تشریح انواع مسجد در فقه اسلامی/جایگاه مسجد در جامعه اسلامی تعریف شود

خبرگزاری شبستان: رئیس مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی مساجد را بیت الله، بیت الله الناس و بیت الامام دانست و گفت: مسجد مرکز شهر اسلامی است و لازم است در شهرسازی ها این محوریت مورد توجه قرار گیرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، آیت الله محسن اراکی، رئیس مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در اولین جلسه آموزشی فقه المسجد که برای ائمه جماعات تهران برگزار شد، گفت: بحث مسجد بحثی است که مربوط به ساختار جامعه است و بحث فردی نیست بلکه ساختار جامعه اسلامی با آن گره خورده است.

 

وی با اشاره به اینکه در فقه اسلامی سه نوع مسجد داریم، بیان کرد: بیت الله الحرام یکی از این مساجد ویژه است که مرکزیت اصلی جامعه جهانی و محور شکل گیری جهان اسلام بر اساس این مسجد است.

 

آیت الله اراکی مسجد رسول الله(ص) و کوفه و مسجد الاقصی را از دیگر مساجد مرکزی نام برد که در جامعه اسلامی مرکزیت دارد و تصریح کرد: این مساجد، احکام خاصی دارند و در ساختار جامعه اسلامی جایگاه ویژه ای دارند. تنها به لحاظ آثار اخروی آنها جایگاهشان مهم نیست بلکه در حال حاضر نیز جایگاه آنها مهم است. زیرا آثار و ثواب خاصی دارند و نماز خواندن در این مساجد به صورت گروهی به منزله احیای جامعه است.

 

وی با اشاره به اینکه مساجد رتبه دوم هم محور همه جامعه جهانی هستند، تصریح کرد: این مساجد که مساجد مدینه (شهرها) هستند، محل اجتماع مسلمین هستند و بافت اجتماعی شهرها با این مساجد شکل می گیرد.

 

وی ادامه داد: این نکته که باید فاصله میان یک نماز جمعه ای تا نماز جمعه دیگر یک فرسخ باشد این تعیین فاصله در حقیقت تعیین شهر اسلامی است در جامعه اسلامی شهرها باید با اقامه نماز جمعه ساخته شود اینکه گفته می شود مسجد به ساختار جامعه اسلامی مربوط است زیرا در شهر اسلامی مسجد مرکز شهر اسلامی است. 

 

رئیس مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی مساجد رتبه سوم را مساجد محلات نام برد و اظهار کرد: مرکز شهر اسلامی محله است و در مرکز محله هم باید مسجد وجود داشته باشد و این مسجد باید محل اجتماع مردم منطقه و محله باشد.

 

وی امام مسجد و محله، امام جمعه و امام جامعه را ساختار تشکیلاتی در مساجد عنوان کرد و گفت: مساجد بیوت الله و بعد از آن بیوت الامام هستند. رابطه امام با امامت از طریق مساجد شکل می گیرد و مساجد هستند که جامعه را می سازند و در واقع میان بیت  المومنین و بیت الامام که مرکز پرورش انسان است و شخصیت فردی انسان ها در آن شکل می گیرد رابطه ای است.

 

آیت الله اراکی با بیان اینکه مساجد تنها مکان اقامه نماز و محل نماز نیستند، بیان کرد: مساجد بیت الله، بیت الناس و بیت امامت هستند و ترتیبی در انواع مساجد وجود دارد و براساس این طبقه بندی ساختار جامعه اسلامی شکل می گیرد. اگر می خواهیم جامعه اسلامی داشته باشیم باید جایگاه مسجد را در این جامعه تعریف کنیم تا شکل شهرها هم بر اساس مسجد تعریف شود.

پایان پیام/
 

کد خبر 305232

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha