به گزارش خبرگزاری شبستان، تحلیلگران می گویند در محافل سیاسی در تهران این تحلیل در حال فراگیر شدن است که اختلاف های جزئی میان فرانسه و امریکا در مذاکرات ژنو 5 وجود داشته ولی در اصل، رفتار فرانسه مبتنی بر یک تقسیم کار پس پرده با امریکا بوده است. برخی رسانه های داخلی در ایران و بسیاری از منابع خارجی تلاش کردند لوران فابیوس را مقصر اصلی عدم توافق در مذاکرات ژنو 5 جلوه داده و از جان کری تصویری منعطف و خیرخواه ارائه کنند. با این حال تحلیلگرانی که به اطلاعات مربوط به برنامه هسته ای ایران دسترسی دارند می گویند ایران جمع بندی خود را در این باره که باید رفتار فرانسه را در ژنو به پای امریکا نوشت نهایی کرده است.
یک تحلیلگر ارشد در تهران به «ایران هسته ای» گفت: «ما می دانیم اختلافاتی وجود دارد و برخی از آنها واقعی هم هست. مثلا امریکا عقیده دارد اگر راکتور آب سنگین در 6 ماه آینده عملیاتی نشود و سوخت گذاری هم نشود تداوم ساخت آن در طول مذاکرات ایران و 1+5 برای توافق جامع ایرادی ندارد اما فرانسه خواهان توقف کامل کار در راکتور آب سنگین اراک طبق توافقنامه موقت است. یا در مورد تعدیل تحریم بانکی و نفتی اروپا نگران تر از امریکاست چرا که در امریکا نهادی مانند کنگره وجود دارد که نهایتا باید در این باره تصمیم بگیرد اما در اروپا هرگونه دستکاری تحریم نفتی و بانکی توسط شورای ارئپا به معنای فروپاشی این تحریم ها خواهد بود».
وی ادامه داد: «با این حال ما این اختلافات را چندان جدی نمی گیریم. روشن است که اینها مواردی نیست که ضرورت داشته باشد به خاطر آن مذاکراتی با این درجه از اهمیت شکست بخورد. مسلما اگر امریکا فشار می آورد یا اصرار می کرد فرانسه از موضع خود دست بر می داشت».
جان کری وزیر خارجه امریکا هم شنبه شب در گفت وگو با خبرنگار الجزیره وجود هرگونه اختلاف نظر میان امریکا و فرانسه و بویژه این موضوع را که فابیوس طرح امریکا را خراب کرده باشد قاطعانه رد کرد.
در مجموع تحلیلگران در تهران می گویند به دلایل زیر متقاعد شده اند که عدم توافق در ژنو 5 طراحی امریکا بوده است نه فرانسه.
1- نخست اینکه اگر امریکا واقعا اراده لازم برای توافق را داشت هیچ کشوری درون 1+5 ریسک سیاسی به خطر انداختن روابط خود با امریکا را از طریق مخالفت با این توافق را نمی پذیرفت.
2- اظهارات جان کری پس از مذاکرات نشان می دهد درون مذاکرات هم امریکا هیچ تلاشی برای تعدیل موضع فرانسه به عمل نیاورده است.
3- درست است که فرانسه اکنون روابط نزدیکی با اسراییل دارد ولی این روابط نزدیک تر از روابط امریکا و اسراییل نیست.
4- به نظر می رسد امریکا با این محاسبه که ایران عمیقا خواهان توافق است و برای این موضوع عجله دارد، فرانسه را تحریک کرده است تا موضعی رادیکال درون مذاکرات اتخاذ کند. یک منبع دیپلماتیک در تهران به «ایران هسته ای» گفت: «ما فکر می کنیم امریکایی ها حس کردند اگر فابیوس میز را به هم بزند ولی نتیجه آن این باشد که ایران هفته بعد از ترس شکست مذاکرات با موضع تعدیل شده تری پای میز بیاید، ارزشش را دارد. در واقع امریکا جلوی این توافق را گرفت تا در هفته بعد توافق بهتری بکند». منابع دیگر می گویند امید امریکا اکنون این است که تیم ایران ظرف 10 روز باقیمانده به مقام های رده بالای سیاسی فشار بیاورد که با برخی دخواست های اضافه تر 1+5 –که امریکا آن را در دهان فرانسه گذاشته- موافقت کند. این درخواست ها بویژه درباره اراک، ذخایر مواد 20 درصد و غنی سازی است. به این ترتیب امریکا تصور می کند خواهد توانست 10 روز دیگر بدون اینکه چیز بیشتری بدهد امتیازهای بیشتری دریافت نماید.
پایان پیام/
نظر شما