به گزارش خبرنگار شبستان، سردار اسماعیل احمدیمقدم، فرمانده ناجا امروز در مرکز نظارت همگانی با اشاره به طرح امنیت اخلاقی در جامعه گفت: طبیعتا ناجا در این زمینه به وظایف خود ادامه خواهد داد. در امنیت اخلاقی مسئله وجود ناهنجاریهای اخلاقی است و آن چیزی که در خیابانها دیده میشود ظهور و بروز اجتماعی مسئله میباشد بلکه ریشهها بسیار بدتر است.
اولویت ناجا برخورد با شبکهها و باندهای فساد
وی ادامه داد: تمرکز و اولویت بیشتر ناجا بر روی گروههای فساد اجتماعی، شبکهها و باندهای فساد،قاچاق مشروبات الکلی و شیطانپرستی میباشد ولی نمیتوانیم از ناهنجاریهای آشکار صحنه اجتماعی هم غافل باشیم.
سردار احمدیمقدم گفت: دولت آقای روحانی اهمیت ویژهای را برای اجرای طرح عفاف و حجاب قایل شده است، طرح عفاف و حجاب همانطوری که برای 26 دستگاه وظیفه تعیین کرده است اگر همه آنها وظایف خود را انجام دهند قطعا بار برخوردهای خیابانی به شدت کاهش پیدا خواهد کرد.
وی ادامه داد: وزیر کشور اولین جلسه شورای اجتماعی را تشکیل داده است و مقدمات کار نیز فراهم شده است، امیدواریم کار شتاب خوبی داشته باشد و دستگاهها نیز وظایف خود را بهویژه در حوزه ایجابی انجام دهند.
فرمانده ناجا با اشاره به اظهارات وزیر کشور در خصوص جمعآوری معتادان خاطر نشان کرد: ناجا همواره اعلام کرده است که آماده جمعآوری معتادان ولگرد و خردهفروشان مواد مخدر است که اگر تمهیدات لازم برای زندانها در نظر گرفته شود ما نیز در این زمینه مشکلی نداریم و امیدواریم وزیر کشور هم حلقههای مفقوده را ترمیم کند.
وی افزود: امروز 31 مراجعهکننده حضوری و 10 تماس تلفنی داشتیم که هم میزان تماس های تلفنی و هم میزان مراجعه کنندگان کاهش داشته است.
وی اظهار کرد: بنده بیش از 20 بار در مرکز نظارت همگانی حضور یافتم به طور ملموس تغییر روند مراجعان را احساس کردم. در سالهای گذشته هم تعداد مراجعهکنندگان و هم نوع مطالبات مردم متفاوت و عمدتا مبتنی بر شکایات، نارساییها، سوء رفتار مردم، امحا در انجام وظیفه مأموران ناجا و تعدی به شهروندان بود ولی هم اکنون جنس مطالبات مردم تغر یافته است.
فرمانده ناجا تصریح کرد: 20 نفر از 31 نفر مراجعهکننده امروز بیشتر برای پاکسازی و ناامنبودن محل سکونتشان تماس گرفته بودند و همچنین برخی از افراد نیز از بازنشستگان نیروی انتظامی بودند که به دلیل ناقصبودن اسناد و مدارک خود به ما مراجعه کرده بودند.
وی با بیان اینکه اوایل 60 الی 70 نفر شاکی در تماسهای خود داشتیم ولی امروزه این میزان به 6 الی 7 شاکی کاهش یافته است، خاطرنشان کرد: بر اساس بررسی آمارها در سامانه 197 در سال 84، 40 درصد تماسگیرندگان شاکیان بودند که این میزان امسال به 4 درصد کاهش یافته است یعنی نسبتها 10 برابر کمتر شده است که این امر بیانگر این است که این سامانه توانسته به اصلاح رفتار نیروی انتظامی و پاسخگویی به مردم تا حد زیادی کمک کند.
