حجت الاسلام محمدصادق کفیل، رئیس مرکز تخصصی نماز با اشاره به تلاش برای جبران کمبود مسجد در کشور به خبرنگار حوزه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان گفت: مقام معظم رهبری به لحاظ آنکه از وضعیت کشور کاملاً آگاهی دارند چندین سال است که به کمبود مسجد در کشور تاکید دارند.
وی افزود: نکته ای مهم که باید مورد توجه قرار گیرد این است که در کشور تاکنون در مورد مسجد، شاخصی تعریف نشده است و این یکی از مشکلات کشور در این زمینه است. به عنوان مثال در مورد ساخت مدرسه، دانشگاه و ... شاخص تعریف شده است که کشور به چه میزان به این مراکز نیاز دارد ولی در مورد مسجد چنین شاخصی وجود ندارد.
کشور نیازمند چه تعداد مسجد است؟
این استاد حوزه با اشاره به اینکه برای عمل به دستورات مقام معظم رهبری، نیازمند تعریف شاخص در مورد ساخت مسجد هستیم، تصریح کرد: به عنوان مثال باید مشخص شود کشور نیازمند چه میزان مسجد است. در مورد مدرسه پس از تعریف چنین شاخصی به آن سمت حرکت شد و موفقیت ها و نهضتی نیز در این زمینه حاصل شد. در مورد مسجد هم باید چنین شاخصی تعریف شود. بنابراین در گام اول باید گروهی بررسی کنند که کشور چه تعدادی مسجد نیاز دارد و فاصله هر فرد با مسجد باید چقدر باشد؟
اهمیت ساخت مسجد چقدر است؟
حجت الاسلام کفیل دومین نکته برای عملی شدن این طرح را پس از ترسیم افق، بررسی اهمیت ساخت مسجد دانست و تاکید کرد: مشکل اساسی این است که نمی دانیم اهمیت ساخت مسجد چقدر است وقتی به دین مبین اسلام نگاه می کنیم، می بینیم که مهمترین بستر هدایت و مهمترین مکان برای هدایت جامعه بشری مسجد بوده است و خداوند متعال مسجد را بستر و مکان برای هدایت انسان ها قرار داده است.
رئیس مرکز تخصصی نماز با اشاره به جایگاه مهم مسجد از صدر اسلام تاکنون خاطرنشان کرد: مسجد تنها مکانی برای اقامه نماز نیست زیرا با نگاه به تاریخ صدر اسلام می بینیم که اولین اقدام نبی مکرم اسلام پس از ورود به مدینه ساخت مسجد بوده است و دارالعماره امیرالمومنین علی (ع) و امام زمان (عج) همین مسجد است.
حاکمیت برای حکومت به مسجد نیاز دارد
وی ادامه داد: اساساً حاکمیت برای حکومت به مسجد نیاز دارد و حکومت دینی بدون مسجد ممکن نیست. یکی از کارهایی که در مسجد انجام می شود اقامه نماز است. حتی نماز جماعت هم شرط دوم است یعنی شرط اول در مسجد خود اقامه نماز است. نکته دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد این است که جایگاه رشد دین در مسجد است، بنابراین هر فرد مسلمانی باید بداند که برای رشد اجتماعی، تربیت فرزند و ارتباط اجتماعی به مسجد نیاز دارد و هر مدیری متوجه باشد که هر کاری دینی که انجام می دهد باید در مسجد سرمایه گذاری کند.
رئیس مرکز تخصصی نماز با اشاره به ضرورت ساخت مسجد در کشور بیان کرد: در ساخت دانشگاه مواردی که مورد توجه قرار می گیرد، این است که یک دانشگاه نیازمند چه بخش هایی است این موارد در ساخت مسجد هم باید مورد بررسی قرار گیرد.
توجه به نقش هدایتی مسجد
وی با اشاره به اینکه ضرورت وجود مناره و گنبد در مسجد نیازمند بررسی است، تصریح کرد: در ساخت مسجد باید نیاز به هدایت مورد توجه قرار گیرد این مسئله باید مورد بررسی قرار گیرد که داشتن مناره برای مسجد چه کمکی به هدایت انسانها می کند و این موضوع باید مورد بررسی قرار گیرد که اگر مسجد، گنبد و مناره گرانبها داشته باشد اثر هدایتی دارد یا خیر؟
وی با بیان اینکه در ساخت مسجد باید این موضوع مورد توجه قرار گیرد که هر آنچه در هدایت و جذب جامعه به مسجد اثرگذار است و براساس آن سرمایه گذاری کنیم، ابراز کرد: به عنوان مثال اگر ما در مساجدمان به جای مناره، فضایی برای کودکان و نوجوانان آماده کنیم، اثرگذاری آن در جذب بیشتر است. به عنوان مثال به جای ساخت گنبد به فکر بهتر کردن امکانات درونی مسجد باشیم و تلاش کنیم مسجدی خوش ارتباط، خوش مکان، خوش نور بسازیم که اثرگذاری و جاذبه اش بیشتر باشد.
چند نفر به خاطر گنبد و مناره با خدا ارتباط برقرار کردند؟
حجت الاسلام کفیل بر لزوم تلاش در زمینه جاذبه مندی مسجد تاکید و تصریح کرد: باید ببینیم مسجد چه ویژگی هایی داشته باشد که جمعیت نمازگزاران آن بیشتر باشد باید این موضوع مورد بررسی قرار گیرد که آیا مناره و گنبد مسجد در این زمینه می تواند تاثیرگذار باشد و اینکه چند نفر به خاطر گنبد زیبا، مسجدی و اهل مسجد شده اند و چند نفر به خاطر مناره های بلند پیوند با خدا برقرار کردند؟
طرح حضور خانواده ها در مسجد
این کارشناس دینی با تاکید بر اجرای طرح حضور خانواده ها در مسجد تاکید کرد: در کشور ما همانگونه که مردم به صورت خانوادگی به سینما پارک و تفریح می روند باید این طور فرهنگ سازی شود که حداقل در هفته یک شب به صورت خانوادگی به مسجد بروند.
حجت الاسلام کفیل همچنین بر لزوم برنامه ریزی برای اقامه نماز جماعت مدارس در مساجد تاکید و خاطرنشان کرد: متاسفانه در این زمینه غفلت هایی صورت گرفته است.
وی با ابراز تاسف بر بی توجهی به جایگاه مسجد در کشور گفت: متاسفانه اهالی مسجد هم آن طور که باید با جایگاه مسجد آشنا نیستند در روایات اسلامی تاکید شده است که هر قدمی که در جهت مسجد برداشته شود صدهزار حسنه دارد و یک نماز در مسجد ثواب چهل سال نماز در خانه را دارد اگر این اهمیت مورد توجه قرار گیرد آن موقع است که دغدغه رهبری در مورد کمبود مسجد رفع می شود و اولویت ساخت مسجد بیشتر از افزودن گنبد و مناره می شود و در هر خیابانی دهها مسجد ساخته می شود.
اخیرا شهردار تهران اعلام کرده بود، 800 مناره برای 400 مسجدی که مناره ندارند پیش بینی شده و نباید اجازه دهیم که افراد مغرض ساخت مراکز فرهنگی را در تقابل با ساخت مساجد قرار دهند. این در حالی است که حجت الاسلام والمسلمین قرائتی نیز در بیانات خود تاکید کرده است: مقام معظم رهبری چند سال است که می گویند مسجد نداریم، شهرک های بسیاری در همین مدت ساخته شد که مسجد ندارند، حتی مصلی تهران هم هنوز ساخته نشده است، به این دلیل که می خواهیم آن را سلطنتی بسازیم.
حجت الاسلام والمسلمین قرائتی عنوان داشت: در زمان شاه عباس مسجد ها و کاروان سراهای آجری ساخته شد که هنوز از آن ها استفاده می شود، بدون تجمل، ماندگار و کم هزینه بود، امروز ما بنر می زنیم و فردا دور می ریزیم.
پایان پیام/
نظر شما