به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، حجتالاسلام علیرضا پناهیان، همزمان با برپایی چهارمین دوره همایش بصیرت عاشورایی به همت اداره کل اوقاف و امور خیریه استان تهران و با حضور بیش از 200 مبلغ از شهر قم که امروز دوشنبه 13 آبان از ساعت 9 تا 12 ظهر برگزار شد با اشاره به لزوم توجه مبلغان و روحانیون به اصل تازگی مطالب و سخنان خود ویژه مخاطبان عزای امام حسین (ع) گفت: یکی از راهکارهای تأثیرگذاربودن مطالب در ذهن مخاطبان تازگیداشتن آن است. همچنین افراد نباید به پای تازه سخن گفتن حرفهای باطل بزنند، یکی از اصول مهم در گفتار نو تعمیق سخنان و مطالب گذشته است، انسان خیلی از موضوعات را که چندین بار میخواند دریچه تازهای از مطالب به روی او گشاده میشود و مصداق شعر معروف که حرف تازه گو که جهان تازه شود یک سخنرانی جذاب و ارایه مطالب نو میتواند تأثیر بسیاری در اشاعه مضامین و معارف دینی در ذهن مخاطب داشته باشد.
وی افزود: یکی از وجوه ارایه سخنان تازه و نو دریافت جدید متناسب با نیازهای نو در جامعه است. یکی از بزرگان میفرمود قرائت سورهای از قرآن کریم را 10 بار انجام دادم که هر دفعه مطالب نو و تازهای دریافت کردم. همچنین آیتالله بهجت سفارش میکردند که افراد در نمازخواندنشان هر بار که به قرائت سوره حمد میپردازند میتوانند نکات جدیدی را دریافت کنند.
تولید ادبیات نو نیاز امروز مخاطبان است
حجتالاسلام پناهیان با اشاره به راهکارهای تأثیرات سخن از لسان مبلغان و روحانیون برای ترویج مضامین دینی عنوان کرد: تولید ادبیات نو و مبتکرانه میتواند سخنان را چندین برابر مؤثر کند و تکرار واژهها بخصوص پیرامون موضوع کربلا و عاشورا دقت مستمع را کاهش میدهد. امام خمینی (ره) در ایجاد سخنان و کلمات نو بسیار تبحر داشتند که هنوز هم مطالب ایشان جذاب و تازگی دارد.
وی تصریح کرد: استبداد واژه اسلام آمریکایی و اسلام ناب از ابتکارات امام خمینی (ره) بود. همچنین در دورهای که بحث قانونگرایی و خشونتگرایی در کشورمان و مطبوعات جریان یافته بود مقام معظم رهبری با ابتکار ادبیات جدیدی مانند خشونت قانونی باید انجام شود و خشونت غیرقانونی نباید انجام شود این قائله را به پایان رساند.
حجتالاسلام پناهیان عنوان کرد: برخی افراد در سخنان خود از اصطلاحات انگلیسی و غیرفارسی به کار میبرند که نباید بر آنها خرده گرفت و برچسب غربزدگی زد زیرا این نیل به بهرهمندی از ادبیات جدید و نو در سخنان آنان را به استفاده از کلمات بیگانه دچار کرده است و برای پیداکردن لغات جدید از اصطلاحات دیگر استفاده میکنند. همچنین سخنوران و وعاظ گاهی برای تاثیرگذار بودن سخنانشان باید ساختار لحنی خود را تغییر دهند که امام خمینی (ره) در این موضوع ید طولایی داشتند.
مبلغان دینی دهه محرم را به اصل عاشورا اختصاص دهند
حجتالاسلام پناهیان با اشاره به پرهیز از بحثهای حاشیهای در ایام محرم اظهار کرد: برخی از روحانیون با بیان اقامه نماز ظهر عاشورای امام حسین (ع) وارد بحث نماز میشوند و به کلی اصل این پیام را فراموش میکنند همچون فرزندی که مادر به او میگوید قربان چشم بادامی تو و فرزند درخواست بادام میکند.
وی افزود: حماسه ابا عبدالله مفاهیم کلیدیای هستند که مردم با جزییات آن آشنا نیستند تا نیازهای اولیه خود را با بهرهمندی از این معارف مرتفع سازند لذا روحانیون و مبلغان دینی در هیئات مذهبی باید دهه محرم را به اصل عاشورا و امام حسین (ع) اختصاص دهند و این موضوع را اتفاق مرکزی عالم بدانند.
حماسه عاشورا درس بزرگ عزتمندی است
حجتالاسلام پناهیان با اشاره به پیامهای محوری قیام ابا عبدالله الحسین در واقعه کربلا عنوان کرد: اغلب افراد قیام ابا عبدالله الحسین را اصل امر به معروف و نهی از منکر میدانند در حالی که حماسه عاشورا درس عزتمندی و افتخار میدهد. شاید اگر امام حسین (ع) را در تنگنای کربلا قرار نمیدادند امام حسین به راه خود ادامه میداد و از طریق دیگر امر به معروف و نهی از منکر میکرد اما در تنگنا قرار دادن ایشان و اجبارکردن امام حسین (ع) به بیعت با یزید عزتمندی ایشان را زیر سؤال برد و عاشورا و واقعه کربلا در راستای عزت و افتخار حسینی است.
