افزایش سرعت توسعه درکشور با وجود تهدیدات/توقف رشد11 درصدی تلفات

خبرگزاری شبستان،فرمانده ناجا گفت:با وجود تهدید و فشار توانستیم سرعت توسعه را پس ازجنگ به جلو ببریم و اگراین موانع نبود قطعا به این سرعت افزوده می شداین درحالی است که توسعه نیازهای امنیتی جدیدی را بوجود می آورد.

به گزارش خبرنگار شبستان، سرداراسماعیل احمدی مقدم، فرمانده ناجا در نخستین گردهمایی فرماندهان یگان حفاظت سازمان های دولتی تحت نظر پلیس پیشگیری با بیان اینکه کشور ما در مسیر توسعه و پیشرفت، سرعت بالایی را تجربه می کند گفت: پس از پیروزی انقلاب در کشور، زیرساخت های محدودی وجود داشت و نرخ شهرنشینی کم بود، در حالی که نسبت شهرنشینی امروز 75 درصد افزایش پیدا کرده و این رقم تا افق چشم انداز از 90 درصد نیز عبور می کند، به گونه ای که مفهومی به نام روستا قابل درک نبوده حتی اگر منظور ما سکونت گاه های کم جمعیت باشد.


وی افزود: پس از جنگ، توسعه زیرساخت ها شدت و شتاب گرفت؛ افزایش هم روزه راه ها ، نیروگاه ها ، سدها، پالایشگاه ها ، راه آهن و فرودگاه ها و همچنین پیدایش شهرها، دانشگاه ها و نیز جلوه های پیشرفت و تمدن، نیازهای امنیتی را افزایش داد.


فرمانده ناجا با بیان این که نیاز امنیتی تابع جمعیت و وسعت جغرافیایی نیست ،اظهار کرد: نیاز امنیتی یک جامعه بسته به نرخ جمعیت آن نیست. به عنوان مثال مرزهای شمالی کشور که مرزهای آرامی نسبت به مرزهای شرقی است، نیاز امنیتی آن به مراتب پایین تر است.


وی تصریح کرد: صرف نظر از تهدیدات سازمان یافته علیه کشور نظیر مواد مخدر، گروه های تروریستی، قاچاق سلاح ، تهاجم فرهنگی و نیز دیگر تهدیدات و جرایمی که دشمن علیه ما سازماندهی می کند تنها ابعاد طبیعی حاصل از پیشرفت و توسعه کشور به تنهایی بار امنیتی مضاعفی را به همراه می آورد.


وی به نیازهای امنیتی مناطق مختلف کشور اشاره کرد و افزود: نیازهای امنیتی برخی از مناطق مسافرخیز کشور مانند مازندران و مشهد که پذیرای مسافران زیادی است را به میزان ساکنانش هنگامی که مسافرخیز نیست، محاسبه می کنیم.


سردار مقدم با اشاره به افزایش هم ساله تردد خودروها و سفرها گفت: در شمال اروپا و ژاپن نرخ وسیله نقلیه متناسب با جمعیت است. یعنی به ازای هر 3 نفر، دو وسیله نقلیه وجود دارد اما در ایران به ازای هر 3 نفر یک وسیله نقلیه وجود دارد که باید 2 برابر شود.


فرمانده ناجا ادامه داد: 25 میلیون وسیله نقلیه موتوری در کشور وجود دارد که این رقم را می توان تا 50 میلیون وسیله در کشور افزایش داد که این میزان علاوه براینکه نیازمند ارائه خدماتی نظیر شماره گذاری، گواهینامه، دوربین های مراقبتی، اورژانس، پلیس و دیگر زیرساخت های ترافیکی اعم از راه و معابر است، منجر به افزایش ترافیک نیز خواهد شد.


سردار مقدم تصریح کرد: شتاب توسعه در ایران بسیار بالا است و این به دلیل برخورداری از ظرفیت های انسانی فوق العاده ، منابع مادی ، داشتن برنامه و مدیریت نسبتا مناسب است.


وی افزود: صرف نظر از خلاءها در چنین فضای تهدید و فشار توانستیم سرعت توسعه را پس از جنگ به جلو ببریم. کشورهای دیگر نیز تقریبا همین سرعت را دارند اما حمایت می شوند بنابراین در مقایسه می توانیم بگوییم که در شرایط مساوی با آنان نیستیم ؛ سرعت پیشرفت در کشور ما بسیار بالا است و اگر این موانع نبود قطعا به این سرعت افزوده می شد.


فرمانده ناجا تصریح کرد: نیازهای امنیتی تابع جمعیت و وسعت جغرافیایی نیست و باید مولفه های دیگری برای نیازهای امنیتی در نظر بگیریم.


این مقام ارشد انتظامی با بیان اینکه در گذشته بافت سنتی جوامع کنترل کننده برخی موضوعات اجتماعی و خانوادگی بود گفت: هنوز در برخی از مناطق کشور بافت های سنتی تا حدی برجا مانده است ؛ در بسیاری از مناطق کنترل اجتماعی مانع از ورود جرایم نیز می شود. به عنوان مثال در موضوع طلاق در برخی نقاط جغرافیایی قبح اجتماعی موجب می شود تا زن و شوهر به زندگی زناشویی خود با توجه به مشکلاتی که بر زندگی آنها حاکم است ادامه دهند اما در صورت مهاجرت به شهر دیگری، طلاق برای این زوج به دلیل عدم وجود فشار اجتماعی ، امری آسان است.


سردار مقدم با تأکید بر این که کنترل اجتماعی در حال تضعیف است گفت: طبیعی است هر جامعه توسعه یافته ای بر پایه روابط ارگانیکی، سازمان یافته و تحت پوشش نهادهای رسمی و ساختگی است؛ اما در جوامع سنتی روابط مکانیکی و خودجوش است همانند هیئت های عزاداری که برای آن ساختار و شرح وظایفی تعریف نشده است.


وی تصریح کرد: نیروی انتظامی از آغاز برنامه سوم هوشمندانه نقاط ضعف خود را درک کرد زیرا در آن زمان چندین نهاد امنیتی در هم ادغام شده بود و این سازمان در شرایط مطلوبی نبود، همچنین دوران بازسازی پس از جنگ نیازهای امنیتی کشور را تشدید کرده بود به گونه ای که وضعیت امنیتی و نظم کشور در سراشیبی قرار گرفت.


فرمانده ناجا درخصوص اقدامات این نیرو در حوزه تصادفاتخاطر نشان کرد: در برنامه سوم سالانه 3/11 درصد کشته ها افزایش پیدا کرد و تا پایان این برنامه تلفات سوانح رانندگی به 28 هزار نفر رسید، در صورتی که با همین آهنگ جلو می رفت امروز کشته های سوانح از 52 هزار نفر نیز عبور می کرد که نگران کننده بود؛ در آن زمان برنامه ریزان معتقد بودند که نیروی انتظامی باید بازسازی و ظرفیت های مکمل در آن بکارگیری شود.


به گفته سردار مقدم هم اکنون 40 هزار نگهبان محله تحت پوشش شرکت های خدماتی حفاظتی به پلیس در برقراری امنیت کمک می کنند.
 

پایان پیام/

کد خبر 299847

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha