مسئله عاشورا شوخی نیست/مداحان به هر قیمتی اشک مردم را در نیاورند!

خبرگزاری شبستان:مسأله‌ عاشورا شوخى نیست. نمى‌شود این قضیه‌ با آن عظمت را با خرافات آمیخت،مداح نباید با احساسات مردم بازی کند و چیزهایی را بگوید که به هر طریقی بتواند اشک مومنان و عزاداران را جاری کند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، این روزها صدای نوحه را از هر گوشه شهر می شنویم، حتی آهنگ انتظار تلفن های همراهمان نیز صدای محرم است.

 

محرم حزن و اندوه امام حسین(ع) و یارانش را فریاد می‌زند و کسانی که در این اندوه همنوا با کربلا می‌شوند به مداحی‌هایی گوش می‌سپارند که دلشان را هوایی کند.از این رو حساسیت و اهمیت مسئله مداحی و اینکه چه شعری با چه وزن و آهنگی برای این مهم مناسب‌تر است ما را بر آن داشت تا نگاهی به منشور مداحی از منظر رهبر معظم انقلاب اسلامی که نکات ارزشمندی در این خصوص آورده شده است، بیندازیم.

 

مقام معظم رهبری در مناسبت‌های مختلف در دیدار با مداحان متذکر شده‌اند که؛ مداحىِ رایج در بین ما، یک حرفه‌ دو جانبه است؛ فقط آوازه‌خوانى و شعرخوانى نیست. ترکیب هنرمندانه‌اى از این دو مقوله است.


ایشان صداى خوش، آهنگ مناسب و شعر را سه رکن کار دانسته‌اند و تاکید دارند: کسى که مداحى مى‌کند، باید خودش را در روى منبر ببیند و مستمعان را کسانى مشاهده کند که مى‌خواهند از او چیزى بیاموزند. با این نیّت و انگیزه پشت تریبون یا منبر مداحى قرار گیرد.


مقام معظم رهبری اظهار داشتند: که ما مبلّغان، زیر نام حسین ‌بن‌ على(ع) تبلیغ مى‌کنیم و این فرصت بزرگ را یادِ این بزرگوار به مبلّغان دین بخشیده است، که بتوانند تبلیغ دین را در سطوح مختلف انجام بدهند.


ایشان به اقتضاى زمانه و نیاز مردم به معارف دینى که باید مورد توجه قرار بگیرد تاکید دارند و می فرمایند: حادثه‌ عاشورا که در باب جهاد و مبارزه‌ فى‌سبیل‌اللَّه، ام‌المعارف است و پایه‌ اصلى انقلاب ماست، به صورت پیراسته بیان بشود. حقایق در آن جلوه کند و اضافاتى که احیاناً در گوشه‌ و کنار از زبان‌ها و یا قلم‌هایى تراوش کرده و شنیده و خوانده شده است، کنار برود.


مقام معظم رهبری در خصوص ضرورت‌های مداحی نیز می فرمایند: مسأله‌ عاشورا شوخى نیست. نمى‌شود این قضیه‌ با آن عظمت را با خرافات آمیخت و انتظار تأثیر کامل داشت. باید در خلال روضه‌خوانى، سخنرانى، مداحى، شعرهاى مصیبت، خواندن نوحه‌ سینه‌زنى و در خلال سخنرانی‌هاى آموزنده، ماجرا و هدف امام حسین(ع) بیان شود، یعنى همان هدفى که در کلمات خود آن بزرگوار هست.


ایشان کار مداحى را کار بزرگى می‎دانند و می‌فرمایند: مداحی کار مهمى است، حرفه‌ بسیار اثرگذارى است؛ می‌تواند مصداق درشت و برجسته‌اى باشد از مجاهدت فى‌سبیل‌اللَّه.

 

مداحی یعنی واقعیت‌های فرهنگ سید الشهدا را برای مردم به ویژه برای نسل جوان بیان کنیم
حجت الاسلام سید حسین گلمیرزاده، معاون فرهنگی سازمان تبلیغات گیلان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان اظهار کرد: در خصوص ماه محرم و عاشورا باید این را دقت کنیم که "کل یوم عاشورا و کل عرض کربلا" هر روز باید برای ما عاشورا و هر سرزمینی که گام برمی‌داریم، کربلا باشد.معنای این سخن این است که ما باید بدانیم اقتدار و عظمت ما از فرهنگ عاشوراست.

 

وی با بیان اینکه حیات ما از این فرهنگ گرفته شده است، افزود: باید اوج این ارادت را در ایام محرم و صفر به ساحت مقدس سید الشهدا(ع) داشته باشیم و درس لازم را از این فرهنگ بگیریم و ترویج دهیم.

 

حجت الاسلام گلمیرزده، مداحی اهل بیت(ع) را یکی از فعالیت‌هایی دانست که در این ایام همواره مورد توجه است و تصریح کرد: مداحی یعنی اینکه واقعیت‌های فرهنگ سید الشهدا را برای مردم به ویژه برای نسل جوان بیان کنیم.

 

وی با تاکید بر اینکه مداح رسالتش گریاندن دیگران نیست، اضافه کرد: مداحان وظیفه ترویج این فرهنگ غنی را دارند و انتقال معارف اهل بیت(ع) به جامعه یکی از وظیفه مداحان است که لازمه‌اش این است که یک مداح در درجه اول به خودسازی بپردازد و خود را تزکیه کند.

 

حجت الاسلام گلمیرزاده با بیان اینکه اگر یک مداح اخلاص داشته باشد گفتارش بر مخاطبین اثر می‌گذارد که اولین مولفه و شاخصه این تاثیرگذاری، تقواست، گفت: اضرار به نفس خود انسان از نظر دین و عقل هیچ جایگاهی ندارد و در حقیقت حرام است و ضربه زدن به خود عقلانی نیست از این رو یک مداح نباید با جیغ و ضربه زدن به خودش مخاطبین را تحریک به گریه کند.

 

وی اظهار کرد: اگر کسی قرار است برای انتقال معارف عاشورا از راه‌های غیرمنطقی و غیرعقلانی استفاده کند، اشتباه می‌کند.

 

یکی از اهداف مهم سید الشهدا شکوفایی عقل جامعه بود
حجت الاسلام گلمیرزاده یکی از اهداف مهم سید الشهدا را شکوفایی عقل جامعه عنوان کرد و افزود: هدف امام حسین(ع) این بود که جامعه اسلامی را به سمت عقلانیت ببرد، بنابراین کسی که به عنوان مداح برای دیگران می‌خواهد انتقال یک فرهنگ غنی را داشته باشد خودش به تربیت خودش بپردازد، وظیفه‌اش را انجام داده است.

 

وی داشتن صدای خوب برای مداح را در مراحل بعدی کار دانست و ادامه داد: یک مداح باید به کاری که انجام می‎دهد ایمان و اعتقاد قلبی داشته باشد و خودش را مداح اهل بیت(ع) بداند.

 

شاخص‌ترین ویژگی مداح خوب عاشق امام حسین(ع) بودنش است
سید علی ضیاء ضیابری، رییس کانون مداحان استان گیلان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در خصوص ویژگی‌های یک مداح و محب اهل بیت(ع)، اظهار کرد: یک مداح باید مدافع دین و اهل ولایت بوده و امام و مرجع‌اش را خوب بشناسد.

 

وی گفت: با توجه به اقسام آهنگ‌ها و گویش‌هایی که در جامعه وجود دارد یک مداح باید با بررسی دقیق بر روی ارزشی بودن آنها توجه کرده تا پس از استفاده، برای مخاطب سوال برانگیز نباشد.

 

ضیابری برخورد معقول یک مداح و وزین بودن حرکاتش را در اجتماع مهم دانست و افزود: از روش و منش مداحان قدیمی و جدیدی که راهکارهای نو ارایه می کنند، استفاده کند.

 

وی با بیان اینکه باید از شعرای آیینی استفاده کنیم، تصریح کرد: در انتخاب شعر از شعرهای هجو استفاده نکرده و خصوصا از روضه امام حسین(ع) از مدخل صحیح استفاده شود.

 

ضیابری با تاکید بر اینکه گفته‌های یک مداح باید سنددار باشد و نقل قول از کسی نباشد، خاطر نشان کرد: هنر فی نفسه چیز خوبی است و باید در این برهه از زمان همراه علم‌های دیگر به کار رود.

 

وی ادامه داد: مداح باید از آهنگ‌های نمادین که هر جا به گوش می‌رسد استفاده نکند بلکه باید از موسیقی سنتی وزین هر منطقه بهره بگیرد تا مورد توجه و ارتباط مخاطبین شود.

 

رییس کانون مداحان گیلان اضافه کرد: یک مداح مومن باید دائم الوضو بوده و مراقب نگاه و حرکاتش باشد.

 

ضیابری اذعان کرد: مداح نباید با احساسات مردم بازی کند و چیزهایی را بگوید که به هر طریقی بتواند اشک مومنان و عزاداران را جاری کند.

 

وی در خصوص رفتار اجتماعی مداحان نیز اظهار کرد: یک مداح باید در فضا و مکان‌های سوال برانگیز و شبهه دار خود را حفظ کرده و مراقب رفتارش باشد.

 

پایان پیام/

کد خبر 311538

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha