به گزارش سرویس دیگر رسانه های خبرگزاری شبستان و به نقل از فارس، علی طیبنیا امروز در همایش صندوق توسعه ملی افزود: دو مشکل در اقتصاد ایران از حدود 40 سال پیش روی داده است که یکی نرخ پایین رشد اقتصادی و دیگری تورم بالا و مزمن است و سرچشمه این دو مشکل نتیجه درآمد بالای نفت و استفاده از آن در بودجههای دولت است.
طیبنیا با مقایسه درآمدهای بالای دولت در 8 سال گذشته با درآمد بالا در دهه 1350 در اقتصاد ایران، گفت: افزایش درآمد نفتی باعث افزایش تقاضا و افزایش قیمتها شده است و درآمدهای نفتی چه به صورت منابع ثابت و چه به صورت افزایش درآمدها برای دولتها منشاء تورم و رشد اقتصادی پایین بوده است که حاصل این دو بروز بیماری هلندی در اقتصاد کشور شده است.
وی همچنین یکی از مشکلات اقتصاد کشور را پایین بودن سهم درآمد مالیاتی دانست و گفت: در شرایطی که دولت با کسری بودجه مواجه میشود به منابع بانک مرکزی روی میآورد که آنهم باعث تورم و رکود در اقتصاد میشود.
وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: دولت مجبور بوده است وجوه حاصل از درآمد نفت را به بانک مرکزی فروخته و بجای آن ریال وارد اقتصاد کند که این کار باعث افزایش تورم از محل پول پر قدرت شده و همچنین موجب سرکوب تولید ملی و افزایش واردات شده است.
وی یکی دیگر از مشکلات را بزرگشدن اندازه دولت و کوچک شدن بخش خصوصی دانست و گفت: در شرایط کنونی، سهم دولت از اقتصاد ملی تقریباً به 90 درصد رسیده است.
طیبنیا با بیان اینکه در اکثر کشورها بهرهوری بالای 70 درصد رشد اقتصادی را تشکیل میدهد، گفت: اما در اقتصاد ایران به دلیل درآمدهای نفتی و حجم و اندازه بالای دولت و کاهش سهم بخش خصوصی، بهرهوری محقق نشده است.
وی همچنین به تشکیل سازمان برنامه و بودجه قبل از انقلاب اشاره کرد و گفت: هدف تشکیل سازمان برنامه و بودجه این بود که به اصلاح بودجه دولت را بپردازد و در برنامه سوم و چهارم توسعه با این هدف ابتدا حساب ذخیره ارزی و بعد از آن صندوق توسعه ملی برای استفاده بهینه از منابع نفتی طراحی شد.
وزیر اقتصاد نفت را یک سرمایه ملی متعلق به همه نسلها دانست و گفت: نسلحاضر حق ندارد همه درآمدهای نفتی را صرف منافع جاری این نسل کند،بلکه باید وجوه درآمد نفت که یک نوع جاگذاری دارایی است تبدیل به دارایی مولدتر شود.
وزیر اقتصاد افزود: براساس قانون برنامه پنجم توسعه، تراز عملیاتی دولت تا پایان برنامه پنجم باید صفر شود و هزینه جاری دولت از محل درآمدهای مالیاتی تامین و وجوه نفت صرف بودجه عمرانی کشور و به صندوق توسعه ملی واریز شود.
وی اضافه کرد: منابع صندوق توسعه ملی باید در راستای توسعه سرمایهگذاری بخش خصوصی استفاده شود، اما یک مشکل کشور فربه بودن دولت و عدم توانمندی بخش خصوصی است.
وزیر اقتصاد همچنین از تبدیل منابع ارزی صندوق توسعه ملی به ریال انتقاد کرد و گفت: اگر منابع ارزی حاصل از نفت در بودجه دولت تبدیل به ریال شود، باعث بیماری هلندی میشود پس بنابراین نباید منابع صندوق توسعه ملی نیز تبدیل به ریال شود.
وی گفت: برخی از کشورهای موفق سرمایههای نفت را در بازارهای جهانی سرمایهگذاری میکنند و از محل سود آن استفاده میکنند.
طیبنیا در پایان افزود: منابع نفت که تاکنون به عنوان نقمت و یا مکنت پیاده شد باید با استفاده درست تبدیل به نعمت خدادادی شود.
*حاشیهها
مجری برنامه که از گویندگان قدیمی تلویزیون انتخاب شده است بجای اینکه به زبان فارسی صحبت کند برای تعداد اندک مهمان خارجی کلاً به انگلیسی صحبت میکند که این در عرف جهانی رایج نیست، بلکه مجری و سخنران به زبان مادری سخن میگویند اما به احترام مهمانان خارجی در حد خوشآمدگویی کلماتی را به زبان انگلیسی بیان میکنند نه اینکه کل سخنرانی مجری و اعلام برنامهها به انگلیسی باشد.
نظر شما