عرفان «عطار»، عرفانی شیفته زندگی است نه منزوی و گوشه نشین

دکتر بقایی ماکان گفت: شاید بتوان گفت که عرفان عطار با دنیای امروز ارتباطی قابل قبول برقرار می کند و عطار می خواهد با همسازی میان عشق و عقل و آمیختن آنها به هم، زندگی مصفایی برای انسان پدید آورد.

دکتر محمدبقایی ماکان، پژوهشگر و استاد ادبیات ایران، عطار را یکی از چهره های بزرگ ایران و جهان خواند و به خبرنگار شبستان گفت: عطار از اندیشمندان بزرگ و پراعتباری است که نسل امروز باید علاوه بر کسب آگاهی های فراوان از او، آموزه های بسیاری از وی به یادگار گیرد.

 

وی با اشاره به این که عطار را باید به عنوان نخستین ادیب اندیشمندی دانست که در فرهنگ ایرانی و دنیای اسلامی، زندگینامه نویسی را بنیان نهاد، افزود: عطار زندگینامه نویسی را پایه گذاری کرد و نام آن را " تذکره" گذاشت و پس از او نیز بسیاری، شیوه اش را پیروی کردند.

 

این استاد ادبیات ادامه داد: در واقع عطار به نوعی یکی از پایه گذاران زندگی نامه نویسی است و بعد از وی از "عوفی" گرفته تا مردان قاجار، افراد متعدد در تذکره های خود، از شیوه و روش وی پیروی نموده اند.

 

وی همچنین به عرفان عطار اشاره و خاطرنشان کرد: عطار، عرفان را در اوج خود متجلی کرد. عرفان عطار، عرفانی شیفته زندگی، فعال و پویا است نه عرفانی متمایل به انزوا و گوشه نشینی و این شاعر عارف، به خوبی این مسئله را در منطق الطیر به تصویر می کشد که انسان، با پویایی اندیشه به مرتبه ای می رسد که واجد منزلتی الهی است.

 

این پژوهشگر ادبیات فارسی تاکید کرد: عطار در این اثر به صراحت می گوید که "انسان زمانی که خود را شناخت، خدا را می شناسد"؛ چنان که مرغان، پس از طی هفت منزل به سیمرغ می رسند.

وی ادامه داد: همین پویایی اندیشه و عرفان این شاعر است که موجب شده، بسیاری از منتقدان جدی عرفان که آن را با خمودی و انزوا قرین می دانند، در مواجهه با عطار، راه سکوت پیشه می کنند.

 این اقبال شناس تصریح کرد: در کتاب تصوف از نگاه اقبال، شبستری و کسروی عنوان کردم که علامه اقبال نیز با تصوف انزوا طلب مبارزه می کند و از منتقدان این نوع عرفان و از ستایندگان عطار است. شبستری نیز در "گلشن راز" خود می گوید:

 مرا زین شاعری خود عار ناید

که درصد راس یک عطار ناید

دکتر بقایی همچنین اضافه کرد: عطار، عارفی مورد ستایش است چنانکه مولوی، وی را روح اندیشه خویش و الگویی برای عرفان موردنظر خود می داند.

وی در پایان ابراز داشت: شاید بتوان گفت که عرفان عطار با دنیای امروز ارتباطی قابل قبول برقرار می کند و عطار می خواهد با همسازی میان عشق و عقل و آمیختن آنها به هم، زندگی مصفایی برای انسان پدید آورد.

پایان پیام/

 

کد خبر 30704

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha