به گزارش خبرگزاری شبستان، به نظر می رسد این نقدها بیش از هر چیز نوعی مقدمه چینی برای مذاکرات کارشناسی است که قبل از دور آتی مذاکرات در آبان ماه انجام خواهد شد و هدف از ان نیز تضعیف موضع ایران در این مذاکرات است.
«ایران هسته ای» گزارشی تحلیلی از این انتقادها را که عموما توسط منابع نزدیک به لابی صهیونیستی در اسراییل و به طور مشخص مایکل سینک رییس موسسه واشینگتن و ران بن یشایی از یدیعوت آحارنوت مطرح شده منتشر می کند.
1. نخستین نکته این است که گفته می شود طرح ایران طرحی است که به دنبال حفظ برنامه هسته ای در ایران است در حالی که ایران نخست باید ثابت کند که از برنامه هسته ای صلح آمیز به عنوان پوششی برای برنامه هسته ای مخفی استفاده نمی کند.
2. باید تضمین شود که ایران پس از رفع فشارها مجددا پروژه های هسته ای اش را شروع نمی کند. منابع غربی می گویند هرگونه محدودیت در برنامه هسته ای ایران باید بازگشت ناپذیر باشد.
3. منابع غربی می گویند اشکال دیگر پیشنهاد ایران این است که می گویند پیشنهاد همچنان کلی است و به جزئیات مدنظر آنها به اندازه کافی نمی پردازد.
4. نکته دیگر این است که منابع غربی می گویند این پیشنهاد به اندازه کافی به نگرانی های اصلی آنها درباره توقف غنی سازی 20 درصد، تعطیلی فردو و خروج مواد 20 درصد از ایران پاسخ نمی دهد.
5. نکته بسیار مهم دیگر این است که منابع غربی می گویند ایران در پیشنهاد خود از 1+5 خواسته به حق غنی سازی آن اذعان کند تا مجوز حفظ زیر ساخت های غنی سازی خود را در داخل کشور داشته باشد.
6. مشکل بعدی این است که ادعا می شود افزایش شفافیت و نظارت، مسئله احتمال اخراج ناگهانی بازرسان از ایران را در آینده منتفی نمی کند.
7. مشکل بعدی این است که منابع غربی می گویند ایران قصد دارد با این پیشنهاد فضای بین المللی را نسبت به برنامه هسته ای خود تلطیف و مثبت کرده و سپس آن را مجددا از سر بگیرد.
8. مسئله دیگر این است که منابع غربی می گویند ایران در پیشنهاد خود از 1+5 خواسته اذعان کند که ماهیت برنامه هسته ای ایران صلح آمیز است. منتقدان تندروی پیشنهاد ایران در غرب می گویند ایران قصد دارد با گرفتن این اعتراف از غرب زمینه را برای احیای مجدد فشارها بر خود از بین ببرد.
9. آخرین نکته که درباره این پیشنهاد گفته شده این است که پیشنهاد ایران به گونه ای تنظیم شده است که ذخایر مواد هسته ای ایران را حفظ می کند. این منابع می گویند در این صورت ایران در موقعیتی خواهد بود که اگر زمانی تصمیم بگیرد، در حالی که زیر ساخت غنی سازی خود را هم حفظ کرده، به سوی سلاح هسته ای حرکت کند مواد لازم برای ساخت حداقل 6 سلاح هسته ای را هم در اختیار خواهد داشت.
به نظر می رسد این موارد در راس موضوعاتی است که حتی اگر در مذاکرات کارشناسی مطرح نشود، به طور پیش فرض در ذهن مذاکره کنندگان غربی حضور خواهد داشت.
پایان پیام/
نظر شما