حجت الاسلام مهدی یوسفیان، پژوهشگر مهدوی در گفتگو با خبرنگار حوزه مهدویت خبرگزاری شبستان با اشاره به فضای علم امام و ضرورت و نوع علم امام، گفت: بحث دیگر در این خصوص بحث محدوده علم امام است. گاهی اوقات صحبت از امامت می شود که روشن است و دلیل نقل و عقل دارد، امام کسی است که راهبر و راهنمای مردم است و از نظر علمی باید آنچه را که مردم در فضای دینی و الهی به آن نیاز دارند، به آن آگاهی داشته باشد.
وی ادامه داد: امام باید علومی را که برای هدایت مردم و حرکت در مسیر بندگی و عبودیت باشد، بشناسد و به آن احاطه داشته باشد تا مردم به وسیله آن با امام همگام شوند و در مسیر هدایت قرار بگیرند.
حجت الاسلام یوسفیان بااشاره به فضای دوم درخصوص محدوده علم امام، خاطرنشان کرد: در فضای دوم علمی بالاتر و وسیع تر در نظر است. گاهی اوقات علم خودش کمال است و هر کس که اطلاعات بیشتر داشته باشد، ارزشمندتر است. بنابراین کسی که حجت خداست چون انسان کامل است باید از حیث علم بالاتر باشد. هرچند علومی که دارد ربطی به حرکت مردم در مسیر تکامل نداشته باشد.
این پژوهشگر مهدوی ادامه داد: به طور مثال امام اطلاعاتی درخصوص کهکشان ها، تعداد آنها، کیفیت پیدایش عالم هستی و اطلاعات عمومی داشته باشد که اگر باشد یا نباشد، در مسیر هدایتی بشر خللی ایجاد نمی کند.
وی گفت: بر این اساس می توان گفت که چون علم کمال است، هرقدر اطلاعات امام بیشتر باشد، توجه مردم به آن بیشتر می شود، حجت خدا می تواند اطلاعاتی داشته باشد که در مسیر هدایت استفاده نمی شود ولی نوعی کمال است ولی هر چقدر مردم بدانند اطلاعتش بیشتر است، به او توجه می کنند.
حجت الاسلام یوسفیان فضای سوم محدوده علم را ویژه اهل بیت(ع) دانست و بیان داشت: این علم ویژه پیامبر(ص)، امامان و حضرت فاطمه زهرا(س) است که آن علم ماسوی الله است یعنی علومی که همه عالم هستی را شامل می شود. به جز ذات اقدس اله.
این پژوهشگر مهدوی با بیان اینکه غیر از ذات خدا، علم هر حادثه و هر چیزی در عالم هستی، نزد اهل بیت(ع) است، اظهارداشت: این حرف نیاز به اثبات دارد و کسانی که معتقد به این مساله هستند، دو دلیل دارند. یک دلیل وجود روایات متعددی است که اهل بیت(ع) به آن اشاره کرده اند، مبنی بر اینکه همه علوم پیش ماست.
وی افزود: ائمه اطهار(ع) در روایات بسیاری فرموده اند که علم هر آنچه در زمان حال و آینده اتفاق افتاده را ما داریم، این درحالی است که در زیارت جامعه کبیره برخی از فرازها به این مساله اشاره می کند.
حجت الاسلام یوسفیان بااشاره به دلیل دوم این افراد برای علم ماسوی الله، تصریح کرد: نوع دوم روایاتی است که پشتوانه علم کامل اهل بیت(ع) است. آنها می فرمایند علم کتاب پیش ماست که منظور از کتاب لوح محفوظ است و علم الهی در آن است، این لوح اطلاعات عالم هستی را دارد که ممکن است قرآن کریم باشد. چون در قرآن همه چیز است که برخی از آیات در ظاهر و برخی دیگر در باطن علوم را دارا می باشند.
این پژوهشگر مهدوی با بیان اینکه کسی که علم کامل به قرآن داشته باشد، همه علوم ماسوی الله را دارد، گفت: یک دلیل عقلی نیز برای علم اهل بیت(ع) می توان آورد که پشتوانه عقلی و فلسفی دارد مبنی بر اینکه خداوند که عالم هستی را خلق کرده با چه کیفیت این امر صورت گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: براساس آیات و روایات عالم هستی به صورت سلسله مراتب و علت و معلول آفریده شده است. یعنی موجودی پدید نمی آید مگر اینکه اسباب و علتی داشته باشد، در علم فلسفه مطرح می شود که خداوند نخستین معلول را خلق کرد و از طریق آن عالم هستی از کانال وجود او آهسته آهسته پدید آمد.
حجت الاسلام یوسفیان با بیان اینکه اگر بگوییم که این موجود علت اولی است، او سبب و علت سایر موجودات است، اظهارداشت: پیامبر اسلام در روایاتی فرموده اند که نخستین موجودی که خلق شد، نور من بود که از نور من اهل بیت(ع) و از نور ما عالم هستی شکل گرفت که اگر این روایات را بپذیریم وقتی موجودی در مرتبه علت قرار می گیرد، علم به موجودات بعدی در نزد علت موجود است.
این پژوهشگر مهدوی با ذکر مثالی ادامه داد: اگر شما تصویر چیزی را در ذهن داشته باشید شما علتی می شوید برای ایجاد تصویر و علم آن را نیز دارید چون علت هستید نسبت به معلول، پس اگر خداوند اعلا هستی را از نور اهل بیت(ع) خلق کرده باشد، یعنی علم به عالم هستی در مرتبه اهل بیت(ع) وجود دارد.
پایان پیام/
نظر شما