طنین بانگ یاحسین شوشتری ها در محرم

خبرگزاری شبستان: با آغاز محرم، شوشتر حال و روز دیگری پیدا می کند و شهر یکسره سیاه می شود و سیاه پوشان عزادار از سر اخلاص بانگ یا حسین سر می دهند.

خبرگزاری شبستان_ اهواز: محرم ماهی است که در آن اسلام ناب محمدی(ص) از حنجره ایرانیان به صدا درآمد و ندای اسلام خواهی آنان سراسر جهان را فراگرفت، محرم ماه ارزش ‌های والای انسانی، ماهی که درس ایثار و فداکاری را در مدرسه عشق‌ ورزی یاد داد و معلم بزرگ آن امر به معروف و نهی از منکر را به صورت عملی و ایثار جان و مال خود به ما آموخت، مکتب بزرگ انسان‌ ساز عاشورا درس‌ های فراوانی دارد که اگر در آن تفکر کنیم به سعادت خود نزدیک شده و شاهد شکوفایی وحدت و همدلی خواهیم بود؛ حماسه‌سازان عاشورا به ما آموختند که واحد باشیم و با همدلی ریشه‌ های ستم را بر چینیم، پایه‌ های ظلم را فرونشانیم و به اعتلای واقعی دست یابیم، درسی که باید تکرار شود تا فراموش نشود.

 

مردم خوزستان همچون سایر شیعیان جهان در ایام محرم سیاه ‌پوش شده و عزاداری می‌ کنند، دل‌ های مؤمنین در این ایام به یاد مظلومیت امام حسین(ع) و یارانش خونین است، به یاد بزرگانی که با فدا کردن خود و خانواده ‌شان درس ایثار و فداکاری داده و پیروزی حق بر شمشیر را تا ابد جاودانه کردند.

 

استان خوزستان به واسطه داشتن قومیت‌ های مختلف و فرهنگ ‌های متنوع، به گونه ‌های متفاوتی عزاداری می‌ کنند؛ محافل روضه، نوحه‌ خوانی و مقتل‌ خوانی ویژه هر روز از مراسمی است که در خانه، مساجد و حسینیه ‌ها در همه شهرهای استان برگزار می‌ شود و سیاه‌ پوش شدن دیوارها و حضور زن و مرد و پیر و جوان که به همراه یکدیگر در تکایا و روضه ‌ها شرکت می ‌کنند از آداب جاری استان جاری است.

 

محرم که آغاز می شود شوشتر حال و روز دیگری پیدا می کند و رنگ غالب بر شهر سیاه می شود و سیاه پوشان عزادار از سر اخلاص بانگ یا حسین بر می دارند و هر کس برای تأمین امکانات و وسایل مورد نیاز هیئت تلاش کرده و سفره انداختن و دادن طعام یک امر لازم و ضروری بوده چرا که در نگاه شوشتری ها اطعام عزاداران موجب برکت در خانه و زیادت روزی می شود.

 

 

هیئت عزاداران و دسته های سینه زنی و زنجیر زنی آماده برگزاری مراسم می شوند و مسیرهایی را که سالیان سال است طی می کنند و از اجداد خویش به جا مانده را مهیا می سازند و در این مسیر بیرق های سیاه را نصب، ایستگاه های صلواتی برپا و از هیئت ها پذیرایی می کنند.

 

برپایی عزاداری امام حسین(ع) و یاران با وفای آن حضرت همه ساله در شوشتر جاذبه های ویژه ای دارد و با برگزاری شبیه‌ خوانی، ایام عزاداری را گرامی می‌ دارند، بر تن کودکان لباس سبز می‌ پوشانند و نوزادان را در گهواره ‌هایی می‌گذارند که به یاد حضرت علی‌ اصغر(ع) با پارچه‌ های سبز رنگ پوشانده شده؛ علم بلند می‌ کنند و عزاداران به همراه دسته‌ های سینه‌ زنی و زنجیرزنی به سوی زیارتگاه‌ های شهر حرکت کرده تا در نماز جماعت شرکت کنند.

