به گزارش خبرنگار حوزه دولت خبرگزاری شبستان، در گفت و گوهایی که تحلیل گران از احزاب مختلف و نگاه های سیاسی متفاوت با شبستان داشته اند بر نکات مثبت و منفی سفر دولت به نیویورک از نگاه مقام معظم رهبری تاکید کردند.
روش جاری دولت در دیپلماسی بازی برد-برد را رقم خواهد زد
جواد آرینمنش، نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان در تحلیل بیانات اخیر مقام معظم رهبری خطاب به دستگاه دیپلماسی کشور گفت: فرمایشات رهبری شامل سه بخش بود.
وی با بیان اینکه در بخش اول مقام معظم رهبری تحرک دیپلماسی کشور را مورد حمایت قرار دادند، افزود: تحرک دیپلماسی از نگاه مقام معظم رهبری برای برونرفت از مسایل سیاسی و اقتصادی جاری و گذشته مثبت ارزیابی شد.
آرینمنش بخش دوم بیانات رهبر انقلاب را انتقاد به برخی اتفاقات پیشآمده در سفر به نیویورک دانست و خاطرنشان کرد: ممکن است برخی برداشتی از این اتفاقات داشته باشند و ممکن است منظور ایشان گفتوگوی تلفنی اوباما و روحانی بوده که این امر را تأیید نکردند.
نماینده مردم مشهد در مجلس هشتم شورای اسلامی بحث سوم سخنان رهبری را ابراز بیاعتمادی کامل نسبت به آمریکا دانست و تصریح کرد: ایشان تأکید داشتند که آمریکاییها مورد اعتماد نیستند زیرا نظام تکصدایی در آمریکا حاکم نیست و نفوذ لابی صهیونیستی در آمریکا بسیار زیاد است و بسیاری از ارگانهای اقتصادی و سیاسی در این کشور به دست لابی صهیونیستی حتی در انتخابات این کشور نیز صهیونیستها حضور جدی داشتند لذا آمریکاییها سخنگوی واحدی ندارند که تغییر و نوسان در تصمیمگیریهای آنها وجود نداشته باشد و فشاری که رژیم صهیونیستی بر تصمیمات این دولت وارد میکند ثبات سیاسی آمریکا را تحتالشعاع قرار میدهد.
آرینمنش ادامه داد: به همین دلیل حرفهای ضد و نقیض از سوی دولتمردان آمریکایی همواره بیان شده تا جایی که در سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل دولت این کشور حق غنیسازی ملت ایران را تأیید میکند و تعامل با ایران را برای برونرفت از مشکلات تأثیرگذار میداند اما در سویی دیگر تأکید میکند که پرونده هستهای ایران مفتوح است و گزینه نظامی بر علیه ایران روی میز است.
وی تصریح کرد: ضد و نقیضگوییها ادامه دارد و رهبر انقلاب بر همین اساس گفتهاند آمریکاییها قابل اعتماد نیستند و در چنین شرایطی باید با سیاست عزت، حکمت و مصلحت و نظرداشت حقوق مسلم هستهای جمهوری اسلامی ایران و حقوق ملت ایران پای میز مذاکره حاضر شد و از خواستههای اصلی نظام کوتاه نیامد.
این کارشناس سیاسی با تأکید بر اینکه که نباید به گونهای عمل کنیم که خودمان را در عرصه سیاسی همچنین منزوی نشان دهیم، عنوان کرد: تحرکات جمهوری اسلامی ایران در فضای بینالملل این فضا را متحول کرد و توانست جوی مثبت ایجاد کند و تعاملات جهانی حاکم را به سمت مثبت برای مذاکره با دولت پیش ببرد و ما معتقدیم اگر دولت با همین روش در عرصه دیپلماسی پیشروی کند بازی برد-برد را رقم خواهد زد.
رهبری طرف ایرانی را قابل اعتماد و طرف مقابل را بی اعتماد دانسته اند
محسن کوهکن، عضو جبهه پیروان خط امام و رهبری در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان در تحلیل بیانات اخیر رهبری خطاب به دستگاه دیپلماسی کشور گفت: دو موضوع مهم در فرمایشات رهبری تجلی داشت که باید به ان توجه ویژه ای کرد.
وی با بیان اینکه معظم له اعتماد خودشان را به طرف ایرانی یعنی رییس جمهور و دولت عنوان کردند افزود: ایشان در نکته ای بسیار مهم تصریح کردند که طرف ایرانی در حرکت های دیپلماسی مورد اعتماد ایشان هستند.
کوه کن با اظهار اینکه نکته دوم در سخنان رهبری مربوط به امریکاست تاکید کرد: ایشان در بخش دوم سخنانشان اظهار داشتند: دولت امریکا مورد اعتماد نیست یعنی رابطه ای که بین حاکمیت دولت امریکا و صهیونیست ها وجود دارد عملاً انها را در مسیر همراهی با لابی صهیونیستی قرار می دهند.
نماینده مردم لنجان در مجلس هشتم شورای اسلامی ادامه داد: این طبیعی است که مقام معظم رهبری مسایل را از موضع بالا مورد بررسی قرار دهند و قوه مقننه قوه قضاییه و مجریه هر سه همیشه خواهان بررسی چنین مسایلی از دیدگاه مقام معظم رهبری بوده اند و ایشان نیز در بررسی هایشان نکات را یا مورد حمایت یا مورد نقد و یا مورد نصیحت قرار می دهند.
وی افزود: جایگاه رهبری این است که ایشان به عنوان حافظ منافع انقلاب نقطه نظراتشان را از موضع بالا درخصوص مسایل بیان کنند و تبعیت از نظر ایشان هم در قانون ذکر شده که قانونی است و هم براساس دین ما سه قوه زمانی مشروعیت می یابند که از توصیه های رهبری تبعیت کنند.
رهبر انقلاب بر ادامه دیپلماسی از سوی دولت تاکید کردند
حجت الاسلام حسین ابراهیمی، عضو جامعه روحانیت مبارز در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، در بررسی بیانات اخیر مقام معظم رهبری خطاب به دستگاه دیپلماسی کشور گفت: مقام معظم رهبری در بخش اول فرمایشاتشان حرکت دیپلماسی دولت را قابل قبول دانسته و تایید کرده اند.
وی با بیان اینکه آیت الله خامنه ای همچنین از مردم خواستند که دولت را در حرکت دیپلماسی اش حمایت کنند افزود: این سخنان آقا امتیازی برای دولت بود و نکته برجسته بیانات ایشان محسوب می شود.
حجت الاسلام ابراهیمی با اظهار اینکه نکته بعدی سخنان رهبری مربوط به اتفاقاتی بود که ایشان آن را خوب قلمداد نکرده اند تصریح کرد: نظر مقام معظم رهبری درخصوص سفر دولت به نیویورک بر سه نکته اشاره دارد که نکته اول این است که امریکا قابل اعتماد نیست و ایشان مکرراً بر این نکته تاکید داشته اند و عملاً هم ثابت شد.
وی با عنوان اینکه نکته دوم در سخنان رهبری این است که در رابطه با امریکا نباید شتاب زده عمل کرد و بایستی شمرده و حساب شده گام برداشت خاطرنشان کرد: امریکا طرف قابل اعتمادی نیست و باید مواظب بود که دامگذاری بر سر راه ایران انجام نشود و عظمت جمهوری اسلامی ایران که در سالهای پیش به دست آمده توسط شیاطین بر باد نرود.
عضو جامعه روحانیت مبارز با تاکید بر این نکته که نکته سوم بیانات مقام معظم رهبری بر پیگیری تلاشهای دیپلماتیک تاکید داشت تصریح کرد: ایشان فرمودند که تلاشهای دیپلماتیک باید ادامه یابد و دیپلمات ها باید مدنظر داشته باشند که طرف قابل اعتماد نیست و باید با احتیاط رفتار کند که دچار خسران در این مسیر نشویم اما دیپلماسی باید انجام شود و نباید ترک دیپلماسی شود.
وی در پایان اظهار داشت: دولت باید در عرصه دیپلماسی فعال باشد اما بی پروا عمل نکند که موجب شکست شود زیرا امریکا دروغ می گوید و در مجموع باید گفت: معظم له بر ادامه حرکت دیپلماسی تاکید داشته اند.
نقد مقام معظم رهبری به تاکتیک های سیاست خارجی دولت بود
سیدحسن نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری درباره سیاست خارجی دولت و انتقاد از برخی اتفاقات رخ داده در نیویورک به خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان گفت: مقام معظم رهبری راهبردهای سیاست خارجی دولت را تاکید کردند و حتی حمایت ایشان از تحرک دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران یک پشتوانه جدیدی برای دستگاه دیپلماسی کشورمان شد و جوابی به بعضی از مواضع مقامات آمریکایی بود که می گفتند ما نمی دانیم در ایران چه کسی در حوزه دیپلماسی تصمیم می گیرد و ایشان این ادعای آنها را حذف کرد و اعلام کرد با همه توان از دیپلماسی دولت حمایت می کند.
وی اظهار کرد: با سخنان مقام معظم رهبری پشتوانه قوی برای دیپلماسی ما ایجاد شده است اما ایشان بعضی از اقدامات انجام شده در نیویورک را نابجا دانستند که البته این به معنی این نیست که خود اقدام را رد کنند بلکه به جا بودن آن را زیر سوال بردند که آن اقدامات در این موقعیت نباید انجام می شد.
نقوی حسینی با بیان اینکه مقام معظم رهبری به بعضی از تاکتیک ها انتقاد داشتند گفت: دولت باید به این نکات مدنظر مقام معظم رهبری توجه می کرد و البته تصور ما این بود که آقای رییس جمهور و وزیر امور خارجه همه تاکتیک ها را با معظم له چک کرده اند و مجوز ایشان را دریافت کرده اند و ما چون این را نمی دانستیم قبل از اینکه مقام معظم رهبری اظهار نظر کنند مطرح می کردیم که قطعاً دولت مجوز داشته است که این کار را انجام داده است ولی سخنان معظم له نشان داد که اینگونه نبوده است و بعضی از موارد با ایشان هماهنگ نشده است.
وی ادامه داد: دیدار آقای ظریف با جان کری قرار بوده است در حاشیه جلسه و برای چند دقیقه ای با هم مکالمه ای داشته باشد ولی این به گفتگوی رسمی تبدیل شده است و نیم ساعت با هم گفت و گو داشته اند و اینکه آقای ظریف می گویند آنجا دو صندلی بود و ما بر روی صندلی ها نشستیم و گفت و گو کردیم این موضوع را توجیه نمی کند و نشان می دهد که اقداماتی صورت گرفته است که ناهماهنگ بوده است.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی تصریح کرد: گفتگوی تلفنی رییس جمهور با اوباما در آن موقعیتی که هیئت ایرانی در حال رفتن به فرودگاه است شاید به جا نبود و شاید اگر در ضمن مجمع عمومی برخوردی صورت می گرفت شاید موقعیتش مناسب تر بود و عزت دو طرف حفظ می شد.
وی گفت: مقام معظم رهبری اصل موضوع را رد نکردند و موقعیت زمانی ان را رد کردند و این نشان می دهد بدون اذن ایشان بوده است.
نقوی حسینی خاطرنشان کرد: در دوران وزارت آقای متکی برای شرکت در کنفرانسی به کشور بحرین حضور داشتیم و یکی از سخنرانان این کنفرانس خانم کلینتون بود که در هنگام عزیمت به بحرین از آقای متکی سوال پرسیدیم که اگر خانم کلینتون قصد احوالپرسی داشت ما چه رفتاری داشته باشیم و یا اینکه در هنگام سخنرانی وی جلسه را ترک کنیم یا بنشینیم که آقای متکی گفت: ما در این زمینه نظر مقام معظم رهبری را جویا شده ایم که ایشان فرموده اند جلسه را ترک نکنید و اگر احوالپرسی کرد از دور این احوالپرسی را جواب دهید. بنابراین حضرت آقا در این زمینه تکلیف را مشخص کرده بودند و ما نیز همین گونه رفتار کردیم یعنی در هنگام سخنرانی خانم کلینتون حضور داشتیم و بعد از سخنرانی نیز از دور سلام کرد و آقای متکی نیز به همان شکل جواب داد ولی اگر آقای متکی از نزدیک احوالپرسی می کرد و چند دقیقه ای نیز صحبت می کرد این خلاف توافق بود.
کلیت سخنان رییسجمهور مورد حمایت رهبری قرار گرفت
احمدرضا دستغیب، نایبرییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری درباره سیاست خارجی دولت به خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان گفت: مقام معظم رهبری در کلیات حمایت خودشان از سیاست خارجی دولت را اعلام کردند و بر خوشبینی و اعتماد نسبت به دستگاه دیپلماسی کشور تأکید کردند.
وی اظهار کرد: کلیدیترین نکتهای که معظمله مطرح کردند بیاعتمادی است که نسبت به کشورهای غربی و به ویژه آمریکا دارند و قطعا تذکرات لازم و نقطه نظرات معظمله در این زمینه به رییس دستگاه دیپلماسی کشور منتقل میشود.
دستغیب بیان کرد: در ارتباط با دغدغههای معظمله نیز تجربه نشان داده است که آمریکاییان قابل اعتماد نیستند، در واقع قبلا ضربالمثلی بود که روسها قابل اعتماد نیستند اما گویا افراط در اعلام مواضع آمریکاییان بیشتر مشاهده میشود.
وی تأکید کرد: این مطلب باید همیشه در ذهن دستگاهی دیپلماسی ما باشد که خدای ناکرده خوشبینی مفرطی در ارتباط با این مهم نسبت به آمریکاییان صورت نگیرد.
دستغیب خاطرنشان کرد: البته ما فکر میکنیم کلیت سفر و سخنان آقای روحانی مورد حمایت مقام معظم رهبری قرار گرفت گرچه انتقاداتی نیز به برخی از حرکات داشتند.
پایان پیام/
نظر شما