، نقش ایمان آفرین، نقش فرهنگ ساز، نقش مستحکم کننده ی پیوند قلبی بین پیروان و بین آن محبوبان، یک چنین نقشی است این نقش، بسیار نقش مهمی است (6) کار مداح، استفاده از هنر برای بیان حقیقت است خود این ایستادن، با صدای خوش و با آهنگ زیبا شعری را خواندن – هم شعر هنر است، هم آهنگ هنر است، هم صدا هنر است – با چندین هنر، انسان یک حقیقتی را بیان کند، می تواند تاثیر مضاعفی در ذهن مستمع و حاضر در مجلس و مخاطب شما بگذارد؛ این خیلی نعمت بزرگی است خیلی فرصت بزرگی است(7) اگر مداحی بتواند یک شعر خود را که دارای مضمون و محتوای خوبی باشد با صدای خوبی بخواند شما ببینید که چقدر خدمت بزرگی است بسم الله، این گوی و این میدان. منتهی شرط اولش این است که شعر خوب باشد. (8) گاهی یک بیت شعری که شما می خوانید، از یک ساعت بحث مستدل یک گوینده ماهر تاثیرش در دلها بیشتر است خوب، این خیلی ظرفیت بزرگی است؛ از این ظرفیت باید خوب استفاده کرد. (9) مداحی و ستایشگری خاندان پیغمبر – که طبعاً ذکر مصائب را هم به همراه دارد – شغل خیلی مهم و بزرگی است. مداحی در بین ما، یک حرفه دوجانبه است فقط آوازه خوانی و شعرخوانی نیست؛ ترکیب هنرمندانه ای از این دو مقوله است. (10) کارتان سخت است عزیزان! کار شما برخلاف اینکه بعضیها خیال می کنند چهار کلمه حفظ کنیم و یک صدای بازی هم داشته باشیم، بس است؛ نه، کار، خیلی سخت است کار، هنرمندانه، موثر، هدایتگر و جهت بخش باشد.(12)
خصوصیت و ویژگی های کار مداحی
در کار مداحی شما چند چشمه هنری وجود دارد شعرتان هنر است؛ صدایتان هنر است؛ آهنگی که انتخاب می کنید هنر است؛ اشارات و کارهایی که انجام می دهید، هنر است عنصر دوم، عنصر تعقل است؛ چون منطق، استدلال، حرف حساب، حرف درست و حرف خوب در لابلای این شعرها فراوان وجود دارد و می تواند ذهنها را قانع کند البته منطق، شکلهای مختلفی دارد گاهی برهانی است، گاهی خطایی است گاهی شعری است؛ مقصود این است که بتواند این پیام را به اعماق ذهن مخاطب برساند و او را قانع کند. خصوصیت سوم این است که شما حامل پیام دینی محسوب میشوید؛ یعنی سمت معنوی و روحانی دارید. در دنیا خوانندههای خوب زیاد هستند و ممکن است شعرهای خوبی هم بخوانند؛ اما آنها از موضع مداح حرف نمیزنند؛ ولی شما از موضع مداح اهل بیت و از موضع معنوی و روحانی حرف میزنید. البته خصوصیات دیگری هم وجود دارد اما این سه خصوصیت در کنار هم مهمتر است من می خواهم عرض کنم که از این سه خصوصیت می شود خیلی خوب استفاده کرد می شود استفاده نکرد می شود بد استفاده کرد البته خوب استفاده کردن هم طیفی از انواع استفاده را در ذیل خودش دارد.
عزیزان من! سعی کنید از این سه خصوصیت ممتازی که الحمدالله خدای متعال به شما عنایت کرده به بهترین وجهی استفاده کنید (13) من بارها توصیه کرده ام، باز هم توصیه می کنم؛ منبرتان را، مجلستان را تقسیم کنید به دو قسم، قسم اول، معارف و اخلاقیات ما امروز به اخلاقیات احتیاج داریم، به معارف احتیاج داریم امروز احتیاج داریم که نسل موجود ما، نسل جوان ما، با امید، بانشاط، با خوشبینی به آینده، با ایمان به خدا، با پیوستگی قلبی به اهل بیت ، بار بیاید. ما احتیاج داریم که جوان ما امروز افتخار کند به اینکه متعلق به ایران اسلامی است؛ افتخار کند به وجود امام؛ افتخار کند به جمهوری اسلامی، افتخار کند به دین خود و به مذهب خود و به پیروی اهل بیت. ما امروز به جوانی احتیاج داریم که بداند سرنوشت خود او و سرنوشت جامعه ی او و سرنوشت خانواده ی بزرگ او وابسته به کار و تلاش اوست؛ اهل تلاش باشد، اهل کار باشد، اهل جدیت باشد، اهل پیگیری باشد، اهل تنبلی نباشد، اهل وادادگی و لاابالیگری نباشد این تربیتها چه جوری انجام می گیرد؟ شما می توانید نقش ایفا کنید بنابراین یک قسم منبر، شعری باشد که این معانی را تزریق کند بهترین نحوه ی بیان هم بیان غیرمتسقیم است در قالب شعر خوب اینجا نقش شعرا معلوم می شود معارف اهل بیت را ترویج کنید امروز خوشبختانه ما شاعر خوب هم کم نداریم بعضی از همین شعرهایی که امروز خوانده شد، جزو شعرهای خوب بود امروز بحمدالله شعرای خوب، گویندگان خوش سلیقه در بیان، در ابراز حقایق و به نظم کشیدن این حقایق به وسیله شعر، داریم؛ اینها را بگردید پیدا کنید شما که مداحید، وقتی طالب شعر باشید، چشمه ی شعر شاعر به جوش می آید شما که طالب شدید، او شعر می گوید وقتی شعرش به وسیله شما خوانده شد، انگیزه ی او برای شعر گفتن چندبرابر می شود؛ یک هم افزایی به وجود می آید؛ او به شما کمک می کند شما به او کمک می کنید.(14)
پی نوشتها:
1- بیانات معظم له در جمع مداحان 28 / 10 / 1368
2- سخنرانی در دیدار با مداحان اهل بیت به مناسبت میلاد مبارک صدیقه کبری (س) 17/ 10 / 69
3-بیانات حضرت در دیدار با جمعی از مداحان 5/ 10 / 70
4-بیانات معظم له در دیدار با مداحان 19/ 7/ 77
5-بیانات معظم له در دیدار جمعی از مداحان 18/ 6/ 80
6-بیانات معظم له در دیدار جمعی از مداحان 28/ 5/ 82
7-بیانات معظم له در دیدار جمعی از مداحان 17/ 5/ 83
8- بیانات معظم له در دیدار با جمعی از مداحان 5/5/ 84
9- بیانات معظم له در دیدار با جمعی از مداحان 14/4/ 86
10- بیانات معظم له در دیدار با جمعی از مداحان 4/4/ 87
11- بیانات معظم له در دیدار با جمعی از مداحان13/ 3/ 89
12- بیانات معظم له در دیدار با جمعی از مداحان 3/3/ 90
13- بیانات معظم له در دیدار جمعی از شعرای آیینی 25/3/ 90
14- بیانات معظم له در دیدار با جمعی از مداحان سراسر کشور 23/ 2/ 91
پایان پیام/
نظر شما