 

طی 50 سال اخیر عزاداری ها در شوشتر بدون تغییر باقی مانده و به ثبات رسیده اند و همه ساله هیئت های مذهبی در سطح شهرستان شوشتر با حرکت از محلی خاص به محلی دیگر در روزهایی از دهه نخست ماه محرم جلوه ای از عزاداری سنتی اهل بیت امام حسین(ع) را در این شهرستان سنتی به نمایش می گذارند.

 

 

در شهرستان شوشتر عزاداران هر روز به یکی از زیارتگاه‌ ها می ‌روند و این مراسم به صورت آداب و رسوم ثابتی درآمده‌ اند، به طور مثال در روز ششم محرم دسته‌ های عزاداری به سمت مقام صاحب‌ الزمان(عج) رهسپار شده و در این بارگاه متبرک، سوگواری و عزاداری می‌ کنند، در روز هفتم به مقام سیدمحمد گلابی رفته و برای حضرت قاسم(ع) و شیخ شوشتری که در این محل مدفون شده، به عزاداری می‌ پردازند.

 

در هشتمین روز، مقام حضرت عباس(ع)، مقصد و مأوای عزاداران و دسته ‌های زنجیرزنی است، در روز نهم محرم عزاداران در قالب دسته ‌ها و گروه‌ های زنجیرزنی، سینه‌زنی و عزادار به سمت بقعه ابن مالک انصاری رفته و در این مکان برای حضرت علی اکبر(ع) عزاداری می‌ کنند، در روز عاشورا مقصد حرکت هیئت ‌های عزاداری شوشتر، بقعه امامزاده عبدالله و عزاداری در آن محل برای امام حسین(ع) و شهدای دشت کربلاست.

 

در این روزها جریان‌ های عاشورا با شبیه‌ خوانی و تعزیه به نمایش گذاشته می‌ شود، حتی در مواردی که محرم در تابستان است شبیه‌ خوان‌ ها لباس‌ های خود را بر تن کرده و گرما را به عشق مولایشان حسین(ع) تاب می‌ آورند تا یاد و خاطره آن واقعه را زنده کنند.

 

هیئت های مذهبی در شوشتر با توجه به وجود محلات باسابقه تشکیل شدند و معروف ترین هیئت های مذهبی این شهرستان را «دُلدُل»، «کُوره»، «شاهزید» و «باطنی» هستند که قدمت آنها از50 تا 100 می رسد و به همین راستا حرکت هیئت های مذهبی بر اساس سال تأسیس انجام می شود و هر هیتی که سابقه بیشتری دارد زودتر حرکت می کند.

 

 

شبیه خوانی نیز در هنگام حرکت هیئت های مذهبی در شوشتر اجرا می شود و شبیه ها یکی در عصر روز نهم در مسیر بقعه برابن مالک انصاری و دیگری در مسیر بقعه امامزاده عبدالله شوشتر اجرا می شود؛ از قدیم الایام مجالس مهم و معتبری در شهر شوشتر برپا و بسیاری از مردم نیز در این مراسم ها شرکت می کنند و سنتی بودن آنها به طور کامل حفظ شده است.

 

از معتبرترین مجالس عزاداری حسینی(ع) در شهرستان شوشتر مربوط به خاندان آل طیب است که قدمت آن به بیش از 200 سال می رسد و همچنین مجلس حسینیه سادات شوشتر می باشد که مردم شوشتر به احترام این دو مراسم بزرگ عزاداری که توسط سادات آل طیب و آل غفور برگزار می شود مجلس عزای دیگری در خانه ها و هیئت های مذهبی اجرا نمی شود و هیچ مجلسی همزمان با این دو مجالس تنظیم نمی کند.

 

در این مجالس سنتی نوحه ها و نحوه سینه زنی ها بسیار متفاوت است به نحوی که در این مجالس تنها سینه زنی ها به سبک نجفی است، سبکی که سینه زنان ابتدا با یک دست و سپس با دو دست سینه می زنند و این شیوه به صورت یک در میان تکرار می شود و نوحه های ویژه ای که در این مجلس خوانده می شود اغلب از شاعر توانمند و مدیحه سرای «محمدجواد روشنای شوشتری» متخلص به «روشنا» است.

 

پایان پیام/

کد خبر 312704

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha