به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، جمهوری اسلامی ایران به صورت داوطلبانه با بازدید آژانس بین المللی انرژی اتمی از کارخانه آب سنگین اراک و معدن اورانیوم گچین بندرعباس موافقت کرد.
جزئیات توافق ایران و آژانس در تهران/دور بعدی گفتگوها 20 آذر و پس از مذاکرات ژنو3
دوشنبه یوکیو آمانو مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی برای دومین بار به تهران آمد تا زمینه همکاریهای بیشتر بین ایران و آژانس را فراهم کند.
آمانو این سفر را مدتی پس از سفر عباس عراقچی به وین انجام داد.
و پیش از سفر به تهران هم گفته بود که امیدوار است گفت وگوهایش با مقامات ایرانی نتایج ملموسی داشته باشد که به پیشرفت در مسیر تحقیقات درباره فعالیتهای هستهای این کشور کمک کند.
مدیرکل آژانس در اولین بخش از سفرش به تهران به ساختمان سازمان انرژی اتمی در انتهای امیرآباد آمد تا در آنجا با علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان دیدار و گفتوگو کند.
دو طرف گفتوگوهایی فشردهای را برگزار کردند که دو ساعت نیم به طول انجامید و پس از پایان این رایزنیها مذاکره کنندگان به جمع خبرنگاران آمدند و از دستیابی به بیانیهای مشترک با 6 بند خبر دادند.
براساس این بیانیه چارچوب همکاریهای ایران و آژانس در طرحی گام به گام مشخص خواهد شد.
گام اول این همکاری این است که بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه دارند تا سایت آب سنگین اراک و معدن گچین بندر عباس را بازرسی کنند.
همچنین این بیانیه دارای پیوستی 6 بندی است که در آن چنین آمده است:
اقدامات عملی که باید ظرف سه ماه از سوی ایران انجام گیرد؛
1. ارائه اطلاعات مربوطه و دسترسی مدیریتشده مورد توافق دوجانبه به معدن «گچین» بندرعباس
2. ارائه اطلاعات مربوطه و دسترسی مدیریتشده مورد توافق دوجانبه به کارخانه تولید آب سنگین اراک
3. ارائه اطلاعات در مورد تمام رآکتورهای تحقیقاتی جدید
4. ارائه اطلاعات مربوط به شناسایی 16 سایت مد نظر جهت ساخت نیروگاههای هستهای
5. شفافسازی در مورد بیانیه ایران در رابطه با تاسیسات غنیسازی جدید
6. شفافسازی بیشتر در مورد بیانیه ایران در رابطه با غنیسازی لیزری
در همین زمینه بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران در گفتوگو با فارس با بیان اینکه همکاری بین ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی در سه گام خواهد بود، تصریح کرد که هنوز گام بعدی در این همکاریها مشخص نیست.
در سوی مقابل یوکیو آمانو نیز در این نشست خبری با اشاره به اینکه ایران گامهای مهمی را در زمینه راستیآزمایی برداشته تاکید کرد هنوز کارهای زیادی برای انجام باقی مانده است.
البته آمانو در صحبتهای امروز از پاسخ به سوال خبرنگاران درباره اینکه آیا تضمینی وجود دارد که پس از بازرسیها از سایت اراک و معدن گچین بار دیگر در گزارشهایش علیه تاسیسات بازرسی شده ادعاهای جدیدی نکند، طفره رفت و تنها تاکید کرد که پس از سه ماه گزارش بازرسیها را به شورای حکام ارائه می کند.
همچنین عصر روز دوشنبه رایزنیها بین رضا نجفی معاون رئیس آژانس انرژی اتمی کشورمان با تئو وارینتا معاون مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در امور پادمانها برگزار شد که در ادامه گفتوگوهای صبح دوشنبه بین صالحی و یوکیو آمانو صورت گرفت.
از سوی دیگر آمانو به دیدار محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان رفت، وی در این دیدار با ابراز خرسندی از سفرش به تهران و مذاکراتش با رئیس سازمان انرژی اتمی، بر مسئولیت و وظیفه ذاتی آژانس در نظارت بر برنامه ها و راستی آزمایی فعالیت های هسته ای کشورهای مختلف از جمله ایران تاکید کرد.
آمانو همچنین ابراز اطمینان کرد با تداوم و تقویت همکاریها بین ایران و آژانس بر اساس تفاهمنامه امضاء شده بین طرفین، این سازمان بتواند مسائل باقی مانده را حل و فصل و نقش خود را در حل و فصل مسائل و رفع برخی نگرانیها ایفاء کند.
راه هموار 1+5 در امتیازاتی که به ایران خواهد داد
جمهوری اسلامی ایران در مسیر جدیدی که برای مذاکره با غرب در مورد حق مسلم هسته ای ملت مان پیش گرفته در تلاش است تا با اعتماد سازی نگرانی های آن ها را برطرف کند و از سویی دیگر بهانه ای برای مخالفت آن ها با حق مسلم ملت ایران در رسیدن به فناوری صلح آمیز هسته ای باقی نگذارد.
در همین زمینه ایران در مسیر تعاملات خود با آژانس و بر اساس اعتقاد اصولی خود به لزوم تقویت نهادهای بینالمللی، بار دیگر حسن نیت خود را به آژانس نشان داده و البته این برای ایران آنچنان اتفاق مهمی هم نبود اگرچه برای آژانس اتفاق مهمی بود. کارخانه نطنز مدام توسط آژانس بازدید میشود و هیچ مشکل خاصی هم پیش نمیآید، بنابراین کارخانه غیرفعال اراک هم میتواند مورد بازرسی قرار گیرد و مساله خاصی پیش نیاورد. ایران این اقدام را فراتر از تعهدات پادمانی به عمل آورده تا نشان دهد که از توافق با آژانس استقبال میکند و امیدوار است که این سرآغاز توافق باشد.
در همین خصوص وزیر امور خارجه کشورمان در برنامه گفتگوی ویژه خبری تصریح کرد: در فاصلهای که به قدم اول برسیم، جزئیات را شروع کرده و به اجرایی کردن خواهیم پرداخت. بنده معتقدم که کمتر از یکسال هم برای رسیدن به این وضعیت ممکن است هدف حل موضوع هستهای است، اگر به دنبال این هدف بهانهتراشی باشد، یقینا مسیر کمی طولانی خواهد شد زیرا در این مسیر همیشه بهانه وجود داشته اما اگر موضوع این باشد که مسئله هستهای حل شود، یک بحران دیگر نیز از میان برداشته خواهد شد و زمینه برای کار جدیتر فراهم میشود.
ایران از طرفی دیگر از گروه 1+5 می خواهد تا در قبال این اعتماد سازی ها امتیازاتی را جمهوری اسلامی ایران دهد که این ها همگی از حقوق مسلم ایران است.
بنابراین گزارش جمهوری اسلامی ایران خواهان پایان یافتن بحث های بی مورد بر سر پرونده هسته ای ایران و انتقال آن به شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی و لغو تمام تحریم های بی خود که برعلیه ملت ایران تصویب شده، است.
این اعتماد سازی ایران گام بسیار مهمی بود تا آژانس و متعاقب آن گروه 1+5 به روشن گری ایران ایمان بیاورند و برهمین اساس در مذاکرات دور بعد با گروه 1+5 در ژنو راه برای امتیاز دهی غربی ها هموار است مگر این که بهانه جویی ها از سوی برخی از اعضای این گروه ادامه یابد.
دست پیش دوباره ایران در اعتماد سازی
جمهوری اسلامی ایران از زمانی که بهانه جویی غربی ها بر سرپرونده هسته ای کشورمان آغاز شده در تلاش بوده که با روشن گری و اعتماد سازی بهانه جویی های طرف مقابل را پایان دهد.
در همین زمینه زمانی که غربی ها در تلاش بودند تا پرونده هسته ای ایران را از شورای حکام آژانس بین الملل انرژی اتمی به شورای امنیت ببرند یعنی سال 2004 جمهوری اسلامی ایران در اقدامی تاریخی برای اعتماد سازی تعلیق غنی سازی اورانیوم را پذیرفت تا شاید این اقدام از سوی غربی ها صورت نگیرد اما این بار غرب به اعتماد ایران پشت کرد.
امسال نیز با اقدامی که ایران برای اجازه بازرسی به آژانس بین المللی انرژی اتمی از کارخانه آب سنگین اراک و معدن گچین داد یک گام دیگر به جلو برداشت اما هنوز مشخص نیست که غرب از اقدام منفی گذشته خود درس عبرت گرفته یا نه و مشخص نیست که این بار هم غرب به ایران پشت می کند یا پاسخ اعتماد ایران را با اقدامات مثبت می دهد؟
پایان پیام/
نظر شما