حجت الاسلام محمد رضایی، پژوهشگر مهدوی در گفتگو با خبرنگار حوزه مهدویت خبرگزاری شبستان بااشاره به اینکه در مباحث دینی به جغرافیای دینی که بحثی کاربردی در فرهنگ و تربیت ماست توجه نشده است، گفت: چون معارف دینی سنخیت معرفتی دارند، توجه به جغرافیای دینی در سبک زندگی شیعی موثر است.
وی با بیان اینکه در رفتار دینی براساس مرزبندی جغرافیاهای حق و باطل موضع گیری صورت می گیرد، خاطرنشان کرد: آگاهی از جغرافیای جوامع نسبت به حق و باطل و بهترین اقدام در این وضعیت را یکی از انواع بصیرت می گویند.
حجت الاسلام رضایی با بیان اینکه در تاریخ اهل بیت(ع)، کوفه جایگاه محوری دارد و این سیر تا ظهور امام زمان(عج) ادامه دارد، اظهارداشت: در جغرافیای سیاسی و فرهنگی، خاورمیانه قلب زمین نام گرفته است چراکه بخش مهمی از تمدن های بشر در این محدوده دیده می شود.
این پژوهشگر مهدوی خاورمیانه را خاستگاه تمدن های بشری دانست و بیان داشت: در نگاه دینی زندگی زمینی بشر با دین آغاز می شود و پیدایش بشر از خاورمیانه صورت می گیرد.
وی ادامه داد: اگر کسی بخواهد مدینه فاضله در گستره جهانی تعریف کند باید کانون اجتماعی جغرافیایی را در جایی مستقر کند که علاوه بر پتانسیل های لازم بتوان براساس ظرفیت هایش از آنجا تدبیر امور عالم را انجام داد.
حجت الاسلام رضایی بااشاره به اینکه برای تدبیر امور عالم، اولویت با جایی است که نقش کانون را حفظ کرده است و پایگاه مناسبی برای نشر حق در گستره جهانی باشد، تصرح کرد: براین اساس خاورمیانه با محوریت سه شهر بیت المقدس، مکه و عراق در جغرافیای اسلام اولویت دارد.
این پژوهشگر مهدوی با رد بیت المقدس برای کانون قرار گرفتن آن، افزود: در نگاه ادیان این شهر تمدن ساز نبوده است، مکه و مدینه نیز امکانات لازم را ندارد ولی عراق علاوه بر تمدن سازی بر فرهنگ بشر نیز تاثیرگذاری خاص دارد و به نظر می رسد که در این مناطق به لحاظ ژئوپلوتیک پیشینه خاورمیانه با محوریت بین النهرین درخشان تر است.
وی با بیان اینکه باید مکانی کانون قرار بگیرد که براساس جغرافیایی و جمعیتی مبنای نشر حق باشد، گفت: ظرفیت مکان و ظرفیت جمعتی دو مولفه مهم در ایجاد کانون است این درحالی است که مهمترین عنصر در تمدن سازی وجود منابع انسانی و استعدادهای انسانی در کنار جغرافیای مناسب است.
حجت الاسلام رضایی ادامه داد: در پیشینه تاریخ اسلام نه بقای اسلام در حجاز است نه بقای انسانیت، درست است که حجاز نقطه آغاز دین بوده ولی نقطه بقا برای حفظ مکتب اسلام نبوده است.
این پژوهشگر مهدوی با بیان اینکه در تاریخ اهل بیت(ع) و انبیاء بین بین النهرین و فلسطین براساس جغرافیای حق و باطل مقایسه می شود، اظهارداشت: فلسطین به لحاظ جغرافیای انسانی تعامل کمتری با جبهه حق دارد و نوعی دین گریزی در آن مشاهده می شود ولی در بین النهرین همجواری با تعاملات تمدنی و فرهنگی باعث شده که ظرفیت های جغرافیایی و انسانی برای پذیرش حق بیشتر باشد.
وی ادامه داد: زمانی که به پیشینه جغرافیایی جمعیتی و تمدنی منطقه خاورمیانه نگاه می شود، در درگیری های حق و باطل اولویت عراق بیشتر است.
حجت الاسلام رضایی بااشاره به مثلث طلایی و معنوی و دینی خاورمیانه با سه شهر مکه، کوفه و بیت المقدس، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه هبوط حضرت آدم در مکه بوده و ظهور اسلام و دین خاتم از مکه آغاز می شود ولی در ادامه به علت ظرفیت جمعیتی نامناسب از آنجا سیر حفظ مکتب اسلام به کوفه منتقل می شود.
این پژوهشگر ادامه داد: این درحالی است که محل ظهور و تبلیغ حضرت نوح و ابراهیم نیز در کوفه است. البته حضرت ابراهیم بعد از مقاومت در کوفه به فلسطین می آید و حضرت موسی و عیسی نیز در فلسطین هستند و پیامبر(ص) در مکه و اهل بیت(ع) در مدینه هستند ولی امام علی(ع) برای اینکه خلافتش پایگاه اجتماعی قوی داشته باشد، پایتخت خود را به کوفه منتقل می کند.
وی با بیان اینکه به این ترتیب شهر کوفه تبدیل به کانون آینده تشیع می شود، ادامه داد: این سیر تاریخی نشان می دهد که اگر کسی می خواهد منجی دینی باشد باید در این مثلث اقدام کند. این درحالی است که امام زمان(ع) از مکه ظهور می کند و مقصد نهایی قیامش نیز بیت المقدس با پایان دادن به صهیونیسم است.
حجت الاسلام رضایی اظهارداشت: وقتی خط قیام حضرت در تصرف جبهه حق قرار گرفت، امام پایگاه خود را در کوفه قرار می دهند چون ظرفیت جمعیتی دارد و می تواند کانون رفت و آمد مردم نیز باشد.
ادامه دارد/
نظر شما