حجتالله ایوبی، رییس سازمان سینمایی و سمعی و بصری وزارت ارشاد در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان، در مورد اینکه چگونه میتوان میان باستانپرستی و باستانزدایی با مشی اعتدال پیش رفت، گفت: یکی از نمادهای اعتدال جمعکردن میان این دو موضوع است. با رجوع به گذشته میبینیم دو تابلوی افراط و تفریط پشت سر ما وجود دارد، یک تابلو کاری بود که در رژیم طاغوت و پهلوی انجام شد و باستانپرستی افراطی با کنار گذاشتن هویت دینی و اسلامی با تصور اینکه برگشت به گذشته و برجستهکردن افتخارات گذشته با سنتها و ارزشهای دینی در منافات است، بود که نتیجه آن وقوع انقلاب اسلامی بود.
وی افزود: تلاشی نیز که غرب (باستانپرستان) انجام میدهد تا بتواند هویت دینی را در مقابل هویت ایرانی قرار دهد نیز باز افراط است.
رییس سازمان سینمایی و سمعی و بصری وزارت ارشاد اظهار کرد: نقطه مقابل این موضوع نقطه تفریط است که در میان جناحها و احزاب مختلف اتفاق افتاد به شکلی که تاریخ ایران را از اسلام به آن طرف نمیبینند و قبل از اسلام را سیاه و تاریک جلوه میدهند و معتقدند هویت اسلامی ما در تضاد و تعارض با هویت باستانی است؛ این هر دو نگاه را مردم ما تجربه کردهاند.
رییس پیشین موسسه فرهنگی سازمان اکو خاطرنشان کرد: اما مردم ایران نشان دادند که مردم ایران معتدلاند و به خوبی میان دو هویت جمع میبندند، اتفاقا گذشته ایرانیان برخلاف بسیاری از کشورها یک گذشته توحیدی است و تاریخ ایران و مردم ایران در آثار باستانی نشان میدهند موحدگرا بودهاند و در نقوش مختلف تاریخی میبینیم الله به عنوان معبود یگانه آنها بوده است.
ایوبی تصریح کرد: در زمان ساسانیان میبینیم حاکمیت مستبدین وجود داشته است، بنابراین گذشته ما نفی توحید و نفی دین نیست. پذیرش اینکه ایرانی هویتاش دورو دارد و دو وجهی است یک روی آن هویت دینی و روی دیگر آن هویت ایرانی است که تعارضی با یکدیگر ندارند.
وی افزود: به طور مثال اگر در آیینهای سنتی و مذهبی نگاه کنیم میبینیم مردم به خوبی میان آیینهای باستانی و دینی جمع بستهاند، ایرانیان با حفظ آیینهای باستانی رنگ و بوی دینی به آن دادهاند.
قائممقام بنیاد سعدی همچنین افزود: ایرانیان باید نشان دهند سنت و مدرنیته با هم قابل جمع است و این موضوع در سخنان وزیر جدید فرهنگ و ارشاد اسلامی مورد تأکید قرار گرفت.
وی گفت: در عرصه فرهنگی و هنری پیامی که اصحاب فرهنگ و هنر در عرصههای مختلف سینما، تئاتر، هنرهای تجسمی و دیگر هنرها به دنیا عرضه میکنند و موجب استقبال جهانیان میشوند این است که ایرانیان آثارشان ریشه در گذشته و نگاه به آینده دارند، ما میبینیم که آنها در آثار خود با استفاده از عناصر سنت کارهای مدرنی را انجام میدهند و این موضوع در جامعه ایرانی پذیرفته شده است که با حفظ ارزشها، سنتها و دین رو به جلو حرکت کند و مدرن و نوگرا باشد.
ایوبی یادآور شد: در مورد نوگرایی و مدرنیته دو نگاه وجود دارد، یک نگاه که معتقد است یک راه برای مدرنشدن و نوشدن وجود دارد و نگاه دوم راههای متعددی را برای نوشدن و مدرنیته در نظر دارد، به همین جهت مدرنیته را به صورت جمع به کار میبرد و هر تمدن، تاریخ و فرهنگی راه ساخت خود را مبتنی بر سنتها و ارزشهای دینی خود برای نوشدن میداند.
وی اظهار کرد: فکر میکنم دولت جدید که دولت اعتدال است یکی از ویژگیهای اعتدال جمع میان باستانزدایی و باستانپرستی است. نماد اعتدال جمع میان سنت و مدرنیته است اینکه نه باستانزدایی و نه باستانپرستی، در حقیقت هویت ایرانی هویت ایرانی و اسلامی است که تعارضی با یکدیگر ندارد و نباید داشته باشد یعنی هویت ایرانی را به گونهای مطرح نکنیم که در مقابل هویت اسلامی قرار گیرد همان کاری که باستانپرستان در شبکههای مختلف ماهوارهای انجام میدهند.
ایوبی ادامه داد: باستانپرستان سعی میکنند هویت ایرانی را در مقابل هویت اسلامی قرار دهند در حالی که این دو با هم تعارضی ندارند.
وی در مورد ایجاد اعتدال و آرامش در عرصه هنر و فرهنگ بدون دوری از ارزشهای اسلامی پیشنهاد کرد: مهمترین کار اعتماد و اعتقاد به جامعه هنرمندان است و باور اینکه هنرمند ما نمیخواهد در مقابل نظام جمهوری اسلامی بایستد. اگر دولتمردان هنرمندان را در کنار خود احساس کنند تمام مشکلات ما حل خواهد شد.
ایوبی تصریح کرد: هنرمند ایرانی میفهمد که ما دوست نداریم به دورانهای مختلف افراط و تفریط در دورانهای گذشته بازگردیم و هیچ ایرانی دوست ندارد تابلوهایی را که در کشورهای اطراف میبیند در ایران تکرار شود. اگر این نگاه با اعتماد و احترام در جامعه هنرمندان ایجاد شود و از سوی دیگر گوش شنوا نیز داشته باشیم حتما تمام مشکلات و التهابات حل میشود.
پایان پیام/
نظر شما