مفتون همدانی، چهره ای ناشناخته در کشور

خبرگزاری شبستان: مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان با اشاره به ثبت ملی آثار مفتون همدانی گفت: مفتون همدانی، چهره ای ناشناخته در کشور است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از همدان؛ استاد سخن میرآقا کبریایی متخلص به مفتون فرزند سیدآقا (شمس العرفا) او را با الهام از نام پدرش به این لقب نامیدند و امیر خطاب کردند. این شاعر قرن چهاردهم در اردیبهشت ماه سال 1268 خورشیدی در همدان متولد شد.
 

مفتون همدانی بعدها با نام سید میرآقا در شهر تاریخی همدان و صفحات غرب کشور همه جا به پهلوانی و آزادی خواهی معروف و سپس با تخلص مفتون همدانی در مجامع و محافل ادبی کشور به عنوان شاعری توانا، عارف و دانشمند مشهور گردید.


سیدمیرآقا در سرودن شعر از سرآمدان معاصر بود و تخلص خود را مفتون انتخاب کرد و از دیوانی حجیم به نام دیوان مفتون به یادگار مانده است.


او طبع شعر خود را در این زمینه نیز آزموده است و شاید تنها شاعری است که در اشعارش فنون و اصطلاحات ورزش باستانی و کشتی را که بالغ بر 60 فن است نام برده و در ترجیح‌بندی بالغ بر 26 بند گنجانده و دیوانش به همت فرزندش سیّد رضا مفتون "پیمان" چاپ شده است و لذا به مقتضای زمان به ورزش خانه سنتی راه یافت و طریق جوانمردی پیشه گرفت تا آنجا که در ردیف پهلوانان نامی به مقام پیشکسوتی و میانداری رسید.


علاقه وی به ورزش باستانی تا آنجا بود که در جوار خانه خود و همسایگی بقعه آرامگاه شیخ الرئیس ابن سینا مبادرت به ساختن زورخانه کرد.


و این ورزش خانه تا سال‌ها بعد از بازنشسته شدن و کناره‌گیری مفتون از ورزش نیز همچنان دایر بود و صدای ضرب زنگ و صدای صلوات و همهمه "یاحق" و «"یا مولا" جوانمردانش از دور بگوش می‌رسید تا این که نهایتاً در طرح احداث میدان آرامگاه جدید شیخ‌الرئیس بوعلی سینا همراه قسمتی از خانه مسکونی مرحوم مفتون که نمایی هم به طرف آرامگاه داشت در تعریض سمت شمال غربی میدان تخریب و از تحرک بازماند و فراموش شد.


وی با حضور در انجمن ادبی همدان در کنار دیگر شاعران همدانی آن دوران همچون موسی نثری مشهور به مدیر، سید عبدالحسین شهشهانی، علی‌محمد آزاد همدانی، اسدالله صابر، احمد بدیع، جعفر پیدا و احمد ساجدی نام انجمن ادبی همدان را در کنار سایر انجمن‌های فعال در سطح کشور مطرح و مورد توجه قرار دادند.


پهلوان مفتون از عاشقان مولای متقیان و از ارادتمندان ادبا و شعرای زمان خود و همدان بوده و مورخان نوشته اند که اغلب شب های جمعه تا پاسی از شب در مقبره پیر سوخته دل و شاعر آزاده و قلندر دلداده به عشق و عرفان یعنی باباطاهر عریان که از بزرگترین ترانه سریان ایران است بسر می برده است.


مفتون در زمانی که آخرین صفحات دیوان اشعارش زیر چاپ رفت، به علت شدت یافتن بیماری پس از چند روز بحران در سحرگاه دهم مهرماه 1334 بدرود حیات گفت و بنابر علاقه و آرزوی قلبی و وصیت خود در کنار آرامگاه عارف دلسوخته باباطاهر همدانی به خاک سپرده شد.


اشعار و آثار مفتون همدانی برگرفته از آموزه های اسلامی است 
علیرضا ایزدی، مدیرکل اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان، با بیان این مطلب به خبرنگار شبستان گفت: برگزاری همایش مفتون همدانی به عنوان یکی از شاعران شاخص همدان در برنامه های میراث فرهنگی استان است.


وی با بیان اینکه جایگاه این شاعر همدانی بادی به خوبی در بین جهانیان تبیین شود، اضافه کرد: این شاعر همدانی، اشعار شاخص همدانی را به یادگار گذاشته است.


وی با اشاره به جایگاه اشعار اصیل و سنتی این شاعر بزرگ تصریح کرد: ثبت ملی آثار مفتون همدانی از پیگیری های میراث فرهنگی همدان است.


مدیرکل اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان در ادامه گفت: اشعار این شاعر همدانی برگرفته از آموزه های اسلامی است که فرهنگ اصیل ایرانی در آن کاملا رعایت شده است.


ایزدی با تاکید بر حفظ این اشعار در راستای حفظ میراث گذشتگان اظهار داشت: مراسم بزرگ داشتی، 10 مهر امسال در تهران برگزار شد که این بزرگداشت ها باید سالانه برگزار شوند.

پایان پیام/

 

کد خبر 303737

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha