به گزارش خبرنگار حوزه دولت خبرگزاری شبستان، مقام ریاست جمهوری برای نخستین بار پس از پیروزی انقلاب 1357 و بنیانگذاری نظام جمهوری اسلامی (از سال 1358) در ایران به وجودآمد و از آن زمان تاکنون ایران 7 رئیسجمهور داشتهاست.
بنا بر قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بازنگریشده در سال 1368، رئیسجمهوری ایران پس از رهبری دومین مقام سیاسی بلندپایه کشور است و قوه مجریه (یکی از قوای سهگانه ایران) تحت امر او قرار دارد. رئیسجمهور برای دوره یک چهار ساله توسط رای مردم برگزیده میشود که بیشینه برای یک دوره پیاپی قابل تکرار است.
ابوالحسن بنیصدر نخستین رئیسجمهوری و حسن روحانی رئیسجمهوری کنونی ایران است. از میان رئیسجمهورهای ایران، یک نفر در حین خدمت برکنار (ابوالحسن بنیصدر) و یک نفر (محمدعلی رجایی) دیگر شهید شدهاند. بقیه رئیسجمهورها دو دوره پیاپی انتخاب شدهاند؛ البته آیت الله خامنه ای نیز مقامشان را چند ماه پیش از موعد واگذار کردند. در دو مقطع کوتاه در سال 1360 نیز، شورای موقت ریاست جمهوری وظیفه ریاست جمهوری را انجام دادهاست. پس از حذف پست نخستوزیری در سال 1368، مقام معاون اول رئیسجمهور تشکیل شد و در مواقع ضروری و شرایطی وی عهدهدار وظایف رئیسجمهور (به جای شورای موقت ریاست جمهوری) شده است.
بنابراین گزارش در کشورمان تاکنون 7 نفر به مقام ریاست جمهوری رسیده اند که جدا از وظایف قانونی و براساس قانون اساسی اما هرکدام سبک و سیاق خاصی برای اداره کشور و عمل به وظایفشان دارند.
سبک روحانی در ریاست قوه مجریه
پس از آن که محمود احمدی نژاد به عنوان ششمین رئیس جمهور ایران منتخب شد تغییرات عمده ای در باور افکار عمومی از رئیس جمهور ایجاد کرد. او برای رسیدگی به کوچکترین امور در دور افتاده ترین نقاط کشور راهی محل های مختلف می شد و در همین راستا نیز سفرهای استانی را راه اندازی کرد.
سفرهای استانی پیش از احمدی نژاد نیز توسط دیگر روسای جمهور انجام می شد اما نه به صورت سریالی و دقیق و با انتقال کل هیات دولت به استان های دیگر.
در ادامه دیگر تغییراتی که احمدی نژاد در شخصیت ریاست جمهوری ایجاد کرد می توان به نامه نگاری های او با شهروندان ایرانی اشاره کرد. بر همین اساس اگر هر هفته گذرتان به نهاد ریاست جمهوری می افتاد می توانستید سیل جمعیتی را ببینید که از نقاط دور راهی تهران شده اند تا یا رئیس جمهور را از نزدیک ملاقات کنند یا مشکلاتشان را با دست نوشته ای به او برسانند. این حرکت مردم به دلیل پاسخ هایی بود که رئیس دولت نهم و دهم به نامه های دیگران داده بود و همه در آرزوی پاسخ رئیس جمهور در تلاش بودند.
همچنین از احمدی نژاد می توان به عنوان پرکارترین رئیس جمهور نام برد. او برای افتتاح یا اختتام برنامه ها و همایش های ریز و درشت و جلسات مرتبط یا نامرتبط همیشه حی و حاضر بود و دسترسی به رئیس دولت نهم و دهم برای اقشار و صنوف مختلف بسیار آسان.
او در سفرهای خارجی نیز چنین خصیصه ای داشت و در تلاش بود تا در برنامه های مختلف کشورهای هم پیمان شرکت داشته باشد و از این رو همواره در رفت و آمد و جنب و جوش بود.
با آمدن حسن روحانی به دستگاه اجرایی اما باورهایی که در 8 سال گذشته نسبت به ریاست جمهوری در میان مردم ایجاد شده بود دستخوش تغییر شد. حسن روحانی رئیس جمهوری است که حتی برای حضور در مراسم ها و جلسات مهم سیاسی و عمرانی در برخی از موارد معاونینش را به جای خود می فرستد.
او در جلسات هیات دولت مرتبا حضور میابد اما پس از هر جلسه هیات دولت به جمع خبرنگاران نمی آید و در خصوص هر اتفاق سیاسی رخ داده در کشور اظهار نظر نمی کند.
روحانی در 100 روزی که از دولتش گذشته تنها دو سفر خارجی را انجام داده و در این سفر نیز هیات معدودی را با خود به همراه داشته است. وی برای حضور در جلسات ریز و درشت خارجی وزیر امور خارجه را راهی می کند.
رئیس دولت یازدهم هنوز برای سفرهای استانی در دولتش تصمیم خاصی نگرفته است. محسن بهرامی در گفتگویی در مورد جزئیات سفرهای استانی دولت یازدهم گفت: با توجه به نظر رئیس جمهور محترم سفرهای استانی در حال برنامه ریزی است و اولین سفر از استان خراسان رضوی و از بارگاه ثامن الائمه شروع می شود.
وی با بیان اینکه حوزه معاونت اجرایی در حال برنامه ریزی محتوایی سفرهای استانی است، گفت: سفرهای استانی قرار است به لحاظ شکلی و ماهوی تغییرات اساسی نسبت به ادوار گذشته و سفرهای رؤسای جمهوری گذشته داشته باشد.
رئیس حوزه معاونت اجرائی رئیس جمهور تاکید کرد: در این سفرها قرار نیست که هیات دولت و وزیران جایگزین مقامات محلی شوند و بجای آنان تصمیمگیری کنند.
وی ادامه داد: شناسایی ظرفیت های جدید به لحاظ تعامل با مردم، شناخت ظرفیت های منطقه، ارتقاء همبستگی ملی، تلاش برای افزایش همدلی و پشتیبانی مردم، همچنین تعامل نزدیک مسئولان و مدیران ارشد دستگاه های اجرایی با مردم در مناطق مختلف کشور در دستور کار این سفرها قرار دارد.
مشاور معاون اجرائی رئیس جمهور، با بین اینکه در دور جدید سفرهای استانی برنامه ریزی برای استقبال از رئیس جمهور و هیات وزیران صورت نخواهد گرفت، گفت: در این سفرها وعده های نشدنی که برای مسئولان محلی تعهد ایجاد کند داده نمی شود بنابراین برنامه ریزی گسترده ای برای انجام سفرها صورت گرفته که نهایت بهره وری و نتیجه مطلوب را داشته باشد.
وی همچنین گفت: در این سفرها برنامه ریزی برای دیدارهای مردمی که منجر به ارائه صدها هزار نامه غیرقابل پیگیری شود که تعهدات دست و پاگیر برای مسئولان محلی ایجاد کند انجام نشده است و در این سفرها موضوعات کلان در دستور کار قرار می گیرد .
در خصوص تغییرات دیگر باید گفت، حسن روحانی برای پرداخت یارانه ماهانه دست به هر کاری نمی زند و حتی در اولین اقدام برای حذف تعدادی از مردم از لیست یارانه بگیران تلاش کرد.
در هر صورت این ها تفاوت و سبک و سیاق هر کسی است که بخواهد سمتی را در اختیار بگیرد و باید دید که این رفتارهای خاص روحانی چه نتیجه ای به همراه خواهد داشت؟
پایان پیام/
نظر شما