وی با اشاره به ترافیک زیر گذر امام حسین (ع) تصریح کرد: مشکلات به وجود آمده فقط در حوزه شهری و تهران بزرگ نیست، متأسفانه در بسیاری از حوزهها که ما وظایف مشترک با سایر سازمانها داریم به دلیل اینکه ناجا در دسترس مردم قرار دارد با به وجود آمدن کوچکترین مشکل مانند قطعی برق، آب یا تخریب تونل و سایر مسایل دیگر مردم ابتدا با ناجا تماس میگیرند، بنابراین همین که مردم احساس میکنند نیروی انتظامی گوش شنوا دارد همین برای ما مثبت میباشد.
حدود 300 هزار تماس با 197 در شش ماه نخست سال
سردار احمدیمقدم در ادامه تصریح کرد: پیامدهای گرانشدن بنزین، افزایش قیمت سکه و ارز یا کمیابشدن کالاها همه اینها به ناجا برمیگردد، بنابراین نیروی انتظامی باید بازتابها و پیامدهای تصمیمات دیگران را تحمل کند البته بهتر است که از قبل با ما هماهنگ کنند و اطلاعرسانی به مردم صورت گیرد تا چنین مشکلاتی پیش نیاید.
فرمانده با بیان اینکه در شش ماهه اول سال جاری 300 هزار تماس با سامانه 197 گرفته شده است که 150 هزار آن قابل رسیدگی میباشد. تصریح کرد: از این میان 21 هزار و 500 مورد تشویق مأموران ما بوده، 2 هزار و 488 مورد تنبیه انضباطی 10 هزار و 123 مورد تذکر و ارشاد و 67 مورد نیز جابهجایی نیروها شکایات مردم بوده است.
سردار احمدیمقدم خاطرنشان کرد: سال گذشته 900 نفر از کارکنان ناجا از نیروی انتظامی منفک شدند، این در حالی است که سه سال گذشته میزان این تعداد 2500 نفر بودند و امسال به 900 نفر کاهش یافته است.
وی از برخورد شدید پلیس با رشوهخواران مأموران انتظامی خبر داد و افزود: ما حتی با کمترین رشوه فرد را از سازمان منفک میکنیم.
تاکید مقام معظم رهبری و مردم برای رفع سوءرفتارها
فرمانده ناجا با اشاره به صفر شدن سوء رفتار کارکنان نیروی انتظامی خاطرنشان کرد: ما هم از سوی مردم و هم از سوی مقام معظم رهبری تحت فشار قرار داریم، شاهبیت هر ملاقاتی که بنده با مقام معظم رهبری داشتم این بود که میفرمودند چه زمانی سوء رفتار کارکنان شما به صفر میرسد، ما نیز پاسخ دادیم آمار کاهشی ما نشان میدهد که اقدامات ما جواب میدهد ولی نیازمند فرهنگ سازی است و تغییر فرهنگ نیز در یک سازمان مستلزم زمان است که با گذشت زمان این میزان نیز به صفر نزدیکتر میشود.
وی از تدوین برنامه تعالی فردی در سازمان خبر داد و افزود: این برنامه یک بسته جامعی است که شامل ابعاد نامرئی سازمان میشود که ما در این برنامه به دنبال رضایتسنجی مردم، اصلاح فرآیند و بهبود خدماترسانی، بعد بصیرت، حرفهایگرایی، سوءرفتار و حقوق شهروندی هستیم.
سرار احمدی مقدم تصریح کرد:ما اکنون به دنبال کسب رضایت مردم و احقاق حقوق شهروندی هستیم و در این راستا تقریبا تمام بازداشتگاههای ما به دوربین مجهز شده است. که تعدادی از آنها هم اکنون به صورت آنلاین و تعدادی از آنها آفلاین فعالیت میکنند.
وی با اشاره به پرونده خاوری خاطر نشان کرد: سازمان اینترپل ضمانت اجرایی ندارد و تنها بستر همکاری پلیس ها را فراهم می کند. ما قانون استرداد مجرمین با کانادا را داریم اما آنها در این رابطه همکاری نکردند. پلیس کانادا ابتدا مدعی بود که خاوری در آن کشور حضور ندارد که ما با ارسال مدارکی مکان او را در کانادا اعلام کردیم. امروز نیز اعلام آمادگی می کنیم که پرونده را به صورت مشترک با دولت کانادا پیگیری و به پایان برسانیم.
پایان پیام/
نظر شما