به گزارش خبرگزاری شبستان، جنجالهای روزهای نخست لیبی به جنگ داخلی و امروز به بحرانی نگرانکننده تبدیل شده است که مقاومت مردم از یکسو و کشتار قذافی در حفظ قدرتی که هر چند از دست رفته به نظر میرسد از سوی دیگر روند یکنواخت اما هشداردهندهای به آن بخشیده است.
ژنرال کارتر هام، رییس نیروهای کماندوی آفریقا در اینباره برآورد کرد: لیبی به سمت بنبست پیش میرود، در حالی که مردم مبارز لیبی به طور مشخص در قالب نیروهای منسجم قرار نگرفتهاند اما معمر قذافی نمیتواند در مقابل آنها چینش نظامی موفقی را به نمایش بگذارد. در این میان حضور ناتو و نیروهای خارجی چهره جدیدی از این مبارزه طراحی کرده است.
در چنین شرایطی سه سناریوی احتمالی برای لیبی پیشبینی میشود: یک) بنبستی پایانناپذیر دو) مذاکره طرفین سه) پیروزی کامل یکی از طرفین مبارزه.
بنبستی پایانناپذیر بدین معنی است که مخالفان بتوانند قدرت را در شهرهای اجدبیه و بنغازی حفظ کنند و باقی کشور در دست قذافی باشد و پیشبرد تاریخی و تیکتاکی مبارزه آن را به درازا بکشاند.
زچاری هاسفورد و آندره اکسوم از مرکز امنیت جدید آمریکا موافق چنین نظریهای هستند و نوشتهاند: در مبارزه بین طرفین در لیبی اگر با بنبست روبرو شود دولتی ناکارآمد و مبارزانی از هر قشر جامعه کشوری را میسازد که بیثباتترین شرایط ممکن را به چشم خواهد دید.
مکس بوت، عضو سازمان امنیت ملی آمریکا این شرایط را مشابه حکومت صدام حسین برای مردم لیبی توصیف کرد، به گونهای که قذافی بدون کوچکترین تردیدی مردم را قتلعام میکند.
جوآن کل، محقق خاورمیانه نهایت خوشبینی را در پیدایش وضعیتی بیان کرد که در آن بعد از سالها یا سالها مبارزه مذاکره بین طرفین انجام شود.
بسیاری از تحلیلگران برآورد میکنند زمان برای قذافی تمام شده است و در حالی که مردم از سوی نیروهای ناتو حمایت میشوند و ثروت این کشور یعنی نفت به دست آنهاست قذافی چیزی برای نشستن پای میز مذاکره ندارد اما به نظر میرسد مذاکره آخرین پله سقوط قذافی باشد و پیش از سرنگونی کامل دورهای آبرومند را برایش فراهم کند. نتیجه چنین مذاکرهای کاملا قابل پیشبینی است، تشکیل شورای میانجیگر، انتخابات پارلمانی، مشارکت گروههای مخالف.
به گزارش خبرگزاری CNN، پیروزی مطلق یکی از طرفین احتمال سومی است که بیشتر انهدام قذافی را نوید میدهد.
نیروهای قذافی در کام ناتو و مبارزان مردمی نابود میشود و دیگر قذافی حرفی برای گفتن نخواهد داشت اما در این حالت مردم باید هوشیار باشند که نیروهای خارجی ناتو ادعایی برای این پیروزی نکنند گرچه حضور آنها ناشی از طمع استفاده از منافع به جا مانده است.
شمار زیادی از تحلیلگران در اینباره توافق نظر دارند که در هر صورت قذافی روز به روز تضعیفتر میشود.
بنا بر این گزارش، هر سه این سناریوها نیازمند گذشت ماههاست و شکی نیست لیبی تا مدت زمانی درگیر شرایط کنونی است.
الامین یکی از تحلیلگران منطقه اظهار کرد: انقلاب لیبی در سطح معقولتری قرار دارد ما هرگز منتظر سرنوشتی شبیه به افغانستان با دولتی محلی و ناتوان یا همچون عراق که درگیر هزاران تعارض فکر در سطح تصمیماتی است، نیستیم.لیبی با داشتن منابع غنی اقتصادی هرگز در انتظار آیندهای تاریک نیست.
پایان پیام/
نظر شما