وی افزود: یکی از سؤالهای اصلی پس از چندین سال برگزاری عزای امام حسین (ع) این است که چرا این ماتم و غم و اندوه در میان مردم باقی مانده و خاموش نشده است. عاشورا و کربلا درس حماسه و عزتمندی و افتخار است که این ماتم و اندوه را سالیان سال باقی گذاشته، امروزه دشمنان به جوانان القا میکنند که ما ملتی ماتمزده هستیم اما اگر مبلغان درس عزتمندی، حماسه و افتخار واقعه کربلا را ترویج کنند آنگاه ما تنها ملت عزتمند دنیا هستیم.
حجتالاسلام پناهیان عنوان کرد: دستگاه تبلیغات امام حسین (ع) بسیار قوی است و امروزه بنگاههای فرهنگی دنیا همچون هالیوود با به دست داشتن بزرگترین ابزارها و امکانات هنوز نتوانستهاند شخصیتی خلق کنند که هزار نفر دو سال برای آن بگریند.
وی با اشاره به نمونههای درسهای عزتمندی واقعه عاشورا عنوان کرد: در شب عاشورا زمانی که امام حسین (ع) امر جهاد را از یاراناش برداشت و فرمود هر که میخواهد میتواند کربلا را ترک کند این واقعه یک بار در تاریخ در جنگ احد زمانی که امام علی (ع) همراه با پیامبر (ص) و یک نفر دیگر باقی بودند، اتفاق افتاد و در هر دوی این ماجرا امامان معصوم زیر بار ذلت نرفتند.
حجتالاسلام پناهیان تصریح کرد: در باب عزتمندی روایتها و نقلهای بسیار غنی از ائمه اطهار و اهل بیت(ع) وجود دارد که میتواند در نوحهها و سخنرانیها گنجانده شود و پاسخی محکم در برابر ترویج فرهنگ ذلت از سوی دشمنان و تئوریزهکردن آن باشد.
ولایتمداری پیام محوری واقعه عاشورا است
حجتالاسلام پناهیان با اشاره به اصل واقعه عاشورا و ترویج آن در میان عزاداران حسینی عنوان کرد: مهمترین محور عاشورا ولایتمداری است که اغلب افراد از آن غافلاند، عاشورا محور، اصل و فرعاش ولایت است و یکی از تفاوتهای شهدای کربلا با شهیدان دیگر جنگهای صدر اسلام توجه به اصل ولایتمداری است. در واقعه کربلا امر و اجبار و وظیفه از مسلمانان برای شهیدشدن در راه خدا با سخنان امام حسین (ع) در شب عاشورا برداشته شد و در هر لحظه که افراد برای شرکت در صحنه نبرد به میدان میرفتند از امام حسین (ع) اذن و اجازه میگرفتند در حالی که در جنگهای دیگر وظیفه مسلمانان بود که جهاد کنند ولی متأسفانه مبارزه با ظلم پیام اصلی عاشورا در ذهن مردم قرار گرفته و این وظیفه مبلغان و روحانیون است که به موضوع ولایتمداری این واقعه مهم بپردازند.
وی عنوان کرد: برخی افراد فکر میکنند کوفیان مردمی بیوفا هستند در اصل ذات ژنتیک آنها این خصلت وجود دارد در حالی که اینطور نبوده و آنها به علت ایستادگی در مقابل ولایت دچار بدبختی و خفت شدند و بسیاری از مردمی که در صحرای کربلا در مقابل امام حسین (ع) حضور داشتند فکر ریختن خون ایشان را در ذهن دنبال نمیکردند و برای تسلیمکردن امام حسین (ع) و حملهنکردن یزید به کوفه آمده بودند.
وی خاطرنشان کرد: امام علی (ع) در زمان حیاتشان با سه گروه از دشمنان مقابله کردند و گروه دیگر آن دسته افرادی بودند که در مقابل امام حسین (ع) در صحرای کربلا قرار گرفتند.
وی افزود: شناخت حقیقی دشمنان و افرادی که در مقابل امام حسین (ع) قرار گرفتند در افزایش معرفت عزاداران بسیار مؤثر است، یکی از این افراد سلیمان است، سلیمان شخصی است که امام علی (ع) از او درخواست کرد که به جنگ بیاید ولی وی دید به ندای امام علی (ع) پاسخ داد و امام ایشان را سرزنش کرد. سلیمان از امام حسن (ع) خواست تا امام علی (ع) وی را ببخشد، امام حسن فرمود اگر پدرم تو را سرزنش کرد حتما خصلتی در تو دیده که به این کار دست زده است. سلیمان شخصیتی که بعدها امام حسن را مذل مسلمانان خواند و چندین بار از امام حسین (ع) درخواست قیام کرد، وقتی واقعه عاشورا و کربلا اتفاق افتاد همین شخصیت در سرافت این بود که به کربلا برود یا نه؟
پرداختن به موضوعات عاطفی عاشورا یکی از نکات مهم در سخنرانیهاست
حجتالاسلام پناهیان با اشاره به رابطه عشق و محبت به امام حسین (ع) و عملکردن افراد خاطرنشان کرد: انسانی که به امام حسین (ع) عشق و محبت حقیقی دارد دیگر نیازی به هیچ چیز دیگر نخواهد داشت و اگر کسی رفتار غلط از او سر میزند باید در عشق و ارادت خود به امام حسین (ع) تشکیک کند و اصلاح این رفتار با معرفت نسبت به امام حسین (ع) ترمیم میشود.
پایان پیام/
نظر شما