به گزارش خبرگزاری شبستان از هرمزگان، حمید امینی با بیان این مطلب گفت:این اقدام با تهیه پرونده میراث کشاورزی قشم برای ارسال به جیاس(سیستم های مهم میراث جهانی کشاورزی) از ابتدای پاییز امسال آغاز شده و در دو فاز اجرا خواهد شد.
وی افزود: در فاز نخست، با گردآوری و دسته بندی کردن تمامی داده ها و اطلاعات کشاورزی قشم، پرونده کامل آن را برای ثبت به هیئت ژوری جیاس ارسال می کنیم.
مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم یادآور شد: اصلاحات و تهیه فرم ها و همچنین توضیحات تکمیلی و پیگیری و دفاع از این پرونده نیز در فاز دوم قابل انجام خواهد بود.
وی در ادامه با اشاره به سابقه کشاورزی و رونق آن در جزیره قشم خبر داد و بیان کرد: به گواه تاریخ و بازماندگان نسل های قبل ساکن در این منطقه، قشم در زمانی نه چندان دور سرزمینی سرسبز و خرم بوده و بخشی از محصولات کشاورزی این منطقه نیز به نواحی همجوار ارسال می شده است.
امینی در تکمیل این ادعا اضافه کرد:در بالاشهر ناحیه ای در مرکز جزیره قشم که از اجتماع چندین روستا از جمله توریان، کاروان، کوشه، رمکان، تم سنیتی و چند روستای دیگر تشکیل می شود، آب حاصل از باران برای کشت سبزی و صیفی به کار می رود و کشاورزی در این مناطق در بخشی از سال از رونق خوبی برخوردار است.
به گفته وی، خرماهای متنوعی در نخلستان های قشم و در بیشتر روستاهای این جزیره وجود دارد اما متاسفانه آمار درست و دقیقی از میزان خرمای تولیدی از این نخلستان ها، وسعت آنها و تعداد نخیلات بارده در این جزیره در دست نیست.
به گفته مدیر میراث فرهنگی، صنایعی دستی و گردشگری منطقه آزاد قشم، بسیاری از این نخلستان ها به سبب خشکسالی های دو دهه اخیر، حفر چاه های عمیق و تکثیر گونه مزاحم کهور پاکستانی از بین رفته اند، اما قشمی ها همچنان سفره های خود را با خرماهای مرداسینگ، هلیلی، شکری، خنیزی، مصلی، زرک، الومهتری و نمونه های دیگر رنگین می کنند.
وی با اشاره به اینکه می توان کشاورزی قشم را فراتر از شرایط کنونی آن دانست و خاطرنشان کرد: کشاورزی شاخه های متعددی مانند شیلات و تکثیر و پرورش آبزیان دارد و قشم به سبب موقعیت کم نظیر خود در خلیج فارس از مراکز مهم صید آبزیان به شمار می رود.
به گفته امینی، شیوه های جمع آوری، هدایت، نگاهداشت و توزیع آب در قشم در طول سال، سبک ها و روش های صید ماهی و میگو، خوراکی ها و غذاهای حاصل از زمین ودریا در این منطقه همگی از عقبه فرهنگی برخوردارند و قابلیت آن را دارند تا به عنوان سبک ها وشیوه های خاص قشم، معرفی و ثبت شوند.
وی سازه های آبی متعدد از جمله چاه های آب، سدها و بندهای تاریخی و آب انبارها(برکه ها) در قشم را نشان از سیستم و نظام نیرومند و استوار در جمع آوری، حفظ و توزیع آب در سراسر جزیره دانست.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل سازمان منطقه آزاد قشم، امینی از نخلستان های قشم به عنوان واحه های( Oasis) زیبا برای کسب تجربه زندگی مردمان این دیار در سال های نه چندان دور که در اختیار گردشگران قرار می گرفت یاد کرد.
مدیرمیراث فرهنگی، صنایعی دستی و گردشگری منطقه آزاد قشم در پایان بیان داشت: جیاس(GIAHS) مخفف عبارت سیستم های مهم میراث کشاورزی جهان است و فائو(FAO )سازمان بین المللی خواروبارجهانی نیز به کمک یونسکو سیستمی را راه اندازی کرده که به شناسایی، احیاء و حمایت از سیستم های کشاورزی منحصربه فرد در همه کشورهای جهان می پردازد.
پایان پیام/
نظر شما