علم تمامی انبیاء در اختیار اهل بیت(ع)/ ملائکه واسطه علم امامان معصوم

استاد مرکز تخصصی مهدویت بااشاره به اینکه کتب تمامی انبیای گذشته در اختیار اهل بیت(ع) است، گفت: ملائکه خدمت اهل بیت(ع) می رسند و اطلاعاتی را در اختیار اهل بیت(ع) قرار می دهند.

حجت الاسلام مهدی یوسفیان، استاد مرکز تخصصی مهدویت در گفتگو با خبرنگار حوزه مهدویت خبرگزاری شبستان بااشاره به منابع علم امام در ادامه سلسله مباحث مربوط به علم امام، گفت: برای منابع علم امام در روایات مواردی را ذکر کرده اند که همه اوصیاء و انبیاء را دربرمی گیرد که نخستین این موارد وراثت از پیامبر(ص) است.
وی با بیان اینکه تمام جانشینان علوم دینی را از انبیاء و اولیای قبلی خود به ارث می برند، خاطرنشان کرد: درخصوص تفاوت ائمه و اوصیاء باید گفت که محدوده علم پیامبر(ص) محدوده گسترده و ویژه این است که این محدوده به اهل بیت(ع) ارث می رسد و علوم ویژه ای است.
حجت الاسلام یوسفیان بااشاره به روایتی از امام رضا(ع) در کتاب کافی، اظهارداشت: امام رضا(ع) در پاسخ به یکی از اصحابشان نوشتند که وقتی پیامبر(ص) از دنیا رفتند، ما اهل بیت(ع) را وارثان خود قرار دادند. بنابراین تمام علوم در نزد ماست.
استاد مرکز تخصصی مهدویت ادامه داد: همچنین در روایتی دیگر شخصی از امام صادق(ع) سوالی را پرسید و حضرت پاسخی دادند. آن شخص گفت به رای شما چنین و چنان باشد. پاسخ شما چیست که امام پاسخ دادند خاموش باش. من از قول پیامبر(ص) به شما پاسخ می دهم و ما از خود چیزی نداریم.
وی کتب انبیای گذشته را منبع دیگری از علم امام دانست و اظهارداشت: هر وصی، کتاب مقدس زمان خودش در اختیارش است به طور مثال وصی حضرت موسی(ع) کتاب تورات را در اختیار دارد تا براساس آن مردم را راهنمایی کند، همین طور محتوایی از قرآن در اختیار امام قرار گرفته است.
حجت الاسلام یوسفیان بااشاره به ویژگی ائمه در این خصوص تصریح کرد: ویژگی ائمه این است که کتب های تمامی انبیای گذشته در اختیار اهل بیت(ع) است. به طوری که شخصی به نام بریح خدمت امام صادق(ع) رسید. موسی بن جعفر(ع) نیز در آن مجلس حضور داشتند و هشام بن حکم داستان بریح را نقل کردند. امام گفتند که به کتاب دینت چقدر ایمان داری؟، بریح گفت اطلاع کامل دارم و حضرت مقداری از انجیل را برای آن شخص خواند و مرد تعجب کرد، امام صادق(ع) فرمودند: انجیل و تورات و کتب انبیای گذشته در اختیار ماست.
این پژوهشگر مباحث مهدوی بااشاره به کتاب های خاص نزد اهل بیت(ع) به عنوان منبع چهارم علم امام، گفت: کتاب علی و مصحف حضرت زهرا(س) یکی از این کتاب هاست. به طوری که پیامبر مطالبی را نقل می کردند و این دو بزرگوار آن را در این کتاب می نوشتند، همچنین کتاب جفر و جامعه که اطلاعاتی پیرامون عالم هستی است که به طور خاص در نزد اهل بیت(ع) است.
وی ملائکه را منبعی دیگر از علم امام معرفی کرد و بیان داشت: ملائکه خدمت اهل بیت(ع) می رسند و اطلاعاتی را در اختیار اهل بیت(ع) قرار می دهند.
حجت الاسلام یوسفیان نیز به نامه اعمال اشاره و خاطرنشان کرد: در روایات آمده است که نامه اعمال هر صبح و شام به غیر از پنجشنبه ها و جمعه ها به پیشگاه اهل بیت(ع) عرضه می شود. براین اساس ائمه علم به حوادث و اتفاقات دارند. همچنین در قرآن موضوعی مطرح است. به نام علم کتاب که این کتاب روشن نیست که چیست. آیا لوح محفوظ است یا چیز دیگری.
این پژوهشگر مهدوی ادامه داد: کتاب حقیقتی است که اگر کسی به آن راه پیدا کرد به علوم نیز راه پیدا می کند ولی درجات پیدا کردن این راه مختلف است، امام باقر(ع) در روایتی می فرمایند که عاصف بن برخیا یک علم از علم کتاب را داشت و توانست تخت بلقیس را خدمت حضرت سلیمان بیاورد و امام دستانش را به سینه گذاشتند و فرمودند کل علم کتاب در اختیار ماست و امام صادق(ع) در انتهای این روایت می فرمایند که عاصف قطره ای از علم کتاب را داشت.
وی با بیان اینکه الهامات ربانی یکی دیگر از منابع علم امام است، اظهارداشت: به این ترتیب که خدای متعال مطالبی را به قلب و جان امام الهام می کند و حضرات مطالبی را از طریق الهام آگاه می شوند. در روایات آمده است که امام صادق(ع) مطالبی را از امام علی(ع) و پیامبر(ص) مطرح کردند و فرمودند که این مسائل به ما الهام می شود.
حجت الاسلام یوسفیان بااشاره به نکته ای در این خصوص، گفت: اگر بپذیریم که وجود امامان مقام نورانیت دارند و خداوند عالم هستی را از کانال وجودی آنها خلق کرده است. پس به خاطر وجود نورانیت اهل بیت(ع) علم به کل عالم هستی دارند.


پایان پیام/

کد خبر 307015

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha