به گزارش خبرنگار شبستان، نیمایی، عضو شورای هنری مرکز طبع و نشر قرآن جمهوری اسلامی ایران در مراسم افتتاحیه اولین نشست تخصصی کتابت قرآن کریم گفت: کتابت قرآن امری است که چنان با خوشنویسی گره خورده که تفکیک این دو به این آسانی ممکن نیست.
وی افزود: به اعتقاد من سیر خوشنویسی ایران مبتنی بر کتابت قرآن بوده است و این امر در میان مسلمانان پس از تشکیل گروه کتابت قرآن در زمان عثمان آغاز شده است. ائمه اطهار (ع) نیز به اهمیت کتابت قرآن توصیه کردند و بهشت را اجر کاتبان قرآن عنوان کرده اند.
نیمایی با اشاره به اینکه در ایران قبل از اسلام خط میخی و آوا نگاری رایج بوده است، گفت: پس از اسلام خط کوفی به عنوان پایه و مبنا برای خط فارسی قرار می گیرد و در حقیقت آغاز خطاطی در ایران با کتابت قرآن است.
عضو شورای هنری مرکز طبع و نشر قرآن یادآورشد: البته اصطلاح خط کوفی اشتباه است، زیرا شهر کوفه بعد از اسلام تاسیس شده، اما چون این اصطلاح رایج شده است ما نیز از اصطلاح خط کوفی استفاده می کنیم .
وی به جریان استخراج خطوط مختلف از خط کوفی اشاره کرد و گفت: خطوط نسخ، ثلث، محقق، ریحان و غیره از خط کوفی استخراج شده است و به همین دلیل معتقدیم سیر تحول خوشنویسی ایران بر محور قرآن است.
این استاد دانشگاه، یاقوت مستعصمی را مشهورترین خوشنویس تاریخ ایران دانست و گفت : همین شخص بنا به نقل تاریخ هزار قرآن کتابت کرده است. پس از ایشان نیز شاگردان وی تا زمان علاءالدین تبریزی همه کارشان کتابت قرآن بوده است .
نیمایی با بیان اینکه تا قرن نهم اگر ایرانی ها را از سیر تاریخی کتابت قرآن حذف کنیم کاتبی باقی نمی ماند، گفت: پس از علاء الدین تبریزی شاگردان وی در حکومت عثمانی و دیگر کشورهای اسلامی به ترویج کتابت قرآن می پرداختند و به این ترتیب خط های نسخ یاقوتی، عربی، عثمانی و غیره بوجود آمد.
عضو شورای هنری مرکز طبع و نشر قرآن روی آوردن به خط نستعلیق را دلیل فراموشی خطوط دیگر دانست و گفت: زیبایی خط نستعلیق باعث شد تا خطاطان ایرانی همه به این سمت گرایش پیدا کنند و به این ترتیب خط نسخ و دیگر خطوط به تدریج به دست فراموشی سپرده شد. البته در ایران خط نسخ به دلیل اینکه کتابت قرآن بر اساس آن است کما کان نگاشته می شود، اما اسلوب آن پس از دوره قاجار به طور کلی فراموش شده است.
وی تصریح کرد: در دوره پهلوی خطوط نسخ، ثلث و شکسته نابود شدند و در دوره حاضر اساتید خطاطی دوباره این خطوط را بر پایه نوشته های گذشتگان احیا کردند که البته از قواعد و روش ها چیزی در دست نیست و تنها به صورت تطبیقی این خطوط نگاشته می شوند؛ حتی در نستعلیق نیز تعداد محدودی بودند که توانست قواعد را بنویسند و از نابودی نجات دهند.
نیمایی با اشاره به ضعیف بودن اکثر نگارش های قرآنی در دهه های اخیر اظهار کرد: دلیل این ضعف همان از بین رفتن قواعد خطاطی است. امیدواریم که با تاسیس دارالکتابه بتوانیم در جهت احیای کتابت های قرآنی، علمی و هنری گام برداریم.
عضو شورای هنری مرکز طبع و نشر قرآن برنامه های دارالکتابه را به دو بخش آموزشی و حمایتی تقسیم کرد و گفت: قصد داریم هم استعدادهای جوانان را در زمینه خطاطی و کتابت قرآن کشف کنیم و هم تمام حمایت های ممکن را از هنرمندان زمینه کتابت قرآن انجام دهیم.
وی ادامه داد: تلاش داریم تا با رایزنی با مراکز آموزش عالی در جهت ارتقای فرهنگی و علمی هنرمندان بکوشیم و رشته هایی را در زمینه کتابت قرآن در مقطع کارشناسی ارشد و حتی دکترا راه اندازی کنیم .
پایان پیام/
نظر شما